Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 17-01-2020
Auteur: Redactie
NRIT Media

Staatssecretaris Blokhuis en Koninklijke Horeca Nederland presenteren e-learning verantwoord alcohol schenken

Staatssecretaris Blokhuis en Koninklijke Horeca Nederland presenteren e-learning verantwoord alcohol schenken

Samen met staatssecretaris Blokhuis (VWS) presenteerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) – tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN op de Horecava – de e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’. In deze gratis e-learning leren horecamedewerkers meer over de regels voor verantwoorde alcoholverstrekking. De nadruk ligt op de naleving van de leeftijdsgrens, het voorkomen van wederverstrekking en het niet schenken aan dronken personen.


In het kader van het Nationaal Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt om Nederland gezonder te maken, onder andere door overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Een van de afgesproken acties is dat de naleving van de leeftijdgrens omhoog moet. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN blikten staatssecretaris Blokhuis en KHN-voorzitter Robèr Willemsen terug op het afgelopen horecajaar. Op het gebied van verantwoord alcohol schenken zijn er in 2019 een aantal mooie stappen gezet. Zo is er in verschillende steden, waaronder Utrecht, de NIX18-pilot uitgerold waarbij gemeenten en horeca gezamenlijk ‘mystery visits’ inzetten om de naleving van de alcoholleeftijd te verbeteren. Met de nieuwe e-learning wordt een volgende stap gezet om horecamedewerkers meer te leren over verantwoorde alcoholverstrekking. 


Professionele horecabranche

De nieuwe e-learning ‘Voor Elkaar’ is speciaal ontwikkeld voor horecamedewerkers. Met de juiste kennis kunnen zij goed beslagen ten ijs komen in verschillende situaties. In drie modules leren gebruikers welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe zij moeten reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Voor medewerkers zonder een sociale hygiëne diploma is het een snelle, toegankelijke manier om te leren wat verantwoorde alcoholverstrekking inhoudt, voor medewerkers met een diploma een waardevolle opfriscursus. Als horecabranche willen wij professionaliteit uitstralen, zowel richting onze medewerkers als onze gasten. Het goed naleven van de regels rondom verantwoord alcohol schenken moet een vanzelfsprekendheid zijn. Met deze e-learning hebben horecaondernemers het goed voor elkaar; als professional zorgen zij zowel voor hun medewerkers als gasten én dragen daarmee bij aan een toekomstbestendige horecabranche.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Ik vind het mooi om deze e-learning samen met staatssecretaris Blokhuis te mogen lanceren op de Horecava. De horeca was toe aan een e-learning om medewerkers te helpen bij verantwoorde alcoholverstrekking. Op een laagdrempelige, leerzame en leuke manier kan iedereen in de horeca nu zijn/haar kennis bijspijkeren. Ik hoop dat veel ondernemers de e-learning zelf gaan volgen en er vooral ook voor zorgen dat hun medewerkers de e-learning volgen en het certificaat halen.”


Staatssecretaris Blokhuis: "Het is voor onze gezondheid ontzettend belangrijk dat alcohol op een verantwoorde manier wordt geschonken en dat de norm van NIX18 overal goed wordt nageleefd. Daar hebben we samen ook goede afspraken over gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord. Vandaag maken we een grote stap in de goede richting met e-learning modules waarmee je heel eenvoudig alles kunt leren wat je moet weten als medewerker in de horeca, medewerker van een slijterij of vrijwilliger van een sportkantine of studentenvereniging. Ik zie er naar uit dat heel veel mensen hun alcoholkennis gaan bijspijkeren de komende weken en maanden. Samen naar een gezonder Nederland!” 


Ook e-learning voor sportverenigingen, slijterijen en studentenverenigingen

Tegelijk met de lancering van de e-learning voor de horeca gaan ook de e-learnings voor drie andere branches live: voor sportverenigingen, slijterijen en studentenverenigingen. Samen met vertegenwoordigers van de andere drie sectoren (NOC*NSF, de Landelijke Kamer van Verenigingen, Raad Nederlandse Detailhandel en de Koninklijke Slijtersunie) heeft KHN meegewerkt aan de totstandkoming van de e-learning.

