Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 21-11-2019
Auteur: Marc Gerlings

Innovatie in horeca: van herbruikbare kopjes tot spraaksturing

Innovatie in horeca: van herbruikbare kopjes tot spraaksturing
De winnaar van 2019: Deliverct. Fotograaf Floris Heuer / Horecava
Volledig herbruikbare kopjes van koffiedrap, diervriendelijke ganzenlever, een oven die het product herkent dat erin gaat, gasten die zelf hun bestelling plaatsen middels spraaksturing, of met hun eigen smartphone, na scannen van een QR code. Het is slechts een selectie uit de genomineerde innovaties voor Horecava Innovation Award 2020. 

Een onafhankelijke jury selecteerde uit ruim 170 inzendingen in vier categorieën, zestien kanshebbers op de titel. Op de openingsdag van de 64ste Horecava, maandag 13 januari 2020 in RAI Amsterdam, worden de categoriewinnaars, overall winnaar en winnaar van de Duurzaamheid Award Karel de Vos bekend gemaakt. De overall winnaar mag rekenen op een fraaie wisselbeker, eeuwige roem en volop aandacht in de media.

Verreweg de meeste innovaties vielen traditiegetrouw in de categorie Food & Beverage. Opvallend veel alternatieven voor vlees en veganistische producten, waarvan sommige verrassend smakelijk. De jury is verheugd dat op dit terrein grote stappen worden gemaakt, want plant-based koken lijkt de toekomst te hebben. Ook veel diervriendelijke vleesproducten en gezonde, eiwitrijke maaltijdcomponenten kwamen op de proeftafel. Opvallend weinig nieuwe snacks dit jaar, wel veel creatieve oplossingen voor situaties waarbij de kok zelf niet aanwezig kan zijn in de keuken.

Circulair denken krijgt voet aan de grond in de categorie Concepts, Interior & Design, in de vorm van producten die in hun geheel kunnen worden hergebruik. Verrassend creatief zijn diverse ingezonden totaalconcepten voor foodservice en hotellerie. Bij Equipment & Services inspireert de krapte op de arbeidsmarkt tot ontwikkeling van zelfdenkende en tijdbesparende apparatuur. Verder creatieve oplossingen voor koken en afwassen op de vierkante meter onder de inzenders. Bij Digital, Apps & Social Media doet het voice gestuurd bestellen en geven van opdrachten zijn intrede. Augmented Reality (AR) wordt ingezet om bijvoorbeeld virtueel zelf het servies te ontwerpen bij je eigen gerechten.

Na een lange dag zorgvuldig proeven, keuren en testen kwam de onafhankelijke jury, bestaande uit ondernemers, deskundigen en vakjournalisten, tot zestien veelbelovende genomineerden.

Nominaties Horecava Innovation Award 2020


Categorie Concepts, Interior & Design
- The Lucky Cup, fraai vormgegeven koffieservies van koffiedrab, duurzaam en volledig her te gebruiken. You Lucky Bird
- Creative Taste Terminal by Didess, Inspiratie terminal in een zeecontainer, voor chefs en inkopers. Didess
- Bunk Hotels, budget hotelconcept voor leegstaande kerken. Met luxe kamers en goedkope cabines. Bunk Hotels
- Joint the Pipe City Water, elegante drinkfles van duurzaam suikerriet met City thema. Gevuld met ons schone kraanwater. Join the Pipe

Categorie Digital, Apps & Social Media
- Gangmakers, platform en app waarmee ondernemers kunnen zorgen voor gangmakers in de zaak in de stille openingsuren. Partystarters BV
- Q-Voice, device in de tafel, waarmee gasten spraak gestuurd hun bestellingen kunnen doorgeven en de rekening vragen. Q-Voice
- SupriSeat, verrassingsdiner-platform om restaurantbezoek te booken, zonder te weten waar je naartoe gaat. SupriSeat BV
- Studio RAW 3D, configurator met Augmented Reality. Virtueel je eigen servies ontwerpen en bestellen. Stylepoint

Categorie Equipment & Services
- A.I. Combi oven worldwide, met camera en sensor. Herkent het product dat erin gaat en selecteert het juiste bereidingsprogramma. Devapo
- HOBART TLW, two level doorschuif vaatwasmachine. Twee keer zoveel vaat wassen op hetzelfde oppervlak, met minder water en energie. HOBART
- booq QR-Bestellen, Gasten kunnen, na scannen van OQ code met eigen smartphone, zelf bestellingen plaatsen en afrekenen. Geen app nodig. Eijsink
- BLANCO COOK I-flex, compacte, mobiele kook-unit met geïntegreerde inductietechnologie en rookafzuiging. BLANCO

Categorie Food & Beverage
- Basis Vegan Mix, droge mixen om zelf smakelijke veganistische gehaktbasis te maken en daaruit zelf eindproducten te creëren. Apollo- Solina
- Pulled Oats®, plantaardig alternatief voor vlees. Vezelrijk, daardoor in hoge mate smaak-absorberend, met vlezige bite. Paulig
- Pépites, koolhydraat vervangende parels van gemalen groenten en peulvruchten. Decoratief, makkelijk en smakelijk. Bonduelle Foodservice
- Jonnie en Oos Foie Royale, diervriendelijke ganzen- en eendenlever. Als eerlijk alternatief voor de traditionele. Kesbeke

Het Octrooicentrum Nederland (overheidsinstelling) staat de jury en alle genomineerden bij met advies.

