Geplaatst op: 07-12-2019
Auteur: Sterre Dingenouts en Carlotte Klop
Breda University of Applied Sciences.

United Through Sport geeft kinderen de mogelijkheid kind te zijn

Stagiaire in de townships in Zuid-Afrik

United Through Sport geeft kinderen de mogelijkheid kind te zijn
Fotografie: Cindy Preller

Stel je voor, je bent elf jaar oud en woont met acht mensen in een kleine ruimte. Je ziet mensen voor je ogen doodgeschoten worden en je broer zit bij een gangsterbende. Wanneer je naar school gaat voel je je onveilig op straat en aangekomen blijkt er geen docent aanwezig. Dan bieden de vrijwilligers van United Through Sport enig houvast en een uitzicht op plezier.


Community work

United Through Sport is een non-profit organisatie in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.Zij hebben als doel om de ontwikkeling van kinderen uit de townships van Port Elizabeth te bevorderen doormiddel van sport en life skills. Bij deze organisatie is het mogelijk via een stage of vrijwilligerswerk ervaring op te doen in community work. Met veel enthousiasme ondersteunt deze organisatie de community via het organiseren van sportevenementen in de kansarme wijken van Port Elizabeth.


Wat doet United Through Sport zowel?

Jaarlijks komen er meer dan honderd vrijwilligers vanuit de hele wereld een steentje bijdragen aan de projecten van United Through Sport. Vrijwilligers komen om te helpen tijdens coachsessies of om les te geven op basisscholen. Tijdens de coachsessies kunnen de kinderen kiezen uit verschillende sporten zoals cricket, rugby, voetbal, basketbal, hockey en tennis. Daarnaast ondersteunen vrijwilligers de leraren en worden er lessen gegeven zoals Engels, lezen, rekenen en schrijven. Hierdoor krijgen de lessen meer kwaliteit en de kinderen meer individuele aandacht. Tevens geven de Afrikaanse medewerkers life skills workshops omtrent huiselijk geweld en voorlichtingen over seks, drugs en alcohol. Kinderen die uitblinken in zowel sport, gedrag en ontwikkeling kunnen geselecteerd worden voor een studiebeurs.
Stageprojecten

De projecten die wij, Sterre en Carlotte, als stagiaires hebben opgezet zijn een Soccer Mini League en het Holiday Camp.
De Soccer Mini League is een voetbaltoernooi van vier weken waarbij kinderen uit bevoordeelde wijken samen sporten met kinderen uit townships. Dankzij dit evenement ontmoeten normaliter gescheiden groepen kinderen elkaar en worden tot een samenwerkend team gesmeed via sport. Iedereen is gelijk en je achtergrond speelt geen rol.


Het Holiday Camp is een gratis vierdaags evenement in een van de townships. Het doel is om kinderen van de straat te houden en een leuke tijd te bezorgen doormiddel van sportsessies en knutselworkshops. Een lunch is inbegrepen. Dit kamp organiseert United Through Sport omdat ouders vaak geen tijd hebben om voldoende aandacht te besteden aan hun kinderen. Vaak zwerven ze op straat en komen hierdoor in aanraking met criminaliteit. Dit kamp is een middel om de kinderen te helpen en te inspireren om een ander pad te kiezen.
Nieuw perspectief

Het werken in de townships heeft een grote impact op je persoonlijke ontwikkeling als stagiaire. Van tevoren kun je je moeilijk voorbereiden op wat je te wachten staat. Door de verhalen van de kinderen en de lokale bevolking krijg je een nieuw perspectief op prioriteiten in het leven. Veel kinderen staan er op jongere leeftijd al alleen voor. Ouders zijn regelmatig werkloos, verslaafd of overleden. In deze context dien je op jonge leeftijd al volwassen te zijn. In plaats van na school op straat te spelen met vriendjes en vriendinnetjes, zoals in onze realiteit gebruikelijk is, gaan kinderen uit de townships bedelen, runnen het huishouden, hebben zorgtaken voor broers en zussen of maken stappen richting criminaliteit.


Het is daarom regelmatig een emotionele rollercoaster. Dankzij het werk via United Through Sport, alle coachsessies, de tijd die we doorbrengen met de kinderen, de liefde en individuele aandacht die we kunnen geven, proberen we hen weer even kind te laten zijn. Wij zijn dankbaar en trots dat we de kans hebben gekregen om bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van deze prachtige kinderen.


Dit artikel is eerder verschenen in het themanummer Leisure for a better world van Uncover, het magazine van de Academy for Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. 

Topics:Sport
Trefwoorden: sport, Zuid-Afrika, inclusiviteit

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

04/10/23
04/10/23 · Horeca | Lees meer
Een Nederlands restaurant is uitgeroepen tot beste van de wereld op de grootste online review webs...
04/10/23
Exclusief voor leden
Toeslag voor werknemers Schiphol blijft
Vakbonden FNV en CNV hebben afspraken gemaakt over behoud van de medewerkerstoeslag op Schiphol. Die geldt onder meer voor beveiligers, schoonmakers en begeleiders van mensen met beperkte mobiliteit. En er is een doorbraak op ‘leefbaar loon’.
04/10/23
UNWTO start campagne om reisgedrag te veranderen
UNWTO heeft een nieuw wereldwijd initiatief 'Tourism Opens Minds' gelanceerd om landen, leiders in de toeristische sector en consumenten aan te moedigen om meer open-minded te zijn bij het kiezen van een reisbestemming.
04/10/23
Beekse Bergen start met ‘Light Safari’ in de wintermaanden
Safaripark Beekse Bergen organiseert bijzondere avondopeningen in de winter: de Light Safari. Bezoekers lopen via een speciale wandelroute langs kleurrijk verlichte dieren, bloemen en planten. Light Safari is te bezoeken vanaf donderdag 7 december tot en met zondag 25 februari.
04/10/23
Meer omzet maar minder boekingen voor Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe heeft de Nederlandse verblijfsrecreatie qua boekingen en omzet het deze zomer gedaan? Als eerste komt Stratech met resultaten uit haar boekingsmonitor. En die zijn door het matige en wisselvallige weer licht tegenvallend met minder boekingen maar gelukkig wel meer omzet.
04/10/23
Exclusief voor leden
Avalon wint Best Rides of the Year
Attractiepark Toverland heeft tijdens de vakbeurs IAAPA Expo Europe in Wenen twee gouden en drie zilveren awards in de wacht mogen slepen. Zo won Toverland de gouden Park World Excellence Award voor ‘Best Regional Park of the Year’ en werden de nieuwe attracties in themagebied Avalon uitgeroepen tot ‘Best Rides of the Year’.
04/10/23
Exclusief voor leden
Bezit van caravan of kampeerauto groeit sterk onder jongere doelgroep
Het caravan- en camperbezit onder jonge doelgroepen is sinds de uitbraak van corona fors harder is gestegen dan in andere leeftijdscategorieën. Dat melden Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en Jaarbeurs naar aanleiding van de start van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.
03/10/23
Exclusief voor leden
Afvalfonds Verpakkingen omarmt sector leisure
Bij attractiepark Walibi Holland kunnen gasten vanaf zaterdag 7 oktober hun statiegeldflesjes en -blikjes inleveren. Wie dat doet, krijgt het statiegeld meteen terug via Tikkie.

||| Agenda |||

12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...