Geplaatst op: 16-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Al bijna 19.000 handtekeningen voor volksstemming over Amsterdams toerisme

Al bijna 19.000 handtekeningen voor volksstemming over Amsterdams toerisme
Afbeelding van Françoise Rondaij-Koch via Pixabay
Vier jonge Amsterdammers hebben het volksinitiatief ‘Amsterdam heeft een Keuze’ gelanceerd. Uiteindelijk doel is een maximum op het aantal hotelovernachtingen in de stad. Verder vinden ze dat er een wethouder van Toerisme & Leefbaarheid moet komen. 

Dat hopen ze te bereiken door het verzamelen van 27.000 handtekeningen zodat ze een volksstemming kunnen houden. Ze zijn met 18.363 stemmen al een eind op weg. Omdat ze daarmee de grens van 1.200 handtekeningen hebben gehaald, kunnen ze in ieder geval hun voorstel op de agenda van de gemeenteraad zetten. 

Terug naar aantallen van 2014

Volgens Jasper van Dijk, Jacques Huppes, Ammique Saleem en Martijn Badir is het stilvallen van het Amsterdams toerisme een welkome pauze voor alle bewoners die zich steeds meer vervreemd voelden van hun binnenstad. Ze vinden dat toeristen bij Amsterdam horen maar niet op het niveau van voor de crisis. "Nu heeft Amsterdam de keuze: terugkeren naar de situatie waarin de binnenstad primair van en voor toeristen is, of inzetten op een binnenstad met een diverse wijkeconomie waarbij bewoners centraal staan, en toeristen geen attractiepark, maar een levendige stad kunnen bezoeken.” Het college moet daarom aan bewoners en ondernemers een plan met concrete maatregelen presenteren over hoe het toerisme in de toekomst gepaard gaat met de leefbaarheid van de stad. Daarin staat herstel van de balans tussen wonen, werken en recreëren centraal. Alleen dan voelt de bewoner zich thuis, voelt de toerist zich welkom, blijft het winkelaanbod divers, en is het centrum een ontmoetingsplek voor Amsterdammers en toeristen.

Maximaal 12 miljoen toeristenovernachtingen per jaar

De balans kan in de optiek van de initiatiefnemers alleen gewaarborgd blijven door een maximum te stellen aan de toeristenaantallen binnen de gemeente. Met een duidelijke bovengrens weten ondernemers, bewoners en toeristen waar ze aan toe zijn. Daarom roepen wij de gemeenteraad op nu direct actie te ondernemen door de volgende voorstellen in dit volksinitiatief te aanvaarden. 

De gemeente moet wettelijk vastleggen dat het aantal toeristenovernachtingen in de gemeente Amsterdam de komende 5 jaar niet boven de 12 miljoen per jaar uitkomt. Dit was het aantal overnachtingen in 2014, toen het toerisme in Amsterdam nog beheersbaar was. Om dit maximum van 12 miljoen overnachtingen per jaar niet te overschrijden dient de nieuwe wetgeving in ieder geval dwingend de volgende beleidsmiddelen in te zetten bij dreigende overschrijding:
  • een geheel of gedeeltelijk verbod op vakantieverhuur;
  • een absolute hotelstop, geen enkel nieuw hotel binnen de gemeente Amsterdam;
  • een vergunningenstop voor uitbreidingen (in kamers/bedden) van alle huidige hotels;
  • (waar mogelijk) herbestemming van hotelpanden naar bestemmingen die meerwaarde hebben voor de bewoners van Amsterdam; 
  • of het opkopen van vastgoed bestemd voor hotels;
  • het (indien nodig zeer fors) verhogen van de toeristenbelasting om de vraag naar overnachtingen te beperken. De toeristenbelasting moet daarbij elke 6 maanden worden geëvalueerd en indien nodig verhoogd om in ieder geval onder de bovengrens van 12 miljoen toeristenovernachtingen per jaar te blijven. De extra opbrengsten kunnen worden gebruikt om de overlast van het toerisme tegen te gaan en de leefbaarheid voor de bewoners van Amsterdam te verbeteren.
Hoe werkt een Amsterdams volksinitiatief?
Met een volksinitiatief kunt u een eigen voorstel op de agenda van de raad zetten. Hiervoor zijn 1.200 handtekeningen nodig. De gemeenteraad kan positief of negatief besluiten over het voorstel. Dat laatste houdt in dat de gemeenteraad het voorstel afwijst of er anders over besluit. In dat geval kan het voorstel vervolgens aan de Amsterdammers worden voorgelegd via een volksstemming. Voor het houden van een volksstemming zijn minimaal 27.000 handtekeningen nodig. 
Link: https://v45.os-surveys.nl/mrIWeb/mrIWeb.dll?I.Project=O15205_12&I.user1=stemmen&Id=1
Topics:Beleid
Trefwoorden: overtoerisme, amsterdam, beleid

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/09/20
Derde marathon op schaal gaat door in Madurodam
Het Haagse themapark Madurodam houdt op zondag 4 oktober de derde editie van haar eigen marathon speciaal voor kinderen.
25/09/20
Sterke groei online bestedingen maar niet in vrijetijdssector
De online bestedingen van Nederlandse consumenten groeiden in het tweede kwartaal van 2020 met 12% naar 6,36 miljard euro. De vrijetijdssector had part noch deel in deze groei en moest een dip incasseren
24/09/20
Tapperuse heeft nieuwe eigenaar en slaat een andere weg in
Het voormalige Tapperuse is gekocht door Convious dat een e-commerce platform voor de vrijetijdsmarkt. Het bedrijf heeft Tap (Tick and Pay) zoals de app nu heet, toegevoegd aan haar portfolio.
23/09/20
Exclusief voor leden
Attractiepark Duinrell verlengt seizoen met dino's
Naast de 40 attracties en 21 glijbanen in het Tikibad, kunnen gasten tijdens hun bezoek aan Duinrell speuren naar 20 levensgrote én bewegende dinosaurussen.
20/09/20
ZooParc Overloon investeert in nieuw expeditiedeel
Dierentuin ZooParc Overloon heeft een nieuw expeditiedeel geopend.
20/09/20
Grote uitbreiding Efteling in de ijskast
De Efteling heeft de investeringsplannen voor nieuwe themagebieden voorlopig on hold gezet. Directe aanleiding is de coronacrisis.
18/09/20
Exclusief voor leden
Keukenhof verwacht 800.000 bezoekers in 2021
Het park wordt gewoon geplant zoals dat al 71 jaar gebeurt: met 7 miljoen bloembollen waar bezoekers in 2021 van 20 maart tot en met 9 mei van kunnen genieten.
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.