Geplaatst op: 18-08-2020
Auteur: Marc Gerlings

Het Groningse Winsum is het mooiste dorp van Nederland

Het Groningse Winsum is het mooiste dorp van Nederland
Winsum. Foto: ANWB
Winsum mag zich ‘Het allermooiste dorp van Nederland’ noemen. Een deskundige jury koos het Groninger dorp als winnaar uit de Top 5 dorpen die voortvloeide uit de gelijknamige ANWB-verkiezing. 30.000 stemmers vonden ook Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR) en Urk (FL) erg fraai. Maar volgens de jury verdient ‘prachtdorp’ Winsum de titel. 

Op donderdag 20 augustus zal ANWB directeur Frits van Bruggen het dorp in het zonnetje zetten tijdens een feestelijk huldiging ter plaatse. Hij reikt een bord uit en overhandigt dan het eerste exemplaar van de nieuwe ANWB-uitgave 'De Allermooiste dorpen van Nederland', waarin vijftig prachtige dorpen uitvoerig worden beschreven.

‘Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp!’, oordeelden juryleden Wim Daniëls (cabaretier/ auteur), Jaap Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (ANWB route-expert). Zij beoordeelden de Top 5 op: authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid, de aanwezigheid van monumenten, de verhouding bebouwing/groen en het recreatieve aspect en gaven vijf goede redenen voor de winst van het Groninger dorp:

1. Het Winsumerdiep en het haventje geven sjeu aan het dorp en lijmt de verschillende dorpsgedeelten (Winsum en Obergum) mooi aan elkaar.
2. Het dorp toont een gelaagdheid in bouwstijlen: hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een negentiende-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse School-architectuur, moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.
3. Het dorpsleven is écht, met een ‘stads’ winkelaanbod en goeie kroegen.
4. Het centrum is gemoedelijk met die smalle straatjes waaraan een mix aan beeldbepalende gebouwen staat. Van bruggen en molens, tot kerken en dorpshuizen. 
5. Het dorp telt maar liefst 59 rijksmonumenten en vier gemeentelijke monumenten, alsjeblieft!

De ANWB organiseerde de verkiezing van het ‘Allermooiste dorp’ voor de eerste keer. Al verscheen in 1990 al eens een dikke pil genaamd Dorpen in Nederland, waarin 250 dorpen en stadjes werden beschreven. Nu, dertig jaar later waagde de ANWB zich wederom aan zo’n project en werden de ANWB-leden ingeschakeld bij de selectie van de dorpen. Via anwb.nl kon er gestemd worden op één van de 40 dorpen uit de ANWB-longlist. Ook kon een ontbrekend dorp worden aangedragen. Van de uiteindelijke Top 50 werd het lijvige boek De allermooiste dorpen van Nederland gemaakt. Een boek vol foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes, regionale gerechten, verhalen van of over dorpsbewoners en fiets- en wandelroutes om de dorpen zelf te ontdekken. 

Kijk op anwb.nl/allermooistedorp voor meer informatie over de verkiezing, het boek, routes en arrangementen.
Trefwoorden: dorp, Winsum, Groningen, regiomarketing, DMO

||| Blogs |||

08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.
30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/09/20
Nationale Horecadag op vrijdag 9 oktober
Horeca houdt voor de tweede keer de Nationale Horecadag. In 2020 is dat op vrijdag 9 oktober.
23/09/20
TUI verkocht slechts 15% van zomerprogramma 2020
Net als veel andere reisorganisaties maakt TUI een dramatisch jaar mee met ingestorte boekingen en een uiterst financieel uitdagende periode. Wat reisbedrijven grote parten speelt is het feit dat het vertrouwen bij de consument in vakanties nog ver te zoeken is
23/09/20
Theaterfestival Boulevard wint prijs van theatercritici en lof voor spelen in coronatijd
Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch krijgt de Prijs van de Kritiek 2020. Het feit dat ook in coronatijd een alternatief festival werd georganiseerd kon op veel waardering van de jury rekenen.
23/09/20
Exclusief voor leden
Attractiepark Duinrell verlengt seizoen met dino's
Naast de 40 attracties en 21 glijbanen in het Tikibad, kunnen gasten tijdens hun bezoek aan Duinrell speuren naar 20 levensgrote én bewegende dinosaurussen.
23/09/20
Luchtvaartmaatschappijen moeten binnen 7 dagen terugbetalen
Alle luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober weer binnen 7 dagen de prijs van een vliegticket terugbetalen bij annulering van een vlucht. Dat is de termijn die de Europese Verordening ook voorschrijft. De ILT gaat daarop handhaven in Nederland.
23/09/20
Paalberg is eerste koninklijke camping
Nederland heeft een eerste koninklijke camping. De eer valt Recreatiepark de Paalberg in Ermelo te beurt. Het bedrijf bestaat dit jaar 100 jaar en heeft deze week het predicaat ‘Koninklijke hofleverancier’ ontvangen.
23/09/20
Gemeente Rotterdam geeft lening aan noodlijdend Blijdorp
Gemeente Rotterdam geeft Blijdorp een lening van 10 miljoen euro anders gaat het park failliet.
23/09/20
Fors plan voor verbinding Leekstermeer en Zuidlaardermeer
De provincie Groningen laat in 2021 de omgeving van de Meerweg, aan de oostzijde van het Paterswolds...