Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 02-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON teleurgesteld in kabinet

HISWA-RECRON teleurgesteld in kabinet
HISWA-RECRON is teleurgesteld dat het Nederlandse kabinet vorige week geen branchespecifieke steunmaatregelen voor de recreatiesector heeft aangekondigd. Een sector die dit jaar 700 miljoen euro aan omzet verliest maar daarin niet specifiek wordt gecompenseerd. Daar bovenop komt nog eens 400 miljoen euro aan vouchers die ooit worden ingewisseld en dus capaciteit kosten maar waar geen omzet tegenover staat. De bracheorganisatie is wel blij dat de generieke maatregelen tot en met de zomer van 2021 doorlopen. 

Geen handreiking voor de sector

"Het kabinet maakt in haar steun en herstelfonds geen handreiking naar de watersport- en recreatiesector”, schrijft HISWA-RECRON in een verklaring. "Bestaande regelingen kennen opnieuw niet de mogelijkheid om seizoensgebonden maatwerkregelingen toe te passen. Vanwege de looptijd van dit steun en herstelfonds en de voortzetting van (omzet) referentieperiode uit 2019 zal dit pakket weliswaar een representatiever beeld geven van het bedrijf dan de vorige twee economische steunpakketten, maar van herstel uit de periode maart-september 2020 is absoluut geen sprake. Geleden schade wordt niet ingehaald of gecompenseerd, en met name de bedrijven die hard geraakt worden door de contactbeperkingen zoals in de groepenmarkt zullen ook de komende periode in zware financiële nood blijven zitten.”

Wel steun voor cultuursector

Volgens HISWA-RECRON erkent het kabinet in haar presentatie van het steun- en herstelfonds de geleden schade in de cultuur en recreatiesectoren. De productie van deze bedrijfstakken is in het tweede kwartaal met 37,5% gedaald, zo constateert het kabinet op basis van cijfers van het CBS. 

Grote schade voor de branche

Onderzoek van HISWA-RECRON laat zien dat de omzetdaling in de sector in de periode maart-september zo’n 700 miljoen euro bedraagt (-18%). Maar de verschillen tussen de diverse deelsectoren zijn groot. Bedrijven die zich richten op de groepenmarkt zitten zwaar in de problemen en moeten rekening houden met het wegvallen van vrijwel de totale omzet. De buitensport is met -82% het hardst geraakt, gevolgd door de chartervaart met -79% en de groepsaccommodaties met -68%. Daarmee is het voortbestaan van deze bedrijven in gevaar. Jachthavens doen het binnen de vrijetijdssector met een omzetdaling van 10% relatief gezien nog het best. Ook kampeerbedrijven (-19%) en bungalowbedrijven (-22%) zijn minder geraakt. Bootverhuur en zeilscholen gaan een omzetverlies van 27% tegemoet. Ook in 2021 gaan de bedrijven een moeilijke periode tegemoet omdat er nog voor 400 miljoen euro aan vouchers moet worden gecompenseerd. Die omzet lopen de bedrijven in 2021 in ieder geval mis. 

Omzetverlies watersport- en recreatiesector, maart - september 2020

Bron: HISWA-RECRON

Ondanks deze harde cijfers kiest het kabinet ervoor om wel sectorspecifieke noodhulp voor de cultuursector, maar niet voor de recreatiesector te faciliteren. HISWA-RECRON dringt er dan ook bij het kabinet en de Tweede Kamer op aan om ook deze zwaar getroffen bedrijven te compenseren buiten het reguliere steunpakket om. 
Link: https://www.hiswarecron.nl/actueel/nieuws/watersport-en-recreatiesector-18
Trefwoorden: verblijsrecreatie, watersport, jachthavens, chartervaart, zeilscholen, bootverhuur, groepsaccommodaties, campings, bungalowparken

CELTH



||| Nieuws |||

14/07/25
850 vrijwilligers klaar voor wandelaars Vierdaagse
Opnieuw staan ruim 850 vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om wandelaars te helpen op de 107de Nijmeegse 4Daagse. Bijna 400 blaarbehandelaars zullen de komende dagen duizenden blaarbehandelingen uitvoeren, met maar één doel: zorgen dat zoveel mogelijk wandelaars de finish halen.
11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Madurodam opent grootste attractie ooit: De Windjager
Madurodam in Den Haag heeft vandaag haar nieuwste en grootste overdekte attractie geopend: De Windjager. Deze innovatieve dark ride laat bezoekers op meeslepende wijze ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut.
10/07/25
RBT Heuvelrug & Vallei heeft veel bereikt in 2024 maar ook uitdagingen in jubileumjaar
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een prima 2024 achter de rug. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.