Geplaatst op: 03-04-2020
Auteur: Richard Otten
Team Animation

De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis

De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
De Knutseljuffen

Op 1 april zouden campings en vakantieparken open gaan. Afgelopen dinsdag bleek dat we nog tenminste tot 1 juni in een ‘intelligente lockdown’ zullen blijven. Een strop voor veel campings en vakantieparken in zowel Nederland als buitenland die hun voorseizoen volledig zien wegvallen. We zullen met z’n allen moeten inzien dat dit - voor nu althans - de nieuwe werkelijkheid is. Degenen die zich nu het beste aanpassen aan deze nieuwe realiteit zijn straks de winnaars als de crisis bezworen is.


Campings en parken die de afgelopen jaren goed geïnvesteerd hebben in online marketing, digitalisering en de inzet van social media hebben in deze tijd een duidelijk voordeel ten opzichte van concurrenten. Facebook ‘live’ events, Instagram stories en ook TikTok vormen op dit moment een levenslijn met je community waarop je juist nu zou moeten investeren.


Online samenkomen

Internetgebruik is - nu iedereen verplicht thuis zit - enorm gestegen. Dansscholen, sportscholen, Yoga klassen en muziekverenigingen spelen hier al slim op in door ‘live’ te gaan op Facebook of Youtube, of gebruik te maken van videokanalen als Zoom en Hangouts. De basis van de activiteit blijft immers hetzelfde, alleen de distributie verandert. Juist nu is hier behoefte aan. Veel ouders zitten met hun kinderen thuis en zijn op zoek naar leuke manieren om voor voldoende afleiding te zorgen.



Live aerobics les via Zoom


Kies juist nu voor online vermaak

Natuurlijk is het zonde dat het voorseizoen niet doorgaat en dat er daarmee ook geen animatie is tijdens de vakantieperiodes van Pasen, Meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren. Toch wil dit niet zeggen dat er geen vermaak mogelijk is. Campings en vakantieparken zouden juist nu online vermaak kunnen bieden door via het animatieteam van zich te laten horen op hun social media kanalen.


Bij een korte rondvraag zien we dat dit inmiddels ook wordt gedaan. Zo is bijvoorbeeld De Zandstuve aan het investeren in Tiktok (populaire app onder jongeren), doet het animatieteam van de Schatberg op Facebook hun minidisco dansjes en zien we dat er knutselopdrachten worden uitgedeeld die thuis kunnen worden gedaan in plaats van in de miniclub.


Kinderen hebben het ook zwaar

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben nu behoefte aan aandacht. Kinderen zijn niet gewend om hele dagen binnen te moeten blijven zonder dat ze vriendjes of vriendinnetjes mogen zien. Gelukkig zijn er voor hen genoeg mooie initiatieven opgezet. Denk aan Heel Holland Plakt, waarbij kinderen een knutselwerk op het raam plakken en delen op een Facebook-pagina die inmiddels 24.000 leden heeft. Of de Bear Challenge waarbij mensen een teddybeer op de vensterbank zetten die kinderen tijdens een wandeling kunnen ‘spotten’. Maar ook zien we genoeg filmpjes op Youtube verschijnen om de kinderen een leuke tijd te bezorgen. Zo delen de Knutseljuffen filmpjes met knutselactiviteiten voor kinderen en zijn de typetjes van campings en vakantieparken een verhalenclub gestart.



Bear Challenge-zoektocht voor kinderen


Investeer in social media

Het klinkt misschien gek, maar dat is het toch niet. Nu er geen reserveringen binnen komen en het annuleringen en omboekingen regent zou je inderdaad denken dat alles stil staat. Toch is dat niet zo. Mensen houden van reizen en op vakantie gaan. Zelfs de coronacrisis zal dat niet veranderen. Ze zullen - ook de komende tijd - blijven zoeken, dromen en oriënteren. Waar doen ze dat? Juist online. Wees dus daar nu extra zichtbaar. Hoe fijn is het om online de relaxte sfeer van de camping te kunnen proeven gewoon vanuit huis?


Nu betaalde kanalen (SEA) op een lager pitje staan, is het slim om te investeren in eigen content, eigen video’s en eigen verhalen. Een belangrijke reden voor mensen om naar een camping of vakantiepark te gaan is het animatieprogramma. Dit is niet veranderd. Je investeert dus als het ware nu in nieuwe campinggasten voor de toekomst.


Bereik potentiële gasten

Hoe pak je dat aan? Maak allereerst een contentplanning en zorg dat je op vaste momenten met online aanbod naar buiten treedt. Een wekelijkse minidisco dans, een voorleesverhaal of wat te denken van een online les aerobics? Maak op tijd bekend wat er online gaat komen en zorg ervoor dat iemand intern de content en interactie goed bijhoudt. Of besteedt het uit bij een partner die dit voor je kan doen.


Bovendien moet je meenemen dat er mogelijk een groot deel van de consumenten nu boven de markt hangt. Dit zijn ook potentiële gasten die wellicht de camping in Nederland even waren vergeten als optie. Toch zal door de coronacrisis bij veel gezinnen de keuze voor een vakantietrip veranderen. Een familietrip naar de USA deze zomer? Nu even niet. Met de kids naar Italië? Misschien, maar alleen als ik weet dat het veilig is en alle maatregelen duidelijk zijn. Als er straks een bepaalde mate van versoepeling van de maatregelen komt, dan zal als eerste de eigen Nederlandse markt weer open gaan.


Als jij in de komende drie maanden goed zichtbaar blijft, heb je zeker een voorsprong om nog een deel van de schade in te kunnen halen. Het is natuurlijk gissen hoe het verder verloopt en natuurlijk is het geen vervanging van het voorseizoen, maar ik geloof ook dat door de coronacrisis een aantal zaken blijvend zullen veranderen en we straks kunnen spreken van een pre- en post coronaperiode.

Link: https://www.zomerjobs.nl
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, vakantieparken, crisis, animatie, marketing

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden? Laten we eens dieper ingaan op deze vragen om te begrijpen hoe belangrijk deze factoren zijn om de efficiëntie en levensduur van de voertuigen van uw bedrijf te garanderen.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...