Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 17-03-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Kabinet steunt bedrijfsleven en werknemers met 10 tot 20 miljard euro

Kabinet steunt bedrijfsleven en werknemers met 10 tot 20 miljard euro
Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Het kabinet heeft vandaag acht verschillende maatregelen genomen om de economische impact van de coronacrisis te beperken. Meest in het oog springende maatregelen zijn de nieuwe vereenvoudigde regeling voor arbeidstijdverkorting, 4.000 euro voor bedrijven die moeten sluiten, inkomenssteun voor bedrijven en het verzoek aan gemeenten om de inning van toeristenbelasting te staken. Ondernemers kunnen met een eenvoudige procedure ook uitstel van betaling aan de Belastingdienst vragen.


Volgens minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat staat de volksgezondheid op nummer 1 maar hebben de maatregelen ook grote gevolgen voor de economie: "We presenteren nu een omvangrijk noodpakket voor banen en economie voor alle bedrijven en zzp-ers.” Het noodpakket is geen statisch geheel en wordt in nauw contact met de brancheorganisaties, sociale partners en banken doorlopend aangepast aan de situatie. "De steunmaatregelen die dit kabinet neemt, moeten wegvallende omzet bij bedrijven compenseren”, zei Wiebes.


4.000 euro voor elke getroffen ondernemer

Voor ondernemers die hun bedrijf hebben moeten sluiten had Wiebes op de persconferentie een leuke verrassing. Zij krijgen een directe tegemoetkoming van 4.000 euro die ze bij een noodloket kunnen aanvragen. In de mededeling van het kabinet zijn deze harde euro’s weer wat minder zeker omdat de regeling nog moet worden voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op (geoorloofde) staatssteun. Mooi is wel dat er voor sterk getroffen sectoren zoals horeca en reisbranche een extra compensatieregeling komt. Zeker omdat deze sectoren gemiste inkomsten niet kunnen inhalen wanneer de crisis achter de rug is.


Uitbreiding en versoepeling kredieten

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro.


Kleine ondernemers die een krediet hebben bij Qredits wordt voor zes maandenuitstel van aflossing aangeboden en wordt de rente verlaagd naar 2%. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met maximaal 6 miljoen euro.


Inning toeristenbelasting staken

Het kabinet gaat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Het gaat hierbij in het bijzonder om de toeristenbelasting. Ook is het Rijk met de cultuursector in overleg om te kunnen aansluiten bij generieke maatregelen en eventuele verbijzondering indien dat nodig is.


Nieuwe regeling voor werktijdverkorting

Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn de maatregelen een reddingsboei: "We laten u in deze moeilijke tijden niet in de steek”, hield hij Nederland voor.


De huidige maatregel voor de werktijdverkorting is nu al door 78 duizend bedrijven aangevraagd. Deze regeling is volgens Koolmees te complex en wordt vervangen door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Bedrijven die de oude regeling hebben aangevraagd worden automatisch naar de nieuwe omgezet.


Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). Dat geldt ook voor werknemers met een 0-urencontract en flexwerkers. UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode en de salarissen worden betaald. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.


Inkomenszekerheid zzp-ers

Koolmees had ook aan de zzp-ers gedacht. Zij kunnen via een versnelde versoepelde regeling voor drie maanden een aanvulling voor levensonderhoud krijgen. Hun inkomen wordt dan aangevuld tot het sociale minimum. Voorwaarden rond inkomen van partner en vermogen spelen geen reden. Ook de gebruikelijke levensvatbaarheidstoets wordt niet toegepast. ZZP-ers kunnen met deze regeling ook tegen een verlaagd rentepercentage geld lenen voor bedrijfskapitaal.


Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen

Minister Hoekstra van Financiën zei dat het kabinet alles op alles zet en de komende drie maanden miljarden euro’s inzet om bedrijven overeind te houden en daarmee banen te behouden: "Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen.” Aan de steun is geen maximum verbonden maar Hoekstra verwacht dat het dit kwartaal tussen de 10 en 20 miljard euro gaat kosten.


Zijn ministerie geeft alle ondernemers de mogelijkheid tot uitstel van betaling van belastingen voor een periode van 3 maanden. De aanvraag is eenvoudig en de invordering stopt per direct. Het geld voor zowel inkomstenbelasting als vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. De invorderingsrente gaat van 4% naar bijna 0%

Link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/03/17/coronavirus-kabinet-neemt-pakket-nieuwe-maatregelen-voor-banen-en-economie
Trefwoorden: ondernemen, corona, leningen, kredieten, crisis, beleid

CELTH



||| Nieuws |||

14/07/25
850 vrijwilligers klaar voor wandelaars Vierdaagse
Opnieuw staan ruim 850 vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om wandelaars te helpen op de 107de Nijmeegse 4Daagse. Bijna 400 blaarbehandelaars zullen de komende dagen duizenden blaarbehandelingen uitvoeren, met maar één doel: zorgen dat zoveel mogelijk wandelaars de finish halen.
11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Madurodam opent grootste attractie ooit: De Windjager
Madurodam in Den Haag heeft vandaag haar nieuwste en grootste overdekte attractie geopend: De Windjager. Deze innovatieve dark ride laat bezoekers op meeslepende wijze ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut.
10/07/25
RBT Heuvelrug & Vallei heeft veel bereikt in 2024 maar ook uitdagingen in jubileumjaar
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een prima 2024 achter de rug. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.