Geplaatst op: 19-02-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Mooie successen voor AquaZoo Leewarden na overname door Libéma

Mooie successen voor AquaZoo Leewarden na overname door Libéma

De Friese dierentuin AquaZoo maakte vijf jaar geleden onder de vlag van Libéma een niet onverdienstelijke doorstart. Het aantal bezoekers groeide van 85.000 naar 150.000 wat de dierentuin de gelegenheid gaf te investeren in nieuwe dieren, dierverblijven, speelaanbod, winkel en horeca. 


 

De eerste jaren na de doorstart is er veel veranderd op het park, gelegen in recreatiegebied De Groene Ster. Zo is de afgelopen jaren grondig verbouwd, kregen de dieren ruimere verblijven, werd het speelaanbod uitgebreid, kwamen er adventure routes en werden de receptie, winkel en horeca aangepakt.  

 
Educatie steeds belangrijker

Educatie over diersoorten en natuurbehoud is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en dat zal de komende jaren nog verder uitgebreid worden. Ook werkt AquaZoo intensief samen met Stichting Wildlife. Deze stichting verzorgt de rondleidingen, houdt toezicht in de doorloopgebieden, verzorgt educatieve borden en beleving. Daarnaast helpen de vrijwilligers bij evenementen en is er een educatie-bakfiets. 

 

Hoogtepunten 

Voor general manager Jeroen Loomeijer waren de komst van de nijlkrokodillen en ijsberen absolute hoogtepunten. "Dat zijn zulke mooie dieren. Het is elke dag weer genieten als ik ze zie.” Ook is hij blij met de aanpassingen aan de dierenverblijven. "We hebben de afgelopen jaren gekozen om de verblijven te vergroten.” 

 

De komende vijf jaar hoopt Loomeijer nog meer bezoekers en diersoorten te mogen verwelkomen. Ook ziet hij kansen om het speelaanbod voor de kinderen nog verder uit te breiden. "Er zijn hier nog zo veel mogelijkheden. We staan wat ons betreft pas aan het begin.” 

 

Bewogen geschiedenis 

De geschiedenis van AquaZoo begint in 1993 bij de opening van otterpark AquaLutra. Het 10 hectare grote park bevatte een onderzoekcentrum, een fokcentrum (ten behoeve van het programma voor herintroductie van de otter) en een bezoekerscentrum. In 2002 kwam het park in handen van Zodiac Zoos, dat het na een grondige verbouwing op 1 januari 2003 heropende onder de nieuwe naam Aqua Zoo Friesland.  

 

Op maandag 26 januari 2015, sprak de rechtbank in Arnhem het faillissement uit over Zodiac Zoos en de drie dierenparken die daar onder vielen. Aqua Zoo hoorde daar ook bij. Een kleine drie weken later, op 18 februari, werd de dierentuin overgenomen door Libéma en kreeg het een doorstart onder de naam AquaZoo Leeuwarden. 

 

De afgelopen 5 jaar in cijfers: 

  • Het aantal bezoekers verdubbelde bijna van 85.000 naar 150.000 
  • Het park mocht zeker 13 nieuwe diersoorten verwelkomen: nijlkrokodillen, ijsberen, zeeleeuwen, vicuna’s, luiaards, gordeldieren, pinché apen, witgezicht saki’s, piranha’s, roggen, Afrikaanse pinguins, dwergflamingo's, bennet wallaby's.
  • Aantal verkochte snacks (patat, frikadel, kroket, etc): 750.000 (150.00 per jaar)  
  • Gelopen kilometers door bezoekers: 1.500.000 (300.000 per jaar)  
  • Hoeveelheid diervoer: 300.000 kilo (5.000 kilo per maand) 
  • Aantal schoolreisjes/schoolkinderen: 396 schoolreisjes met 10.063 kinderen 
  • Aantal kinderfeestjes: 991 met 6.618 kinderen 

Trefwoorden: attractieprken, dierentuinen, friesland

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
26/02/20
HAL-lelujah – what’s in a name?
What’s in a name? Met deze gevleugelde uitspraak in Romeo en Juliet wilde Shakespeare aangeven dat...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/04/20
Een streekmerk met marketingpower: goed voor landbouw, horeca en recreatie
Hoe haal je, als regio, het meeste rendement uit streekproducten? In Rivierenland hebben ze daar een uitgewerkt plan voor met als kers op de taart regionale attractie: De Streeckerij
03/04/20
Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
03/04/20
De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
Hoe kun je jonge gasten aan je binden als je bedrijf is gesloten? Richard Otten van Team Animation geeft je heel veel praktische tips zodat je voor de doelgroep zichtbaar blijft.
03/04/20
Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
31/03/20
Je nu alvast voorbereiden op de nieuwe NOW-regeling
Bedrijven kunnen waarschijnlijk vanaf 6 april een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Vandaag heeft minister Koolmees van Sociale Zaken de voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) bekend gemaakt.
31/03/20
Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
31/03/20
Bijzondere samenwerking Museum De Lakenhal en Fries Museum in coronacrisis
Kunstenares Claudy Jongstra vindt tijdens de coronacrisis tijdelijk een werkplaats in het Fries Muse...
30/03/20
Wat adviseert Alfa Accountants de leisurebranche tijdens coronacrisis
Wat betekenen de verschillende economische steunmaatregelen die het kabinet heeft genomen in verband met de coronacrisis voor de leisurebranche? Wim Kappers, directeur van Alfa in Hardenberg en Nijverdal en specialist in de recreatiesector, zet het op een rijtje.