Geplaatst op: 01-03-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Roompot schakelt over naar biopropaangas

Roompot schakelt over naar biopropaangas

Roompot en zijn jaarplaatshouders schakelen over van fossiele propaangas naar biopropaangas van Primagaz. Door deze eenvoudige verandering kan Roompot de CO2-uitstoot van alle jaarplaatshouders tot 78% verminderen en zal elk gezin ruim 400 kg minder CO2 per jaar uitstoten.


Drie duurzame pijlers voor Roompot

Roompot koestert de omgeving van haar vakantieparken door gebruik te maken van duurzame en lokale materialen, streekeigen groen te (her)planten en heel wat bestaande gronden op te waarderen. Daarnaast besteedt het heel wat aandacht, middelen en inspanningen aan de drie pijlers van zijn duurzaam beleid:

  • De vermindering van plastic voor eenmalig gebruik zodat de stranden en zeeën proper worden;
  • Kinderen die het thuis of door ziekte moeilijk hebben toch een mooie vakantie te bezorgen via de Koos Konijn Foundation;
  • De opwarming van de aarde tegen te gaan door zijn CO2-uitstoot actief te verlagen (en geen zogenaamde certificaten te kopen).

Van fossiele brandstof naar duurzame energie

Gedreven door die laatste pijler opende Roompot vorige zomer haar eerste gasloze vakantiepark. Voor de jaarplaatshouders die niet zomaar van het gas kunnen, en gemotiveerd door dezelfde duurzame doelstelling, heeft Roompot besloten om het propaangas te vervangen door biopropaangas van Primagaz.


Propaangas is een bijproduct afkomstig uit de winning van aardgas en het raffineren van aardolie. Biopropaan wordt geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen en restafval, wat het 100% fossielvrij, hernieuwbaar en duurzaam maakt.

Door op biopropaan over te schakelen stoot Roompot tot 78% minder CO2 uit, ten opzichte van fossiel propaangas. Elke jaarplaatshouder zal op die manier tot meer dan 400 kg minder CO2 per jaar uitstoten, wat een ontzettend groot verschil in hun CO2-voetafdruk betekent.


Opvallend is bovendien dat de jaarplaatshouders de omschakeling naar biopropaangas zelfs niet zouden opmerken als Roompot hen niet zou informeren. Biopropaan is namelijk erg eenvoudig in gebruik. Er is dus geen enkele aanpassing nodig aan de bestaande installaties.


Rechtstreeks van Primagaz

Roompot krijgt het biopropaangas rechtstreeks geleverd van Primagaz, dat een dochteronderneming is van SHV Energy. Het is een toonaangevende wereldspeler in de distributie van (bio)propaan en andere vloeibare gassen en onderdeel van het grootste familiebedrijf van Nederland, SHV.


Primagaz en SHV leveren momenteel jaarlijks 45.000 ton biopropaan. Hun duurzaamheids-doelstelling is dat in 2025 25% van het totaal van het geleverde propaan van Primagaz groen is; in 2040 moet dat 100% zijn.

Trefwoorden: verblifsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, mduurzaam toerisme

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
03/12/19
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
03/12/19 · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/04/20
Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
03/04/20
De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
Hoe kun je jonge gasten aan je binden als je bedrijf is gesloten? Richard Otten van Team Animation geeft je heel veel praktische tips zodat je voor de doelgroep zichtbaar blijft.
03/04/20
Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
30/03/20
Wat adviseert Alfa Accountants de leisurebranche tijdens coronacrisis
Wat betekenen de verschillende economische steunmaatregelen die het kabinet heeft genomen in verband met de coronacrisis voor de leisurebranche? Wim Kappers, directeur van Alfa in Hardenberg en Nijverdal en specialist in de recreatiesector, zet het op een rijtje.
29/03/20
Lappendeken aan maatregelen voor verblijfsrecreatie, HISWA-RECRON spreekt van chaos
Het besluit zat er al een tijdje aan te komen: Alle vakantieverblijven in Zeeland gaan op last van d...
26/03/20
Verblijfsrecreatie en het coronavirus
Het coronavirus leidt tot uiteenlopende besluiten bij de verblijfsrecreatie. Zo blijft Roompot vooralsnog in aangepaste versie open, terwijl Center Parcs tussen 13 en 16 maart besloot alle parken te sluiten. Baptiste van Outryve van Roompot en Marthijn Tabak van Center Parcs geven een toelichting.
24/03/20
Samen uit de crisis: R&T gratis
In een normale wereld verschijnt vakblad R&T gewoon op papier. De artikelen uit R&T verschij...
16/03/20
Borgstelling MKB staat open, wat is er mogelijk?
Het was al aangekondigd maar sinds vandaag staat de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling open. Wat betekent dat voor ondernemers?