Geplaatst op: 29-10-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Gemeente Willemstad draagt exploitatie jachthaven over

Gemeente Willemstad draagt exploitatie jachthaven over

Het bedrijf Stadshaven Willemstad gaat per 1 januari 2020 de gemeentelijke jachthaven in Willemstad exploiteren. Dat is het resultaat van de aanbesteding die de gemeente Moerdijk recent op de markt zette. De gemeente vindt de exploitatie van een jachthaven niet passen binnen haar taken maar wil wel invloed blijven uitoefenen. Het gaat om een looptijd van in totaal vijf jaar: 1 jaar met een verlengingsmogelijkheid van 4 jaar.


Wethouder Zwiers meent in Stadshaven Willemstad een goede partij te hebben gevonden voor de exploitatie van de jachthaven: "Jachthaven de Batterij in Willemstad is al 14 jaar in handen van Stadhaven Willemstad. De eigenaren zijn geworteld in Willemstad. Ze hebben laten zien dat zij kennis van zaken hebben en een goed contact met de inwoners van Willemstad.”


Gemeente geen geschikte partij voor exploitatie jachthaven

Met de gunning aan Stadhaven Willemstad gaat het beheer weg bij de gemeente. In de ogen van het college is de gemeente niet de geschikte partij om een jachthaven te exploiteren. "Wij willen wel kunnen sturen op zaken die we van wezenlijk belang vinden’, aldus wethouder Zwiers. ‘In het geval van de jachthaven Willemstad wordt er meer gediend dan alleen het belang van ligplaatshouders en de exploitant. De haven heeft een belangrijke economische waarde voor de stad en is een beeldbepalend element. Zo willen we bijvoorbeeld invloed kunnen blijven uitoefenen op de monumentale uitstraling van de haven. Omdat de haven een belangrijke toeristische trekpleister is, hechten we ook veel waarde aan samenwerking met en een proactieve houding richting ondernemers en inwoners - via de stadstafel - van Willemstad. Dat hebben we ook zo afgesproken met de gemeenteraad. Daarom zijn bij de beoordeling van de aanbesteding ook vertegenwoordigers van de stadstafel en het Toeristisch Fonds Moerdijk betrokken.”


Infrastructuur blijft van gemeente

In de nieuwe situatie blijven het water en de fysieke infrastructuur zoals havenkantoor, aanlegsteigers en sanitaire voorziening eigendom van de gemeente.De gemeente is ook verantwoordelijk voor het groot onderhoud, bijvoorbeeld vervanging van aanlegsteigers, meerpalen en sanitaire voorziening indien noodzakelijk. Al het overige onderhoud is voor rekening van de exploitant, zoals bijvoorbeeld het onderhouden, repareren en schoonhouden van het havenkantoor en de sanitaire voorzieningen en het verwijderen van zwerfvuil van het oppervlaktewater. Ook het beheer van de haven, het bijhouden van de ligplaatsadministratie, toewijzen van ligplaatsen en inning van ligplaatsgelden is de verantwoordelijkheid van Stadhaven Willemstad.
Topics:Watersport
Trefwoorden: watersport, jachthavens, Noord-Brabant

||| Blogs |||

13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?
03/12/19
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
03/12/19 · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van...
22/11/19
De plaag van goedkoop, goedkoper, goedkoopst
Het lijkt het toverwoord voor ons brein. Goedkoop. Een spotprijs werkt nog immer als een magneet voo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/01/20
Beste Nederlandse accommodaties 2019 volgens reviews
In de Jaarbeurs in Utrecht zijn gisteravond de Zoover Awards voor accommodaties uitgereikt. Camping ...
17/01/20
Eerste Virtual Reality waterglijbaan in Nederland
Breda heeft de primeur van eerste VR-waterglijbaan.
17/01/20
TUI en Breda University verdiepen samenwerking
TUI en Breda University of Applied Sciences (BUas) gaan nog intensiever samenwerken op het gebied van onderwijs, onderzoek en professionalisering in de reisbranche.
17/01/20
Eerste restaurant via Voice reserveren
Bar-restaurantketen STAN&CO, onderdeel van Debuut Horeca, is het eerste Nederlandse horecaconcep...
17/01/20
De zes campings van het jaar
Zes campings zijn door de ANWB uitgeroepen tot camping van het jaar. De ANWB heeft voor deze Nederlandse publieksverkiezing meer dan 25.000 stemmen ontvangen.
17/01/20
Horecava groeit stevig mee met de horeca
In totaal bezochten 75.000 foodservice professionals de nationale vakbeurs. Dit is een groei van rui...
17/01/20
Nederlands tulpenfeest: nationale tulpendag
Op Nationale Tulpendag, morgen zaterdag 18 januari 2019, vindt in Amsterdam de officiële aftrap van...
16/01/20
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders: Veluwe weer op positie 1
Gisteren werden de nationale cijfers uit het ContinuVakantieOnderzoek op de Vakantiebeurs gepresenteerd. In aansluiting daarop komen diverse DMO’s met de cijfers van hun regio. In dit artikel gaan we die voor u verzamelen en steeds actualiseren.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk