Geplaatst op: 03-04-2020
Auteur: Richard Otten
Team Animation

De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis

De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
De Knutseljuffen

Op 1 april zouden campings en vakantieparken open gaan. Afgelopen dinsdag bleek dat we nog tenminste tot 1 juni in een ‘intelligente lockdown’ zullen blijven. Een strop voor veel campings en vakantieparken in zowel Nederland als buitenland die hun voorseizoen volledig zien wegvallen. We zullen met z’n allen moeten inzien dat dit - voor nu althans - de nieuwe werkelijkheid is. Degenen die zich nu het beste aanpassen aan deze nieuwe realiteit zijn straks de winnaars als de crisis bezworen is.


Campings en parken die de afgelopen jaren goed geïnvesteerd hebben in online marketing, digitalisering en de inzet van social media hebben in deze tijd een duidelijk voordeel ten opzichte van concurrenten. Facebook ‘live’ events, Instagram stories en ook TikTok vormen op dit moment een levenslijn met je community waarop je juist nu zou moeten investeren.


Online samenkomen

Internetgebruik is - nu iedereen verplicht thuis zit - enorm gestegen. Dansscholen, sportscholen, Yoga klassen en muziekverenigingen spelen hier al slim op in door ‘live’ te gaan op Facebook of Youtube, of gebruik te maken van videokanalen als Zoom en Hangouts. De basis van de activiteit blijft immers hetzelfde, alleen de distributie verandert. Juist nu is hier behoefte aan. Veel ouders zitten met hun kinderen thuis en zijn op zoek naar leuke manieren om voor voldoende afleiding te zorgen.Live aerobics les via Zoom


Kies juist nu voor online vermaak

Natuurlijk is het zonde dat het voorseizoen niet doorgaat en dat er daarmee ook geen animatie is tijdens de vakantieperiodes van Pasen, Meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren. Toch wil dit niet zeggen dat er geen vermaak mogelijk is. Campings en vakantieparken zouden juist nu online vermaak kunnen bieden door via het animatieteam van zich te laten horen op hun social media kanalen.


Bij een korte rondvraag zien we dat dit inmiddels ook wordt gedaan. Zo is bijvoorbeeld De Zandstuve aan het investeren in Tiktok (populaire app onder jongeren), doet het animatieteam van de Schatberg op Facebook hun minidisco dansjes en zien we dat er knutselopdrachten worden uitgedeeld die thuis kunnen worden gedaan in plaats van in de miniclub.


Kinderen hebben het ook zwaar

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben nu behoefte aan aandacht. Kinderen zijn niet gewend om hele dagen binnen te moeten blijven zonder dat ze vriendjes of vriendinnetjes mogen zien. Gelukkig zijn er voor hen genoeg mooie initiatieven opgezet. Denk aan Heel Holland Plakt, waarbij kinderen een knutselwerk op het raam plakken en delen op een Facebook-pagina die inmiddels 24.000 leden heeft. Of de Bear Challenge waarbij mensen een teddybeer op de vensterbank zetten die kinderen tijdens een wandeling kunnen ‘spotten’. Maar ook zien we genoeg filmpjes op Youtube verschijnen om de kinderen een leuke tijd te bezorgen. Zo delen de Knutseljuffen filmpjes met knutselactiviteiten voor kinderen en zijn de typetjes van campings en vakantieparken een verhalenclub gestart.Bear Challenge-zoektocht voor kinderen


Investeer in social media

Het klinkt misschien gek, maar dat is het toch niet. Nu er geen reserveringen binnen komen en het annuleringen en omboekingen regent zou je inderdaad denken dat alles stil staat. Toch is dat niet zo. Mensen houden van reizen en op vakantie gaan. Zelfs de coronacrisis zal dat niet veranderen. Ze zullen - ook de komende tijd - blijven zoeken, dromen en oriënteren. Waar doen ze dat? Juist online. Wees dus daar nu extra zichtbaar. Hoe fijn is het om online de relaxte sfeer van de camping te kunnen proeven gewoon vanuit huis?