Duurzaamheid Award Karel de Vos

Duurzaamheid Award Karel de Vos gaat naar de meest duurzame innovatie, die nieuwe kansen biedt voor ondernemers. Alle inzendingen maken kans. De fraaie Vostrofee is vernoemd naar de in 2012 overleden eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. Hij nam exact 20 jaar geleden, in opdracht van RAI, het initiatief voor deze belangrijke en nog steeds hyper-actuele innovatiewedstrijd voor de Horeca.
Topics:Horeca, Leisure
Trefwoorden: horeca, innovatie, horecava

CELTH



||| Nieuws |||

23/05/25
Wat leverde de campagne ‘Noord-Brabant. Dichterbij jou’ op?
Brabant Partners heeft drie jaar lang intensief campagne gevoerd in Nederland en de grensstreken van België en Duitsland, inspelend op de korte reisafstand: ‘Noord-Brabant. Dichterbij jou’. Wat heeft dat opgeleverd?
23/05/25
Wandelnet lanceert Nabijheidsanalysetool
Wandelnet heeft samen met Movares voor heel Nederland per wijk in beeld gebracht wat de looptijd (in minuten) is tot groen, blauw en wandelroutes. De zogenaamde Nabijheidsanalysetool.
23/05/25
Exclusief voor leden
Toerisme- en reissector roept Europarlementariërs op tot evenwichtige herziening van de Richtlijn Pakketreizen
Europese toerisme- en reissector verwelkomt de inspanningen van het Europees Parlement om de Richtlijn Pakketreizen (PTD) te herzien maar maakt zich wel zorgen over uitwerking daarvan.
23/05/25
Gemeenteraad Zaanstad stemt in met entree voor toeristen Zaanse Schans, toegang blijft gratis voor Zaankanters
De gemeenteraad van Zaanstad heeft ingestemd met het voorstel van het college van B&W om vanaf toeristenseizoen 2026 een verplichte entree in te voeren voor toeristen die de Zaanse Schans bezoeken. De maatregel is bedoeld om broodnodige investeringen in het erfgoed, de veiligheid en de leefbaarheid van het gebied mogelijk te maken.
23/05/25
Exclusief voor leden
Toeristische sector heeft grote impact op Nederlandse economie, werkgelegenheid en leefomgeving
De reis- en toerismesector van Nederland bevindt zich op een opmerkelijk groeipad en zal dit jaar naar verwachting volledig herstellen van de pandemie. Dat voorspelt de World Travel & Tourism Council (WTTC). Positief is dat veel inkomsten vanuit binnenlands toerisme komen en de sector veel banen creëert. Negatief is de hoge uitstoot en het gebruik van veel fossiele brandstoffen. Ook draagt de sector veel bij aan de overheidsfinanciën.
23/05/25
Brabant lanceert grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux
Brabant heeft het grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux gelanceerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de kloostertuin Hof van Lof in Megen werd het kloosterfietsboekje gepresenteerd, met 25 nieuwe fietsroutes langs vijftig kloosters. De routes beslaan ruim 700 kilometer en vormen een uitbreiding op het bestaande Brabants Kloosterpad voor wandelaars.
22/05/25
easyJet blikt terug en gaat positief de zomer in
Luchtvaartmaatschappij easyJet verwacht een winstgroei voor het volledige boekjaar 2025. Dit is mede te danken aan een lichte verbetering van de resultaten in de winter en een toenemende vraag naar vluchten en vakanties in de komende zomer. easyJet Holidays gaat naar verwachting sterk groeien.
22/05/25
Geerte Udo nieuwe voorzitter Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme
Geerte Udo is per 1 augustus benoemd tot onafhankelijk voorzitter van de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme (LRRT). Udo brengt ruime ervaring mee uit het publiek-private domein, onder meer als voormalig directeur-bestuurder van amsterdam&partners.

||| Agenda |||

26/05/25
26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
27/05/25
27/05/25 t/m 27-05-25: HZ Changemaker Event
Op dinsdag 27 mei vindt het HZ Changemaker Event plaats. Dan wordt voor de tweede keer de HZ Changem...
05/06/25
05/06/25 t/m 05-06-25: Nationaal Congres Citymarketing
Hoe draagt city- en regiomarketing bij aan brede welvaart, leefbaarheid en de binding met inwoners? ...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...