Link: https://www.khn.nl/cursus/e-learning-verantwoord-alcohol-schenken-horeca
Trefwoorden: e-learning, verantwoord alcohol schenken, preventieakkoord

CELTH




||| Nieuws |||

25/07/25
Exclusief voor leden
Bestedingen bij fastservicerestaurants onder druk
Consumenten geven structureel minder geld uit bij zogenaamde fastservicerestaurants omdat ze die te duur vinden. Een trendbreuk.
25/07/25
Exclusief voor leden
Nieuwe subsidieregeling voor toegankelijke recreatie in Drenthe
De provincie Drenthe heeft een nieuwe subsidieregeling geopend voor mkb-ondernemers in de recreatie- en toerismesector. Met deze regeling wil de provincie bijdragen aan een inclusieve en toegankelijke omgeving.
25/07/25
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen trekken aan
Na een wat teleurstellend voorjaar trekken de laatste twee maanden de vakantieboekingen aan. In mei met +6% en in juni met +5%. In juni viel vooral de populariteit van Denemarken en Griekenland op.
24/07/25
Aantal bewoners op vakantieparken stijgt
Het aantal mensen dat officieel woont op een vakantiepark is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens het CBS stonden op 1 april 2025 bijna 60.000 mensen ingeschreven op een vakantiepark, tegenover ruim 51.000 in 2019.
24/07/25
Exclusief voor leden
Wandelnet: Geef wandelen een volwaardige plek in het omgevingsbeleid
Met de invoering van de Omgevingswet is er een nieuw beleidskader ontstaan voor de inrichting van de leefomgeving. Wandelnet grijpt deze kans aan om het belang van wandelen te benadrukken. In de brochure ‘Wandelkwaliteit in het omgevingsbeleid’ laat Wandelnet zien hoe wandelen een structurele plek kan krijgen in gemeentelijke visies, plannen en regelgeving.
24/07/25
Nieuw model brengt recreatiebehoefte in kaart
Een nieuw recreatiebehoeftemodel laat zien waar de grootste behoefte is aan recreatieruimte. Het model combineert data over bevolkingsgroei, reisbereidheid en bestaande voorzieningen om knelpunten én kansen voor recreatie in beeld te brengen.
24/07/25
Meer publiek, maar rode cijfers: poppodia onder financiële druk
Ondanks een groeiend aantal bezoekers en optredens in 2024, kampen Nederlandse poppodia met toenemende financiële problemen. De kosten stijgen sneller dan de inkomsten, waardoor meer podia verlies draaien.
24/07/25
Steeds meer Nederlanders elektrisch op zomervakantie
Nederlanders kiezen deze zomer massaal voor de elektrische auto richting Zuid-Europa. Uit geanonimiseerde data van ruim 25.000 gebruikers van de Shuttel-mobiliteitspas blijkt dat laadstress plaatsmaakt voor vertrouwen in het Europese laadnetwerk.

||| Agenda |||

27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
11/09/25
11/09/25 t/m 11-09-25: Atlasfestival 2025 –Vitamine L: de Leefomgeving als ingrediënt voor Gezondheid
Het Atlasfestival 2025 staat in het teken vanVitamine L– de leefomgeving als bron van gezondheid. ...
22/09/25
22/09/25 t/m 22-09-25: Toerisme Top 2025
De Toerisme Top wordt dit jaar op maandag 22 september in Noord-Holland georganiseerd. Het thema is ...
01/10/25
01/10/25 t/m 01-10-25: Netwerk Editie Kampeerbranche
Na het succes van eerdere edities van het Duurzaamheidscongres introduceren we dit jaar een nieu...
31/10/25
31/10/25 t/m 31-10-25: Inspiratie-event: Wandelen als sleutel tot een vitalere
Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, leefstijl en l...