Geplaatst op: 19-02-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Mooie successen voor AquaZoo Leewarden na overname door Libéma

Mooie successen voor AquaZoo Leewarden na overname door Libéma

De Friese dierentuin AquaZoo maakte vijf jaar geleden onder de vlag van Libéma een niet onverdienstelijke doorstart. Het aantal bezoekers groeide van 85.000 naar 150.000 wat de dierentuin de gelegenheid gaf te investeren in nieuwe dieren, dierverblijven, speelaanbod, winkel en horeca. 


 

De eerste jaren na de doorstart is er veel veranderd op het park, gelegen in recreatiegebied De Groene Ster. Zo is de afgelopen jaren grondig verbouwd, kregen de dieren ruimere verblijven, werd het speelaanbod uitgebreid, kwamen er adventure routes en werden de receptie, winkel en horeca aangepakt.  

 
Educatie steeds belangrijker

Educatie over diersoorten en natuurbehoud is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en dat zal de komende jaren nog verder uitgebreid worden. Ook werkt AquaZoo intensief samen met Stichting Wildlife. Deze stichting verzorgt de rondleidingen, houdt toezicht in de doorloopgebieden, verzorgt educatieve borden en beleving. Daarnaast helpen de vrijwilligers bij evenementen en is er een educatie-bakfiets. 

 

Hoogtepunten 

Voor general manager Jeroen Loomeijer waren de komst van de nijlkrokodillen en ijsberen absolute hoogtepunten. "Dat zijn zulke mooie dieren. Het is elke dag weer genieten als ik ze zie.” Ook is hij blij met de aanpassingen aan de dierenverblijven. "We hebben de afgelopen jaren gekozen om de verblijven te vergroten.” 

 

De komende vijf jaar hoopt Loomeijer nog meer bezoekers en diersoorten te mogen verwelkomen. Ook ziet hij kansen om het speelaanbod voor de kinderen nog verder uit te breiden. "Er zijn hier nog zo veel mogelijkheden. We staan wat ons betreft pas aan het begin.” 

 

Bewogen geschiedenis 

De geschiedenis van AquaZoo begint in 1993 bij de opening van otterpark AquaLutra. Het 10 hectare grote park bevatte een onderzoekcentrum, een fokcentrum (ten behoeve van het programma voor herintroductie van de otter) en een bezoekerscentrum. In 2002 kwam het park in handen van Zodiac Zoos, dat het na een grondige verbouwing op 1 januari 2003 heropende onder de nieuwe naam Aqua Zoo Friesland.  

 

Op maandag 26 januari 2015, sprak de rechtbank in Arnhem het faillissement uit over Zodiac Zoos en de drie dierenparken die daar onder vielen. Aqua Zoo hoorde daar ook bij. Een kleine drie weken later, op 18 februari, werd de dierentuin overgenomen door Libéma en kreeg het een doorstart onder de naam AquaZoo Leeuwarden. 

 

De afgelopen 5 jaar in cijfers: 

  • Het aantal bezoekers verdubbelde bijna van 85.000 naar 150.000 
  • Het park mocht zeker 13 nieuwe diersoorten verwelkomen: nijlkrokodillen, ijsberen, zeeleeuwen, vicuna’s, luiaards, gordeldieren, pinché apen, witgezicht saki’s, piranha’s, roggen, Afrikaanse pinguins, dwergflamingo's, bennet wallaby's.
  • Aantal verkochte snacks (patat, frikadel, kroket, etc): 750.000 (150.00 per jaar)  
  • Gelopen kilometers door bezoekers: 1.500.000 (300.000 per jaar)  
  • Hoeveelheid diervoer: 300.000 kilo (5.000 kilo per maand) 
  • Aantal schoolreisjes/schoolkinderen: 396 schoolreisjes met 10.063 kinderen 
  • Aantal kinderfeestjes: 991 met 6.618 kinderen 

Trefwoorden: attractieprken, dierentuinen, friesland

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/07/20
Verkiezing Leukste uitje van Nederland 2021 van start
De ANWB is weer gestart met de verkiezing van het Leukste uitje van Nederland 2021.
20/07/20
Exclusief voor leden
2019: Minder bezoek aan grote Europese attractieparken
Het bezoek aan grote Europese attractieparken is in 2019 gedaald. Wereldwijd groeide het bezoek. Dat blijkt uit het Global Attractions Attendance Report van AECOM en TEA.
15/07/20
Apenheul opent nieuwe speeltuin met gorillahoofd van zes meter
Apenheul heeft een nieuwe speeltuin geopend. De speeltuin is bijzonder gezien de unieke locatie middenin een heuvelachtig bos en natuurlijk door het enorme gorillahoofd waarin gespeeld kan worden.
13/07/20
Miljoenenverlies voor Blijdorp, dierentuin start actie
De coronacrisis hakt er bij Diergaarde Blijdorp flink in. De stichting kijkt aan tegen een miljoenenverlies en roept iedereen op de dierentuin financieel te steunen.
11/07/20
Levensgrote KLM DC-3 is Madurodam’s nieuwste attractie
Madurodam heeft een nieuwe attractie waar de luchtvaart en de Nederlandse ondernemersgeest centraal staat. Na een bouwtraject van ruim 1,5 jaar opende de cabin crew vanochtend voor het eerst voor bezoekers de deur in van de levensgrote zilvergrijze KLM DC-3.
08/07/20
Prijzen in de branche lopen op, niet zo sterk als vorig jaar
De prijzen voor consumentengoederen en -diensten lopen langzaam weer op. Ook in onze branche lopen de prijzen weer op.
07/07/20
Kamperen op Archeon met uniek driedaags arrangement
Museumpark Archeon heeft voor het eerst een eigen camping. Het park heeft hiervoor de samenwerking gezicht met Outstanding die normaal gesproken tenten levert voor festivals en evenementen. De camping is alleen te boeken met een driedaags arrangement in de maanden juli en augustus.
01/07/20
Richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 meter samenleving
Staatssecretaris Mona Keijzer heeft gisteren de richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 m samenleving in ontvangst genomen.