Geplaatst op: 27-01-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Flink meer voorboekingen in Nederlandse verblijfsrecreatie

Flink meer voorboekingen in Nederlandse verblijfsrecreatie
Photo by Blake Wisz on Unsplash

Voor de Nederlandse verblijfsrecreatie was 2019 een succesvol jaar. Verhuuraccommodaties presteerden beter en ook kamperen trok de ingezette, stijgende lijn door. Ook vakantiejaar 2020 is goed begonnen met 18% meer reserveringen. Dat blijkt uit de Stratech Benchmark.


Volgens Rob Stevens van Stratech hebben in 2019 veel vakantiegangers door later boeken ‘achter het net gevist’ en willen ze nu voorkomen dat hun favoriete vakantielocatie niet meer beschikbaar is.


Terugblik op 2019

De zomer van 2018 was een verrassend mooie zomer, die lang door liep. De helft van de reserveringen in dat jaar werden in de maanden juli en augustus gemaakt. Voor 2019 kwamen de reserveringen wat later binnen,doordatgasten waarschijnlijk wachtten opzekerheid op wederomeen mooie zomer. Toen de voortekenen eenmaal daar waren kwamen de reserveringen in grote getale binnen, met als gevolg dat 2019 beter presteerde dan het jaar ervoor.


Vroeg boeken

Recreatieondernemersvermoeden dat dit afwachtende gedrag ervoor gezorgd heeft dat er een groep gasten was die achter het net heeft gevist. Een groep die dit voor 2020 wil voorkomen en er deze keer op tijd bij wilzijn. Dit vermoeden kan Stratech onderbouwen met cijfers. Begin 2020 zijn er - vergeleken met hetzelfde moment in 2019 - ruim 18% meer reserveringen gemaakt. Deze reserveringen zijn gezamenlijk goed voor bijna 14% meer omzet. Alle vakantieperiodes staan er dan ook beter voor dan hetzelfde moment vorig jaar.
Kamperen nog steeds in de lift

De stijgende lijn die het kamperen vorig jaar liet zien, zet zich ook in 2020 voort. Op dit moment zijn er bijna 25% meer reserveringen gemaakt, die gezamenlijkzorgenvoor bijna 19% meer omzet vergeleken met het zelfde moment vorig jaar. Alle speciale periodes presenteren dan ook beter.


Met name de voorjaarsvakantie levert fors meer reserveringen en omzet op dit jaar. De overige speciale periodes voorafgaand aan de zomervakantie presteren ook erg goed. De voorjaarsvakantie, het pinksterweekend, hemelvaartweekenden het paasweekend zijn voor wat betreft kamperen goed voor bijna 27% meer omzet met bijna 30% meer reserveringen.
Ook betere prestaties voor verhuuraccommodaties

Ook de verhuuraccommodaties laten groene cijfers zien. Hierin zien we ook een kleine prijsstijging terug ten opzichte van vorig jaar. Met op dit moment ruim 18% meer reserveringen dan vorig jaar, is bijna 20% meer omzet gemaakt.


Ook voor de verhuuraccommodaties geldt dat alle speciale periodes op dit moment beter presteren dan vorig jaar. Opvallend is dat de herfstvakantiehiervan het beste presteert. Er zijn op dit moment al 30% meer reserveringen gemaakt,die zorgen voor 35% meer omzet ten opzichte van hetzelfde moment vorig jaar. De voorjaarsvakanties presteren ook voor de verhuuraccommodaties beter. Gezamenlijk zijn ze goed voor 9,5% meer reserveringen en 13% meer omzet.
Meer reserveringen en omzet?

Al met al zijn er vergeleken met hetzelfde momentin 2019tot nu toe meer reserveringen gemaakt, welke gezamenlijkmeer omzet opleveren. De vraag is natuurlijk of deze stijgende lijn zich voortzet of dat blijkt dat de reserveringen eerder in het jaar binnen zijn gekomen, maar dat de uiteindelijke aantallen op hetzelfde niveau als vorig jaar zullen uitkomen.


Over de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie

Met deStratech Benchmark Verblijfsrecreatiehebben bedrijven inzicht inde eigen prestaties ten opzichte van vorig jaar én van de markt op het gebied vanomzet,bezettingsgraadengemiddelde prijs per nacht.

Link: https://www.stratech.nl/recreatie/nieuws/stratech-benchmark-prestaties-zomerperiode-en-herfsttrends-2019.html?utm_source=nrit&utm_medium=referral&utm_campaign=rcse&utm_content=benchmark-update-zomer-herfst
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, boekingen

CELTH
 


||| Nieuws |||

12/07/24
Hellendoorn vernieuwt langste rapid river van Nederland
De langste ‘rapid river’ van Nederland (480 meter) is niet alleen één van de populairste attracties van Avonturenpark Hellendoorn kreeg een opknapbeurt.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
11/07/24
Travel Challenge scoort hoog in samenspel studenten en reisbedrijven
De recente Travel Challenge van Reiswerk scoort gemiddeld een 8,7 bij deelnemende bedrijven, studenten en onderwijsinstellingen. Reiswerk dat het door die hoge score meteen gemotiveerd is om de Travel Challenge voor 2025 op te zetten.
11/07/24
Efteling Danse Macabre opent op 31 oktober
De Efteling heeft de naam van de nieuwe grote attractie bekend gemaakt. Het wordt: Danse Macabre. Deze attractie vervangt het oude spookslot en open op 31 oktober. Deze spectaculaire attractie is een combinatie van een zogenaamde thrill ride en immersieve showtechniek, die nog nergens ter wereld bestaat.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...