Geplaatst op: 31-03-2020
Auteur: Marc Gerlings

Bijzondere samenwerking Museum De Lakenhal en Fries Museum in coronacrisis

Bijzondere samenwerking Museum De Lakenhal en Fries Museum in coronacrisis
Links: Claudy Jongstra.. Foto: David Vroom
Kunstenares Claudy Jongstra vindt tijdens de coronacrisis tijdelijk een werkplaats in het Fries Museum om daar door te kunnen werken aan de monumentale installatie NINE voor Museum De Lakenhal. Deze installatie zal later dit jaar te zien zijn in de grote solotentoonstelling van Jongstra in Museum De Lakenhal in Leiden. De twee musea gaan op meer vlakken samenwerken.
 
In het najaar van 2020 presenteert Museum De Lakenhal een grote solotentoonstelling van kunstenaar Claudy Jongstra. De nieuwe expositievleugel van het pas gerestaureerde en uitgebreide museum wordt dan helemaal gewijd aan haar werk. Naast bestaande projecten zal hier de grootste installatie uit de carrière van Jongstra worden getoond, resulterend in ruim 250 m2 zinnelijke beeldervaring. Voor de ontwikkeling van dit monumentale kunstwerk zocht Jongstra nog naar een geschikte werkruimte, wat niet eenvoudig bleek. Gelukkig schoot het Fries Museum te hulp: nu het museum tijdelijk gesloten is vanwege het coronavirus kan Jongstra de komende weken in de grote ontvangsthal van het museum werken. Daar zal zij een tijdelijk atelier inrichten, totdat het Fries Museum weer open gaat. 

Directeur Kris Callens: "We zijn blij dat we zelfs in deze moeilijke tijden kunnen bijdragen aan de realisatie van nieuwe kunst. Dat Claudy Jongstra als kunstenaar in Fryslân kan werken bij ons in de hal, waar een groot werk van haar permanent te zien is, maakt het een logische plek."

Meekijken tijdens het proces

Het Fries Museum en Museum De Lakenhal werken samen met Studio Claudy Jongstra aan de totstandkoming van het nieuwe kunstwerk. Door middel van berichten op de verschillende social media platforms kan iedereen het ontstaansproces volgen en ondertussen kennis maken met de levensfilosofie en het inspirerende toekomstbeeld van Claudy Jongstra. 

Actuele vraag: verandert de maatschappij wezenlijk?

Door de coronacrisis is het openbare leven stilgelegd. Velen vragen zich af hoe het straks verder moet: gaan we weer over tot de orde van de dag? Of gaat er onder invloed van deze crisis iets wezenlijks veranderen? In deze context is het werk van Claudy Jongstra actueler dan ooit. Met haar kunstwerken en levenswijze laat zij zien hoe wij de relatie tussen mens en natuur opnieuw kunnen vormgeven. In 2001 vestigde Jongstra zich in Friesland, waar zij met haar eigen kudde schapen werkt aan een oeuvre dat voornamelijk uit wol en zijde bestaat. Ze is een hartstochtelijk pleitbezorger van duurzaamheid, met oog voor het behoud van biodiversiteit op basis van historische planten- en zadenkennis.Jongstra: "Bij het maken van kunst is voor mij een holistische benadering van fundamenteel belang. In mijn werk staan de regeneratieve landbouw, lokale materialen en behoud van oude kennis centraal. In deze tijd van coronacrisis blijkt dit nog relevanter en belangrijker dan voorheen. Nu de wereldwijde toeleveringsketens onder de huidige beperkingen staan, merken we de voordelen van het beschermen van lokale hulpbronnen en het nieuw leven inblazen van regionale productiesystemen."
 

Langdurige samenwerking beide musea

Museum De Lakenhal en Claudy Jongstra zijn in 2018 een langdurige samenwerking aangegaan. De kunstenaar en het museum vinden elkaar in de verbinding met de historische textielnijverheid, die in de permanente collectieopstelling rond 'Zeven Eeuwen Leids Laken' wordt getoond. Naast de bovengenoemde solotentoonstelling ontwierp Jongstra ook een Nieuw Leids Laken voor het museum: een wollen stof die op de meter wordt verkocht in de museumwinkel. De komende tentoonstelling wordt ontwikkeld in samenwerking met curator Nicole Roepers en gastcurator Suzanne Oxenaar, met een publicatie van uitgeverij See All This. Behalve de nieuwe installatie zal Jongstra ook het project WOVEN SKIN tonen. De openingsdatum van de tentoonstelling wordt bekend gemaakt als Museum De Lakenhal weer open gaat voor publiek.
Topics:Cultuur

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/06/20
Brussels Airport renoveert belangrijkste start- en landingsbaan
Brussels Airport renoveert van 13 juli tot en met 23 augustus start- en landingsbaan 07L/25R met str...
02/06/20
EuroParcs breidt uit in Limburg en België
EuroParcs heeft een belang genomen in twee vakantieparken in Nederlands en Belgisch Limburg.
31/05/20
Staatsbosbeheer stopt definitief met paalkampeerterreinen
Alle 17 paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer gaan na de coronacrisis niet meer open. Bepaalde gebruikers veroorzaakten te veel overlast op deze kampeerterreinen zonder voorzieningen midden in de natuur.
31/05/20
Hoe Breda de heropening van de horeca aangrijpt voor een breed actieplan
Breda Marketing heeft de campagne ‘Breda geeft je de ruimte’ gelanceerd. Daarnaast wordt een Taskforce Toerisme opgezet die aansluit bij provinciale en landelijke herstelplannen.
30/05/20
Meer walstroom rond Waddenzee
Havens rond de Waddenzee krijgen 400 stekkers voor walstroom
29/05/20
Ons virtueel prikbord van inspiratie: Vekabo geeft gratis vakanties aan zorgmedewerkers
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
28/05/20
Fietsroute Waddenkust moet Friese kustregio een boost geven
Friesland krijgt een doorgaande fietsroute langs de kust van de Waddenzee, met zicht op de Wadden. Daardoor moet de economie en toerisme in de kustregio een boost krijgen.
28/05/20
Duurzame reisgids voor Nederland laat zien hoeveel CO2-uitstoot je bespaart
Nu de grenzen voor uitgaand toerisme in de meeste gevallen dicht zijn, verwachten we nog extra boekingen voor de zomer in Nederland. Natuur & Milieu speelt daarop in en heeft een gratis reisgids voor Nederland gemaakt.