Geplaatst op: 13-09-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Omzetgroei horeca zwakt af

Omzetgroei horeca zwakt af
Photo by Dan Gold on Unsplash

De omzet in de horeca stijgt in 2019 naar verwachting met 2% om in 2020 af te zwakken naar een groei van 1,5%. De bestedingen van buitenlandse toeristen leveren een belangrijke bijdrage aan de omzetgroei en brengen een toenemende vraag naar hotelkamers met zich mee. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in haar nieuwe Vooruitzicht Horeca.


De bestedingen van binnenlandse en buitenlandse gasten nemen in 2019 in 2020 verder toe, maar de groei is minder sterk dan in voorgaande jaren. Terwijl de koek groter wordt, zorgt verdere groei van het aantal horecagelegenheden ondertussen voor toenemende concurrentie. De groei houdt aan omdat meer mensen werken en consumenten daardoor meer te besteden hebben, meer buitenlandse toeristen naar Nederland komen en de zakelijke markt verbetert.

Omzetgroei doet een stapje terug


Sinds het begin van 2019 vertraagt de groei van de horeca-omzet. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel remmen de groei. Vanwege de btw-verhoging groeien de consumentenprijzen in de horeca dit jaar met 4% sterker dan normaal. Richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumentenbestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Belangrijke drijfveren voor het inkomend toerisme zijn de stijgende welvaart in onze buurlanden in combinatie met bevolkings- en welvaartsgroei buiten Europa en betere internationale (vlieg)verbindingen. Een omslag in het economische sentiment in het geval van een chaotische brexit vormt echter wel een risico. "De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca”, stelt Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca. "Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.”


Omzetgroei Nederlandse horeca


Steeds meer aanbod


De omzetgroei gaat hand in hand met een toename van het aantal horecagelegenheden. In binnensteden en winkelcentra komt horeca regelmatig in de plaats van winkels en ook het aanbod rondom vervoersknooppunten stijgt. Per 10.000 Nederlanders zijn er in 2019 ruim 25 horecagelegenheden, dat is 7 procent meer dan in 2009. Zeeland heeft van alle provincies het grootste aanbod per inwoner. De sterkste groei vindt plaats in de provincies in de Randstad. In deze provincies neemt zowel de vraag van de groeiende eigen bevolking als de vraag van dagjesmensen en buitenlandse toeristen sterk toe.

Aantal hotelkamers zit nog stevig in de lift, vooral in Amsterdam


Ook ING ziet dat de hotellerie meer en meer op buitenlandse gasten draait. In 2019 komen er bijna 20 miljoen toeristen naar Nederland wat een verdubbeling is ten opzichte van tien jaar geleden. Het aantal hotelkamers groeit dan ook sterk en van alle hotelkamers staat een steeds groter deel in Amsterdam. In 2018 werd ruim de helft van alle nieuwe hotelkamers in Amsterdam gerealiseerd. Mede vanwege de geplande opening van meerdere grote hotels rondom de Zuidas en in Amsterdam-Noord bouwt de stad zijn dominante positie op de hotelmarkt de komende jaren verder uit. "In de eerste helft van 2019 verbleven er ruim 9,5 miljoen toeristen in Nederland, dat is wederom een record. Het aantal hotelgasten uit Azië en de Verenigde Staten steeg met meer dan 10 procent en juist voor hen is Amsterdam een grote trekpleister” aldus Thijs Geijer.



Link: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/horeca.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, restaurant, omzet, prognoses

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...