Geplaatst op: 24-04-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Gelderland investeert 40 miljoen euro in natuur

Gelderland investeert 40 miljoen euro in natuur
De provincie Gelderland investeert in deze coalitieperiode 40 miljoen euro in het verbeteren van de biodiversiteit en het betrekken van Gelderse inwoners bij natuur. 

Daarvan komt nu 3,7 miljoen euro beschikbaar voor natuur en biodiversiteit. De provincie ondersteunt daarmee vrijwilligers die in de natuur werken en het betrekken van basisschoolleerlingen en inwoners bij natuur. Ook gaat er geld naar de aanleg van natuur in de stad en het planten van 100.000 bomen en struiken in 2020 en 2021.

Meer vrijwilligers actief in Gelders landschap
Van het geld dat beschikbaar komt is ongeveer 3,2 miljoen euro voor Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De stichting kreeg al subsidie om het vrijwilligerswerk rond landschap en biodiversiteit te stimuleren. De subsidie wordt nu verlengd voor de periode 2020-2024. Daarnaast verhoogt de provincie het subsidiebedrag omdat het aantal vrijwilligers dat actief is bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland sterk is toegenomen.

Gedeputeerde Peter Drenth: ‘Als provincie dragen wij een grote verantwoordelijkheid voor het aanleggen, inrichten en beheren van natuur. Gelderland is de groenste provincie en we willen dat blijven. Daar werken we hard aan. Maar dat kunnen we niet alleen. De vrijwilligers die zich inzetten voor de natuur zijn daarbij onmisbaar’. Ook zijn er activiteiten bijgekomen om meer Gelderlanders te betrekken bij de natuur. Zoals het onderwijsproject ‘Met je school de boom in’. Daarbij krijgen kinderen uit groep 7 en 8 les in het knotten van wilgen.

Park of Dutch Dreams
Provincie Gelderland draagt ook bij aan het Park of Dutch Dreams, een uniek stadspark in Doetinchem. Het park wordt ingericht door (inter-)nationaal bekende tuinarchitecten, waaronder Piet Oudolf. De provincie wil meer natuur in de stad brengen om inwoners dichter bij de natuur te brengen, de biodiversiteit te versterken en om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. ‘Als provincie zetten we in op het vergroenen van de stad. Om de biodiversiteit te verbeteren is het niet genoeg om alleen naar onze natuurgebieden te kijken. Ook in de stad liggen kansen’, zegt Drenth. ‘Wij willen in de toekomst meer gemeenten uitdagen om iconische groenprojecten aan te leggen, zoals dit project’. De provincie draagt 228.150 euro bij aan de inrichting van het Park of Dutch Dreams.

100.000 bomen
Daarnaast is er 200.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van 100.000 bomen en struiken in 2020 en 2021. Vorig jaar zijn er ook al 100.000 bomen en struiken geplant met een bijdrage van Provincie Gelderland. Stichting Landschapsbeheer voert het plan uit met hulp van bewoners en grondeigenaren. De bomen en struiken leggen CO2 vast en dragen bij aan de klimaatdoelstelling, maar ook aan de biodiversiteit in het landelijk gebied en herstel van het landschap.
Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, landschap, vrijwilligers, natuurontwikkeling, Gelderland

||| Blogs |||

26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
06/02/18
Zingevend consumptielandschap?
Zingevend consumptielandschap?
06/02/18 · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
Nog niet zo heel lang geleden was de zondag de enige vrije dag. Deze werd beschouwd als een rus...
30/11/16
Wordt de kust echt bedreigd?
Wordt de kust echt bedreigd?
30/11/16 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
In de afgelopen maanden hebben alle kranten volgestaan met nerveuze berichten over ons kust. Ze...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/07/20
Tips van vrienden zien op Terschelling Tips app
De VVV Terschelling lanceerde onlangs ‘Terschelling Tips’, een app vol tips met activiteiten in de natuur op Terschelling. Bijzonder is dat gebruikers kunnen zelf ook tips toevoegen, tips van vrienden zien en vragen.
20/07/20
Goene pop-up van Breda Marketing op Grote Markt
Breda wil bezoekers en de eigen bewoners in deze coronatijd de ruimte geven. Dat doen ze vanaf dit weekend ook letterlijk met een pop-up vestiging hartje binnenstad waar bezoekers worden verleid de natuur in en rond de stad te bezoeken.
15/07/20
Gelderland en Rijk investeren 25 miljoen in balans toerisme en natuur op de Veluwe
Het Rijk en de provincie Gelderland steken samen 25 miljoen euro in de Regio Deal Veluwe.
11/07/20
Antwerpen maakt site met groen dicht bij huis
Tijdens de coronacrisis werden we gedwongen recreatie dicht bij huis te zoeken. Voor veel consumenten begon een zoektocht naar mooie natuur in de buurt. Om dat te faciliteren heeft de provincie Antwerpen een GroenZoeker gemaakt.
10/07/20
Handtekeningen binnen voor snelfietsroute Amersfoort - Utrecht
De snelfietsroute Amersfoort-Utrecht is weer een stap dichterbij de uitvoering. De provincie Utrecht...
03/07/20
Vinkeveen krijgt nieuw natuurgebied 'Marickenland'
Vinkeveen krijgt er een nieuw natuurgebied bij onder de naam ‘Marickenland’. Dit rietland-natuur...
30/06/20
Exclusief voor leden
Landschap omarmt jongeren met psychische problemen
Hoe kun je als landschapsorganisatie jongeren met mentale problemen helpen? Zorg jij voor het landschap, dan zorgt het landschap voor jou: met deze gedachtegang zochten Landschap Overijssel en Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie Zwolle vanaf 2018 de samenwerking.
29/06/20
Exclusief voor leden
Vijf nationale parken bundelen marketingkrachten
Vijf nationale parken presenteren zichzelf sinds kort op de nieuwe website www.beleefdenationalepark...