Geplaatst op: 01-03-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Roompot schakelt over naar biopropaangas

Roompot schakelt over naar biopropaangas

Roompot en zijn jaarplaatshouders schakelen over van fossiele propaangas naar biopropaangas van Primagaz. Door deze eenvoudige verandering kan Roompot de CO2-uitstoot van alle jaarplaatshouders tot 78% verminderen en zal elk gezin ruim 400 kg minder CO2 per jaar uitstoten.


Drie duurzame pijlers voor Roompot

Roompot koestert de omgeving van haar vakantieparken door gebruik te maken van duurzame en lokale materialen, streekeigen groen te (her)planten en heel wat bestaande gronden op te waarderen. Daarnaast besteedt het heel wat aandacht, middelen en inspanningen aan de drie pijlers van zijn duurzaam beleid:

  • De vermindering van plastic voor eenmalig gebruik zodat de stranden en zeeën proper worden;
  • Kinderen die het thuis of door ziekte moeilijk hebben toch een mooie vakantie te bezorgen via de Koos Konijn Foundation;
  • De opwarming van de aarde tegen te gaan door zijn CO2-uitstoot actief te verlagen (en geen zogenaamde certificaten te kopen).

Van fossiele brandstof naar duurzame energie

Gedreven door die laatste pijler opende Roompot vorige zomer haar eerste gasloze vakantiepark. Voor de jaarplaatshouders die niet zomaar van het gas kunnen, en gemotiveerd door dezelfde duurzame doelstelling, heeft Roompot besloten om het propaangas te vervangen door biopropaangas van Primagaz.


Propaangas is een bijproduct afkomstig uit de winning van aardgas en het raffineren van aardolie. Biopropaan wordt geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen en restafval, wat het 100% fossielvrij, hernieuwbaar en duurzaam maakt.

Door op biopropaan over te schakelen stoot Roompot tot 78% minder CO2 uit, ten opzichte van fossiel propaangas. Elke jaarplaatshouder zal op die manier tot meer dan 400 kg minder CO2 per jaar uitstoten, wat een ontzettend groot verschil in hun CO2-voetafdruk betekent.


Opvallend is bovendien dat de jaarplaatshouders de omschakeling naar biopropaangas zelfs niet zouden opmerken als Roompot hen niet zou informeren. Biopropaan is namelijk erg eenvoudig in gebruik. Er is dus geen enkele aanpassing nodig aan de bestaande installaties.


Rechtstreeks van Primagaz

Roompot krijgt het biopropaangas rechtstreeks geleverd van Primagaz, dat een dochteronderneming is van SHV Energy. Het is een toonaangevende wereldspeler in de distributie van (bio)propaan en andere vloeibare gassen en onderdeel van het grootste familiebedrijf van Nederland, SHV.


Primagaz en SHV leveren momenteel jaarlijks 45.000 ton biopropaan. Hun duurzaamheids-doelstelling is dat in 2025 25% van het totaal van het geleverde propaan van Primagaz groen is; in 2040 moet dat 100% zijn.

Trefwoorden: verblifsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, mduurzaam toerisme

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/07/20
Tim en Tom Coronel openen nieuwe duo-racer waterglijbaan in Center Parcs De Eemhof
Een leuke en heel toepasselijke openingsactie op Center Parcs de Eemhof. Autocoureurs en tweeling Tim en Tom Coronel openden de nieuwe duo-racer waterglijbaan. Zij werden gevolgd door drie andere tweelingen die op de glijbaan van ruim 85 meter met elkaar raceten om te kijken wie het snelst beneden was.
03/07/20
Exclusief voor leden
Duitse wijnboeren maken plek voor campers
De groei van het netwerk aan wijnboeren dat plek wil bieden aan campers kan nog veel groter worden als die ene vergunning niet in de weg zit.
02/07/20
Exclusief voor leden
Roompot test horeca 2.0 uit
Thuis is op de bank eten bestellen en laten bezorgen heel normaal. Maar nog niet op vakantieparken. Daar gaat Roompot verandering in brengen. De keten test op 2 parken 3 digitale diensten uit om zijn horeca- en parkgasten nog sneller en beter te kunnen bedienen.
02/07/20
Drenthe zoekt ambitieuze ondernemers voor Recreatie Excellentie Programma (REX)
Vitale Vakantieparken Drenthe start vanaf 1 juli 2020 met het Recreatie Excellentie Programma (REX). Het programma is gericht op ambitieuze ondernemers die met hun vakantiepark tot de (inter)nationale willen behoren.
01/07/20
Rush op kamperen bij locals
Het Nederlandse deelplatform Campspace ziet de vraag naar unieke kampeerplekken op privéterreinen van lokale hosts exploderen.
30/06/20
Hotelketen Fletcher op overnamepad
Het Arc Hotel in Renesse heeft per 15 maart jl. de deuren gesloten in verband met de coronacrisis. H...
29/06/20
Puttense campings worden woonwijk
De recreatieterreinen Hilary’s Camping en Camping ’t Goorzicht in de gemeente Putten krijgen een woonbestemming.
29/06/20
Ondernemers in vrijetijdsbranche minder pessimistisch
Ondernemers in branches die zich richten op de consument zijn minder pessimistisch. Van alle deelbranches zijn de logiesverstrekkers het meest positief, de reisbedrijven het minst.