Geplaatst op: 20-11-2019
Auteur: Peter Bekkering
PleisureWorld NRIT
Publicatie: R&T2019-4

RCN vernieuwt en verbouwt

RCN vernieuwt en verbouwt

Bij RCN vakantieparken is de afgelopen jaren het nodige verbouwd en vernieuwd. Dat is nodig om in te kunnen spelen op de nieuwe trends. Zo komen mensen niet meer alleen in het hoogseizoen of in het weekend maar willen ze elke dag aan kunnen komen, het hele jaar door. Daarom is er bij RCN meer dan voorheen de nadruk op overdekte faciliteiten. Wat niet veranderd is, is de dubbele glimlach: RCN besteedt nog steeds de gehele winstuitkering aan maatschappelijke projecten en aan mensen voor wie een vakantie minder vanzelfsprekend is.


Martin van Schaik is sinds 2,5 jaar marketingmanager bij RCN. Daarvoor werkte hij zo’n 15 jaar in de telecombranche. Als marketingmanager leerde hij dat je alleen het verschil kunt maken als je ook affiniteit hebt met het product dat je vertegenwoordigt. "Dat is in dit geval zeker zo: 80 procent van de RCN-plekken zijn kampeerplekken en ik ben altijd een verwoed kampeerder geweest.”


Onderscheidend

Volgens Van Schaik is RCN in een aantal opzichten onderscheidend ten opzichte van andere aanbieders van vakantieparken. "Het eerste is dat RCN gevestigd is op unieke locaties in de natuur. Dat heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis. RCN is ontstaan vanuit de kerk en opgericht in 1952 toen de vrije zaterdag werd ingevoerd en er recreatiecentra moesten komen. Die zijn vervolgens gevestigd op plekken waar je heden ten dage nooit meer een park zou mogen aanleggen.” Een tweede punt waarop RCN zich onderscheidt is de mix van kamperen en huuraccommodaties en bungalows. "Het voordeel daarvan is dat we voor elke portemonnee iets kunnen aanbieden: van dure villa’s aan het Sneekermeer tot eenvoudige kampeerplekken. Bovendien brengt kamperen een bepaalde sfeer met zich mee van contact met de buren en kinderen die met elkaar spelen. Mensen die die ‘kampeersfeer’ zoeken, kunnen bij ons terecht, ook als ze een bungalow huren.” 
RCN is ook onderscheidend door de ruimte op de parken, aldus Van Schaik. "Er zijn amper aaneengeschakelde bungalows en ook de velden zijn ruim opgezet. Dat komt omdat we op lange termijn kijken en niet naar hoe kunnen we zoveel mogelijk rendement halen uit een hectare. Neem het eerste park, Het Grote Bos in Doorn. Dat is 80 hectare met in het hoogseizoen 5.000 mensen. Je hebt echter geen idee dat het zo druk is.” De vierde reden waarom RCN ‘anders’ is, is volgens Van Schaik de meest unieke: "Onze enige aandeelhouder, deStichting Interkerkelijk Oriëntatie Centrum (SIOC), heeft bepaald datde winstuitkering van RCN 100 procent naar maatschappelijke projecten gaat met als motto ‘vakantie mogelijk maken voor iedereen’. Dat kunnen bijvoorbeeld eenzame ouderen zijn, mensen in de bijstand of mensen die ziek zijn en zorg nodig hebben. Daarnaast wordt natuurlijk een deel geherinvesteerd om het park netjes en up-to-date te houden.”


Trends: flexibiliteit, ontzorgen en contact met de natuur

Van Schaik ziet een aantal trends in de wereld van de vakantieparken. Een daarvan is flexibiliteit. "Mensen gaan niet meer per se in het hoogseizoen of per se in het weekend. Ze willen elke dag aan kunnen komen. Bovendien willen ze kortere vakanties. Ze willen kortom niet meer in een keurslijf, maar op vakantie kunnen gaan wanneer ze willen.”


"Als mensen op vakantie gaan willen ze ontzorgd worden en moet het gemakkelijk voor ze gemaakt worden”


Een andere trend is ontzorging. "Als mensen op vakantie gaan willen ze ontzorgd worden en moet het gemakkelijk voor ze gemaakt worden. De kwaliteit moet goed zijn en het moet op een presenteerblaadje worden aangeboden.” Een derde is de groeiende behoefte aan contact met de natuur. "Als ze dan echt ‘uit’ staan, willen ze echt de natuur opzoeken. En dat moet bovendien op een duurzame manier.”


Strategie: overdekte faciliteiten

Op de RCN parken komen steeds meer overdekte faciliteiten. Dat is een bewuste strategie, aldus Van Schaik. "Mensen gaan steeds meer buiten het hoogseizoen weg en willen dan recreëren. En dat betekent dat je voor alle weerstypen iets moet bieden. Want als ze dan weg gaan, is het ook echt family time. Mensen sturen niet meer zoals vroeger vaak gebeurde om negen uur ‘s ochtends de kinderen weg met de boodschap ‘ga je zelf vermaken, we willen je vooral niet zien en kom maar met het eten terug’. Integendeel: ze zijn in het dagelijks leven al zo druk dat ze juist op vakantie dingen met de familie samen willen doen. Daarnaast geldt natuurlijk ook de aloude wet: als kinderen het niet naar hun zin hebben, heb je als ouders ook geen leuke vakantie.”
Eigen identiteit weerspiegelt in accommodaties

RCN heeft op de verschillende parken verschillende typen accommodaties. Er is niet voor gekozen om op alle parken dezelfde type accommodaties neer te zetten. "Dat is een bewuste keuze, want elk park heeft zijn eigen identiteit. Die kan geografisch bepaald zijn, maar ook bijvoorbeeld of het een strandpark, een bospark of een waterpark is.


