Geplaatst op: 13-09-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Omzetgroei horeca zwakt af

Omzetgroei horeca zwakt af
Photo by Dan Gold on Unsplash

De omzet in de horeca stijgt in 2019 naar verwachting met 2% om in 2020 af te zwakken naar een groei van 1,5%. De bestedingen van buitenlandse toeristen leveren een belangrijke bijdrage aan de omzetgroei en brengen een toenemende vraag naar hotelkamers met zich mee. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in haar nieuwe Vooruitzicht Horeca.


De bestedingen van binnenlandse en buitenlandse gasten nemen in 2019 in 2020 verder toe, maar de groei is minder sterk dan in voorgaande jaren. Terwijl de koek groter wordt, zorgt verdere groei van het aantal horecagelegenheden ondertussen voor toenemende concurrentie. De groei houdt aan omdat meer mensen werken en consumenten daardoor meer te besteden hebben, meer buitenlandse toeristen naar Nederland komen en de zakelijke markt verbetert.

Omzetgroei doet een stapje terug


Sinds het begin van 2019 vertraagt de groei van de horeca-omzet. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel remmen de groei. Vanwege de btw-verhoging groeien de consumentenprijzen in de horeca dit jaar met 4% sterker dan normaal. Richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumentenbestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Belangrijke drijfveren voor het inkomend toerisme zijn de stijgende welvaart in onze buurlanden in combinatie met bevolkings- en welvaartsgroei buiten Europa en betere internationale (vlieg)verbindingen. Een omslag in het economische sentiment in het geval van een chaotische brexit vormt echter wel een risico. "De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca”, stelt Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca. "Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.”


Omzetgroei Nederlandse horeca


Steeds meer aanbod


De omzetgroei gaat hand in hand met een toename van het aantal horecagelegenheden. In binnensteden en winkelcentra komt horeca regelmatig in de plaats van winkels en ook het aanbod rondom vervoersknooppunten stijgt. Per 10.000 Nederlanders zijn er in 2019 ruim 25 horecagelegenheden, dat is 7 procent meer dan in 2009. Zeeland heeft van alle provincies het grootste aanbod per inwoner. De sterkste groei vindt plaats in de provincies in de Randstad. In deze provincies neemt zowel de vraag van de groeiende eigen bevolking als de vraag van dagjesmensen en buitenlandse toeristen sterk toe.

Aantal hotelkamers zit nog stevig in de lift, vooral in Amsterdam


Ook ING ziet dat de hotellerie meer en meer op buitenlandse gasten draait. In 2019 komen er bijna 20 miljoen toeristen naar Nederland wat een verdubbeling is ten opzichte van tien jaar geleden. Het aantal hotelkamers groeit dan ook sterk en van alle hotelkamers staat een steeds groter deel in Amsterdam. In 2018 werd ruim de helft van alle nieuwe hotelkamers in Amsterdam gerealiseerd. Mede vanwege de geplande opening van meerdere grote hotels rondom de Zuidas en in Amsterdam-Noord bouwt de stad zijn dominante positie op de hotelmarkt de komende jaren verder uit. "In de eerste helft van 2019 verbleven er ruim 9,5 miljoen toeristen in Nederland, dat is wederom een record. Het aantal hotelgasten uit Azië en de Verenigde Staten steeg met meer dan 10 procent en juist voor hen is Amsterdam een grote trekpleister” aldus Thijs Geijer.Link: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/horeca.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, restaurant, omzet, prognoses

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

31/05/20
Staatsbosbeheer stopt definitief met paalkampeerterreinen
Alle 17 paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer gaan na de coronacrisis niet meer open. Bepaalde gebruikers veroorzaakten te veel overlast op deze kampeerterreinen zonder voorzieningen midden in de natuur.
31/05/20
Hoe Breda de heropening van de horeca aangrijpt voor een breed actieplan
Breda Marketing heeft de campagne ‘Breda geeft je de ruimte’ gelanceerd. Daarnaast wordt een Taskforce Toerisme opgezet die aansluit bij provinciale en landelijke herstelplannen.
30/05/20
Meer walstroom rond Waddenzee
Havens rond de Waddenzee krijgen 400 stekkers voor walstroom
29/05/20
Ons virtueel prikbord van inspiratie: Vekabo geeft gratis vakanties aan zorgmedewerkers
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
28/05/20
Fietsroute Waddenkust moet Friese kustregio een boost geven
Friesland krijgt een doorgaande fietsroute langs de kust van de Waddenzee, met zicht op de Wadden. Daardoor moet de economie en toerisme in de kustregio een boost krijgen.
28/05/20
Duurzame reisgids voor Nederland laat zien hoeveel CO2-uitstoot je bespaart
Nu de grenzen voor uitgaand toerisme in de meeste gevallen dicht zijn, verwachten we nog extra boekingen voor de zomer in Nederland. Natuur & Milieu speelt daarop in en heeft een gratis reisgids voor Nederland gemaakt.
28/05/20
Medeoprichter van Toverland Caroline Kortooms neemt afscheid van Attractiepark Toverland
Caroline Kortooms heeft besloten om Toverland te gaan verlaten na 20 jaar Algemeen Directeur te zijn geweest. Het Algemeen Directeurschap droeg ze in november 2019 over aan Jean Gelissen jr. en het afgelopen halfjaar was Caroline werkzaam als Leider Visie en Bedrijfscultuur.
28/05/20
Veluwe gaat recreatiezonering invoeren
De Veluwe krijgt een recreatiezonering. Die moet het evenwicht tussen natuur en recreatie herstellen.