Nu betaalde kanalen (SEA) op een lager pitje staan, is het slim om te investeren in eigen content, eigen video’s en eigen verhalen. Een belangrijke reden voor mensen om naar een camping of vakantiepark te gaan is het animatieprogramma. Dit is niet veranderd. Je investeert dus als het ware nu in nieuwe campinggasten voor de toekomst.


Bereik potentiële gasten

Hoe pak je dat aan? Maak allereerst een contentplanning en zorg dat je op vaste momenten met online aanbod naar buiten treedt. Een wekelijkse minidisco dans, een voorleesverhaal of wat te denken van een online les aerobics? Maak op tijd bekend wat er online gaat komen en zorg ervoor dat iemand intern de content en interactie goed bijhoudt. Of besteedt het uit bij een partner die dit voor je kan doen.


Bovendien moet je meenemen dat er mogelijk een groot deel van de consumenten nu boven de markt hangt. Dit zijn ook potentiële gasten die wellicht de camping in Nederland even waren vergeten als optie. Toch zal door de coronacrisis bij veel gezinnen de keuze voor een vakantietrip veranderen. Een familietrip naar de USA deze zomer? Nu even niet. Met de kids naar Italië? Misschien, maar alleen als ik weet dat het veilig is en alle maatregelen duidelijk zijn. Als er straks een bepaalde mate van versoepeling van de maatregelen komt, dan zal als eerste de eigen Nederlandse markt weer open gaan.


Als jij in de komende drie maanden goed zichtbaar blijft, heb je zeker een voorsprong om nog een deel van de schade in te kunnen halen. Het is natuurlijk gissen hoe het verder verloopt en natuurlijk is het geen vervanging van het voorseizoen, maar ik geloof ook dat door de coronacrisis een aantal zaken blijvend zullen veranderen en we straks kunnen spreken van een pre- en post coronaperiode.

Link: https://www.zomerjobs.nl
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, vakantieparken, crisis, animatie, marketing

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/06/20
Gemeenten Land van Cuijk steken 35.000 euro in herstelcampagne
De vijf gemeenten in het Brabantse Land van Cuijk hebben besloten om uit hun samenwerkingsbudget een bedrag van 35.000 euro beschikbaar te stellen voor een toeristisch hersteloffensief.
05/06/20
Ons virtueel prikbord van inspiratie: Verantwoorde vakbeurzen in coronatijd
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
04/06/20
Meer tijd voor recreatievaart voor doorgang Groningse sluizen
De recreatievaart kan een impuls krijgen door het langer bedienen van bruggen en sluizen in de provi...
04/06/20
Exclusief voor leden
15 km klompenpad bij Winssen
Winssen heeft vanaf vrijdag 12 juni een nieuw Klompenpad: het Ambts- en Rijkspad. Het Ambts- en Rijkspad is een rondwandeling van 15 kilometer en voert de recreanten door het buitengebied van Winssen via de historische dorpsboomgaard, over de dijk, door uiterwaarden, langs poelen en de voormalige grens tussen de Ambten Rijk van Nijmegen en Maas en Waal.
04/06/20
Breda sluit VVV-winkel
De deuren van de Bredase VVV winkel, onderdeel van Breda Marketing, gaan definitief op slot. De winkel lijdt al geruime tijd verlies en pogingen het tij te keren hebben niet voor een ommekeer gezorgd.
04/06/20
Prima 2019 voor toerisme in de Achterhoek
De Achterhoek heeft het in 2019 toeristisch gezien uitstekend gedaan. . In deze coronatijd lijkt het vreemd om terug te kijken op toeristisch 2019. Toch geeft het een goede indicatie van de toeristische slagkracht van een regio en de uitgangspositie die het inneemt voor herstel.
04/06/20
EuroParcs neemt DroomParken over
Droomparken wordt overgenomen door EuroParcs. De overname moet het bedrijf meer slagkracht geven.
04/06/20
Geheel vernieuwd Center Parcs Zandvoor weer open
Als laatste park opent het geheel vernieuwde Center Parcs Park Zandvoort op vrijdag 5 juni opnieuw haar deuren. Alle 428 cottages, 116 hotelkamers zijn volledig vernieuwd en ook de infrastructuur is vernieuwd.