"Een bewuste keuze, want elk park heeft zijn eigen identiteit”


En bij die verschillende identiteiten horen ander publiek en andere behoeften. Bovendien hebben parkmanagers, al zijn ze in loondienst bij RCN, toch een stuk ondernemerschap. Ze krijgen de ruimte om te kijken wat voor het park het beste werkt. En mogen op basis daarvan accommodaties uitkiezen en daar een invulling aan geven.”


In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe accommodaties bijgebouwd en ook voor de komende jaren staan nog de nodige nieuwe accommodaties gepland. In totaal is hiermee een bedrag van tientallen miljoenen euro’s gemoeid.
2x praktijkvoorbeeld

Wat betekent dat voor de parken? Twee praktijkvoorbeelden:


1 - RCN Vakantiepark de Schotsman

Vakantiepark RCN de Schotsman aan het Veerse meer in Zeeland heeft de afgelopen twee jaar een ingrijpende verandering ondergaan. "Het park dateerde nog uit de jaren ‘60 en had echt een make-over nodig. Zo zijn alle bungalows gesloopt en zijn er 56 nieuwe bungalows neergezet. Daar komen straks nog eens 14 bij. Daarnaast starten we de komende winter met de bouw van het nieuwe centrale gebouw. In dat gebouw komt een binnenzwembad - momenteel heeft RCN de Schotsman alleen een buitenzwembad - en een binnenspeeltuin. Verder komt alles onderééndak, dus ook de receptie en de horeca. Nu zijn het nog verschillende gebouwen.”


RCN de Schotsman wordt door deze aanpassingen aantrekkelijk voor een breder publiek. "Het was een echt watersportpark, met veel mensen die gingen surfen en zeilen. Het was dus vooral aantrekkelijk in de zomermaanden. Om mensen te verleiden om er ook op andere momenten naartoe te gaan en bij andere weersomstandigheden zul je de juiste weersonafhankelijke faciliteiten moeten bieden.”


Bij de make-over is er ook aandacht voor duurzaamheid. Zo zijn alle bungalows van een elektrische cv voorzien en van zonnepanelen. En gebeurt straks hetzelfde bij het hoofdgebouw.


2 - RCN Vakantiepark Zeewolde

Bij RCN Zeewolde werd van de nood een deugd gemaakt. "In juni 2018 brandde het restaurant af. We hebben er toen voor gekozen om de nieuwbouw van het restaurant te combineren met de aanleg van een groepsaccommodatie bovenop het restaurant. Dat hebben we gedaan omdat er een groeiende vraag is naar groepsaccommodaties. Bovendien is RCN Zeewolde centraal gelegen in Nederland. We willen de combinatie restaurant-groepsaccommodatie daarom ook gaan inzetten voor bruiloften, feesten en zakelijke evenementen.”


Van Schaik heeft wel een verklaring voor de toenemende populariteit van groepsaccommodaties: "Mensen zijn in het dagelijks leven zo druk met werk en hobby’s dat ze in hun vrije tijd graag samen en met elkaar iets willen doen. Als familie, maar ook bijvoorbeeld als vrienden- of sportteam. Dan is het gezelliger om in een groepsaccommodatie te zitten met een centrale huiskamer dan in een paar afzonderlijke huisjes.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, toekomst

||| Blogs |||

13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?
03/12/19
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
03/12/19 · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van...
22/11/19
De plaag van goedkoop, goedkoper, goedkoopst
Het lijkt het toverwoord voor ons brein. Goedkoop. Een spotprijs werkt nog immer als een magneet voo...
14/11/19
Naar toekomstgerichte bewuste bestemmingen
Column van Menno Stokman (CELTH) over de nieuwe rol van de gastvrijheidsindustrie
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/12/19
40 cruciale management tips voor leisure
Expert in leisure Han Verheijden schreef heel veel columns voor magazine Recreatie & Toerisme. We wilden de loopbaan van deze markante ondernemer, consultant en lector beter afsluiten dan alleen een bundeling van columns. Daarom schreef Han zijn top 40 management tips.
16/12/19
Pikt de klant de wissel van Corendon naar luxe reismerk
Corendon ken je toch van de scherpe prijzen? Zo scherp dat er intern wel eens wordt gezucht of er ni...
13/12/19
Vacansoleil verkoopt camping Le Grand Dague en investeert in touroperating
Europees marktleider in luxe campingvakanties Vacansoleil heeft camping Le Grand Dague verkocht aan ...
13/12/19
Exclusief voor leden
KLM blikt vooruit met Tech & Travel Trends 2020
De manier waarop reizigers zoeken, boeken en op reis gaan, verandert. Hoe beïnvloeden technologie e...
12/12/19
Exclusief voor leden
Nederland heeft veel kwalitatief goede campings
Zo’n 187 campings in Europa mogen zich ANWB Top camping 2020 noemen. Van de 187 liggen er maar lie...
12/12/19
Exclusief voor leden
Limburg versterkt positie in mountainbiken
Zuid-Limburg heeft twee sportieve routes erbij. Het gaat om de Watersley Sports & Talentpark Sit...
12/12/19
Samenwerking VisitBrabant Convention Bureau en MeetingReview
Via de website van VisitBrabant Convention Bureau is het mogelijk om locaties te vinden voor vergade...
11/12/19
Exclusief voor leden
Sector groeit in 2020 sterker na lager groeitempo in 2019
De onzekerheid over het stikstof- en PFAS-beleid zet een stevige rem op de volumegroei in veel sectoren. Daar heeft de sector leisure geen last van; na een matig 2019 groeit de sector in 2020 weer stevig door.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk