Geplaatst op: 03-04-2020
Auteur: Richard Otten
Team Animation

De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis

De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
De Knutseljuffen

Op 1 april zouden campings en vakantieparken open gaan. Afgelopen dinsdag bleek dat we nog tenminste tot 1 juni in een ‘intelligente lockdown’ zullen blijven. Een strop voor veel campings en vakantieparken in zowel Nederland als buitenland die hun voorseizoen volledig zien wegvallen. We zullen met z’n allen moeten inzien dat dit - voor nu althans - de nieuwe werkelijkheid is. Degenen die zich nu het beste aanpassen aan deze nieuwe realiteit zijn straks de winnaars als de crisis bezworen is.


Campings en parken die de afgelopen jaren goed geïnvesteerd hebben in online marketing, digitalisering en de inzet van social media hebben in deze tijd een duidelijk voordeel ten opzichte van concurrenten. Facebook ‘live’ events, Instagram stories en ook TikTok vormen op dit moment een levenslijn met je community waarop je juist nu zou moeten investeren.


Online samenkomen

Internetgebruik is - nu iedereen verplicht thuis zit - enorm gestegen. Dansscholen, sportscholen, Yoga klassen en muziekverenigingen spelen hier al slim op in door ‘live’ te gaan op Facebook of Youtube, of gebruik te maken van videokanalen als Zoom en Hangouts. De basis van de activiteit blijft immers hetzelfde, alleen de distributie verandert. Juist nu is hier behoefte aan. Veel ouders zitten met hun kinderen thuis en zijn op zoek naar leuke manieren om voor voldoende afleiding te zorgen.Live aerobics les via Zoom


Kies juist nu voor online vermaak

Natuurlijk is het zonde dat het voorseizoen niet doorgaat en dat er daarmee ook geen animatie is tijdens de vakantieperiodes van Pasen, Meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren. Toch wil dit niet zeggen dat er geen vermaak mogelijk is. Campings en vakantieparken zouden juist nu online vermaak kunnen bieden door via het animatieteam van zich te laten horen op hun social media kanalen.


Bij een korte rondvraag zien we dat dit inmiddels ook wordt gedaan. Zo is bijvoorbeeld De Zandstuve aan het investeren in Tiktok (populaire app onder jongeren), doet het animatieteam van de Schatberg op Facebook hun minidisco dansjes en zien we dat er knutselopdrachten worden uitgedeeld die thuis kunnen worden gedaan in plaats van in de miniclub.


Kinderen hebben het ook zwaar

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben nu behoefte aan aandacht. Kinderen zijn niet gewend om hele dagen binnen te moeten blijven zonder dat ze vriendjes of vriendinnetjes mogen zien. Gelukkig zijn er voor hen genoeg mooie initiatieven opgezet. Denk aan Heel Holland Plakt, waarbij kinderen een knutselwerk op het raam plakken en delen op een Facebook-pagina die inmiddels 24.000 leden heeft. Of de Bear Challenge waarbij mensen een teddybeer op de vensterbank zetten die kinderen tijdens een wandeling kunnen ‘spotten’. Maar ook zien we genoeg filmpjes op Youtube verschijnen om de kinderen een leuke tijd te bezorgen. Zo delen de Knutseljuffen filmpjes met knutselactiviteiten voor kinderen en zijn de typetjes van campings en vakantieparken een verhalenclub gestart.Bear Challenge-zoektocht voor kinderen


Investeer in social media

Het klinkt misschien gek, maar dat is het toch niet. Nu er geen reserveringen binnen komen en het annuleringen en omboekingen regent zou je inderdaad denken dat alles stil staat. Toch is dat niet zo. Mensen houden van reizen en op vakantie gaan. Zelfs de coronacrisis zal dat niet veranderen. Ze zullen - ook de komende tijd - blijven zoeken, dromen en oriënteren. Waar doen ze dat? Juist online. Wees dus daar nu extra zichtbaar. Hoe fijn is het om online de relaxte sfeer van de camping te kunnen proeven gewoon vanuit huis?


Nu betaalde kanalen (SEA) op een lager pitje staan, is het slim om te investeren in eigen content, eigen video’s en eigen verhalen. Een belangrijke reden voor mensen om naar een camping of vakantiepark te gaan is het animatieprogramma. Dit is niet veranderd. Je investeert dus als het ware nu in nieuwe campinggasten voor de toekomst.


Bereik potentiële gasten

Hoe pak je dat aan? Maak allereerst een contentplanning en zorg dat je op vaste momenten met online aanbod naar buiten treedt. Een wekelijkse minidisco dans, een voorleesverhaal of wat te denken van een online les aerobics? Maak op tijd bekend wat er online gaat komen en zorg ervoor dat iemand intern de content en interactie goed bijhoudt. Of besteedt het uit bij een partner die dit voor je kan doen.


Bovendien moet je meenemen dat er mogelijk een groot deel van de consumenten nu boven de markt hangt. Dit zijn ook potentiële gasten die wellicht de camping in Nederland even waren vergeten als optie. Toch zal door de coronacrisis bij veel gezinnen de keuze voor een vakantietrip veranderen. Een familietrip naar de USA deze zomer? Nu even niet. Met de kids naar Italië? Misschien, maar alleen als ik weet dat het veilig is en alle maatregelen duidelijk zijn. Als er straks een bepaalde mate van versoepeling van de maatregelen komt, dan zal als eerste de eigen Nederlandse markt weer open gaan.


Als jij in de komende drie maanden goed zichtbaar blijft, heb je zeker een voorsprong om nog een deel van de schade in te kunnen halen. Het is natuurlijk gissen hoe het verder verloopt en natuurlijk is het geen vervanging van het voorseizoen, maar ik geloof ook dat door de coronacrisis een aantal zaken blijvend zullen veranderen en we straks kunnen spreken van een pre- en post coronaperiode.

Link: https://www.zomerjobs.nl
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, vakantieparken, crisis, animatie, marketing

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/06/20
EuroParcs breidt uit in Limburg en België
EuroParcs heeft een belang genomen in twee vakantieparken in Nederlands en Belgisch Limburg.
31/05/20
Staatsbosbeheer stopt definitief met paalkampeerterreinen
Alle 17 paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer gaan na de coronacrisis niet meer open. Bepaalde gebruikers veroorzaakten te veel overlast op deze kampeerterreinen zonder voorzieningen midden in de natuur.
21/05/20
Hoe worden Nederlandse vakantieparken nu geboekt?
PleisureWorld NRIT vroeg bij drie grote reserveringssystemen in de de markt, Stratech, Booking Experts en Holiday Media de boekingscijfers op. Met als hamvraag: Hoe staan de boekingen er op dit moment voor?
20/05/20
MarketingOost lanceert heatmap en dashboard voor vrijetijdseconomie
Marketing Oost presenteert een heatmap van drukke locaties in de provincie.
19/05/20
Landal bouwt klein, luxe en duurzaam vakantiepark in Friesland
Landal GreenParks breidt uit met een nieuw vakantiepark met 59 luxe en duurzaam gebouwde vakantiewoningen in Friesland. Vanuit Landal Elfstedenhart kan men een deel van de Elfstedentocht schaatsen, fietsen of wandelen.
15/05/20
De Romanov Residence: de overtreffende trap in glamping
LuxeTenten heeft de eerste Romanov Residence geplaatst op vakantiepark De Pier in Uden. Deze luxe tent lodge voor zes personen is ontwikkeld door glampingspecialist LuxeTenten in samenwerking met topdesigners Wilfried Baeten en Pieter Laureys.
11/05/20
Résidence Koningshof Schoorl neemt afscheid van keten en gaat zelf verhuren
Dat de keuze voor een verhuurorganisatie niet in beton is gegoten zagen we begin dit jaar toen veel strandhuisjes Landal inruilden voor Roompot. Maar we zien ook een tegenovergestelde ontwikkeling, van aansluiting bij een keten naar eigen verhuur.
11/05/20
Overijssel past investeringsprogramma aan op coronacrisis
De provincie Overijssel gaat het investeringsprogramma voor de Vrijetijdssector 2020-2023 aanpassen vanwege de coronacrisis. De provincie wil bedrijven in de sector helpen om te herstellen. In samenspraak met de sector Gastvrij Overijssel zijn de plannen aangepast om in te spelen op de nu ontstane situatie.