Geplaatst op: 09-12-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Meer gematigde omzetgroei in horeca verwacht

Meer gematigde omzetgroei in horeca verwacht
Photo by bruce mars from Pexels
De omzet in de Nederlandse horeca blijf groeien maar wel op een lager niveau dan eerdere jaren. Voor 2019 verwacht ING een omzetgroei van 1,5% en voor 2020 wordt eenzelfde groei verwacht. In eerdere jaren groeide de omzet elk jaar met zo’n 4%. 

Net als in voorgaande jaren zijn bevolkingsgroei en een stijgend aantal toeristen een stimulans voor het aantal gasten. Doordat de koopkracht voor de meeste consumenten toeneemt dor loonstijgingen en lastenverlichtingen, heeft de gast in de horeca ook wat meer te besteden. De totale werkgelegenheid in Nederland ontwikkelt zich nog licht positief maar de bestedingsimpuls die daarvan uitgaat is beduidend minder sterk dan in voorgaande jaren. Dat schrijft ING in haar nieuwste vooruitzicht voor de horeca.Impulsen van grote evenementen 
Impulsen krijgt de horeca in 2020 van evenementen zoals de Formule 1, het EK voetbal en het Eurovisie Songfestival dat veel mensen op de been brengt. Ook het buitenland draagt een steentje bij, zo stijgt het aantal buitenlandse verblijfstoeristen in 2020 verder tot ruim 20 miljoen. Hun komst stuwt de kamerprijzen in de grote steden tot recordniveaus en die stijging lijkt nog niet ten einde. Belemmeringen voor de groei zijn krapte op de arbeidsmarkt en het feit dat hogere personeelskosten in de prijs worden doorberekend. 

Meer dan 20 miljoen buitenlandse toeristen
Het aantal buitenlandse verblijfstoeristen stijgt in 2019 naar verwachting met 7 procent. Dat betekent dat de ‘grens’ van 20 miljoen internationale toeristen hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar voor het eerst wordt geslecht. Doordat in 2020 de economische perspectieven voor de meeste belangrijke herkomstlanden positief zijn, worden zowel vanuit Europa als Amerika en Azië ook volgend jaar meer gasten verwacht. De grootste onzekerheid is of het Britse toerisme, de op twee na belangrijkste herkomstmarkt voor Nederland, na de Brexit haar groei weet vast te houden.Sterke drijfveren voor groei
Drijfveren als de stijgende welvaart in onze buurlanden, bevolkings- en welvaartsgroei buiten Europa en betere internationale weg-, trein- en vliegverbindingen blijven van kracht. Het groeiplafond voor het vliegverkeer op Schiphol begrenst de stijging van het aantal passagiers slechts ten dele want er zit nog ruimte in grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad van de beschikbare stoelen. Daarnaast kunnen intercontinentale toeristen hun ‘rondje Europa’ ook in Parijs, Frankfurt of Brussel beginnen en onderweg Nederland aandoen 

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, toerisme, hotels, restaurants, cafes

||| Blogs |||

28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.
30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/08/20
Kortlopende CAO tussen HISWA-RECRON, SZS Vereniging voor Zeilmakerijen en CNV Vakmensen
HISWA-RECRON, SZS Vereniging voor Zeilmakerijen en CNV Vakmensen hebben een nieuwe cao afgesloten vo...
11/08/20
Hof van Salland is beste Nederlandse vakantiepark
Vakantiepark Hof van Salland in Hellendoorn is door Zoover uitgeroepen tot beste vakantiepark van Nederland. Het park werd door de gasten op Zoover met een 9,8 beoordeeld.
11/08/20
Formele goedkeuring in België voor overname Corendon door Sunweb
Reisorganisatie Sunweb Group heeft formele goedkeuring gekregen van de Belgische Mededingingsautorit...
10/08/20
Prijs camping en bungalow fors omhoog
Onze sector had in juli een behoorlijke invloed op de inflatie in Nederland. Het huren van een accommodatie op een camping of bungalowpark werd flink duurder, pakketreizen naar het buitenland hadden juist een prijsdempend effect.
09/08/20
Geralt Ploegstra wil aandacht voor natuur met grooste speurtocht ter wereld
De coronacrisis maakt ook creatief. Geralt Ploegstra wil in deze tijd met social distanding de grootste speurtocht ter wereld organiseren. Hij wil daarmee aandacht vragen voor de mooie maar kwetsbare natuur. Dan moet hij wel het oude record van 14.580 mensen verbreken
09/08/20
Miljoen fietsers voor Fietsen door het Water
De Belgische fietsattractie ‘Fietsen door het Water’ heeft in vier jaar tijd een miljoen fietsers getrokken. Met fietsattracties zoals ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Bomen’ wil Belgisch Limburg zich als fietsprovincie op de kaart zetten.
09/08/20
Belgen boekten in juli 50% meer binnenlandse vakanties
De campagne van Vlaanderen Vakantieland om vooral in eigen land op vakantie te gaan heeft bij onze zuiderburen prima gewerkt. In juli boekten Belgen boekten maar liefst 50% meer overnachtingen in eigen land dan in juli vorig jaar.
07/08/20
Transavia voorkomt verdere dip in Eindhoven Airport
Het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport tussen 18 juni en 31 juli daalde ten opzichte van ...