Geplaatst op: 17-07-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Tickets dagattracties duurder, Nederlander zoekt massaal naar korting

Tickets dagattracties duurder, Nederlander zoekt massaal naar korting
Photo by Stephen Hateley on Unsplash

Entreekaartjes voor een dagje uit zijn dit jaar gemiddeld 4,4% duurder dan in 2018. Daartegenover staat dat de kortingen die consumenten kunnen behalen door mee te doen aan spaaracties ook veel hoger zijn. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (89%) zoekt naar korting. Dat blijkt uit onderzoek van Tikata, een site waar kortingsacties worden verzameld.


In het prijsonderzoek is uitgegaan van een gezin met vier personen van 35, 34, 10 en 6 jaar oud. Tikata houdt de prijzen en kortingsacties bij van 150 dagattracties. Voor het onderzoek zijn de prijzen van 35 dagattracties in Nederland, België en Duitsland voor 2018 en 2019 geanalyseerd. Het zoek- en boekgedrag van consumenten is onderzocht door een enquête onder 443 respondenten.

Kassaprijzen

  

Een gemiddeld gezin van vier personen is in 2019 veel meer kwijt is aan de kassa voor tickets, namelijk € 94,46 in 2019 vs. € 90,53 in 2018. Een stijging van 4,4%. Drie van de 35 parken hebben de kassaprijs verlaagd, 3 parken hebben hun prijs ongewijzigd gehouden en 29 parken hebben de toegangsprijzen verhoogd.

Online prijzen

  

Zoekt het gezin online naar korting dan bespaart zij net als in 2018 ruim € 20,- en betalen slechts € 74,29, dat is 4,8% meer dan in 2018. Opvallend is dat 7 van de 35 parken online goedkoper zijn geworden dan in 2018.


Figuur 1: Prijzen voor entreetickets van 35 dagattracties


Bron: Tikata

Actieprijzen

  

Er kan in 2019 fors meer bespaard worden door mee te doen aan spaaracties van bijvoorbeeld de supermarkten. Met deze acties betaalt hetzelfde gezin slechts € 58,78 per uitje. Een korting van € 35,68 (37,7%). De korting is ruim hoger dan de € 30,81 die in 2018 bespaard kon worden. 14 van de 35 parken zijn op deze manier goedkoper dan 2018.

Maximale korting

  

Als we de prijs voor het gezin nog één keer berekenen, maar dan met een onbeperkte set aan spaarpunten, Air Miles, ANWB lidmaatschappen etc dan valt op dat het uitje nog maar € 38,39 kost en dus een maximale besparing van 59% op de kassaprijs kan worden behaald.

De kortingszoeker

  

Bijna alle respondenten aan de enquete (89,4%) zoeken naar korting. Wellicht niet zo verwonderlijk omdat het onderzoek is geïnitieerd door een kortingssite. Interessanter wordt het als we bekijken waar ze naar korting zoeken. Dan blijken zoekmachines en social media favoriet te zien. Ook kortingssites en de website van het uitje zelf worden door veel respondenten gebruikt. De helft van de respondenten zoekt korter dan een half uur naar een kortingsactie, 44% zoekt gedurende meerdere dagen. Populaire kortingssites zijn Social Deal, Groupon, ANWB en veilingsites.


Figuur 2: Waar en hoe lang consumenten naar korting zoeken


Bron: Tikata


De meeste respondenten (66%) kopen de tickets een week of minder van te voren. 60% zegt altijd een goede deal te vinden. De 40% die geen goede deal vindt, noemt als grootste ergernis dat gevonden deals niet meer werken / uitverkocht zijn. Een meerderheid (64%) combineert tickets en aanbiedingen om zo tot de goedkoopste deal te komen. Maar het aanmaken van meerder accounts om er nog meer korting uit te slepen, gaat 65% te ver. Ook goed nieuws voor Tapperuse want 51% staat open voor betalen per minuut waarbij een kort bezoek veel korting op kan leveren. Een deal in combinatie met het openbaar vervoer is minder populair want 64% wil de auto niet laten staan ook al is een deal met openbaar vervoer goedkoper.


Figuur 3: Meest bezochte kortingssites


Bron: Tikata

 
Link: https://www.tikata.nl/blog/433/dagje-uit-kan-veel-goedkoper-door-spaaracties
Trefwoorden: attractieparken, dagattracties, prijzen, kortingsacties

||| Blogs |||

03/12/19
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
03/12/19 · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van...
22/11/19
De plaag van goedkoop, goedkoper, goedkoopst
Het lijkt het toverwoord voor ons brein. Goedkoop. Een spotprijs werkt nog immer als een magneet voo...
14/11/19
Naar toekomstgerichte bewuste bestemmingen
Column van Menno Stokman (CELTH) over de nieuwe rol van de gastvrijheidsindustrie
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...
10/10/19
Thomas Cook Failliet. Wie volgt?
Wat kan de Nederlandse taal toch gortdroog zijn. Kil en koel. Terwijl de aankondiging van de onderga...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/12/19
Exclusief voor leden
Nederland heeft veel kwalitatief goede campings
Zo’n 187 campings in Europa mogen zich ANWB Top camping 2020 noemen. Van de 187 liggen er maar lie...
12/12/19
Exclusief voor leden
Limburg versterkt positie in mountainbiken
Zuid-Limburg heeft twee sportieve routes erbij. Het gaat om de Watersley Sports & Talentpark Sit...
12/12/19
Samenwerking VisitBrabant Convention Bureau en MeetingReview
Via de website van VisitBrabant Convention Bureau is het mogelijk om locaties te vinden voor vergade...
11/12/19
Exclusief voor leden
Sector groeit in 2020 sterker na lager groeitempo in 2019
De onzekerheid over het stikstof- en PFAS-beleid zet een stevige rem op de volumegroei in veel sectoren. Daar heeft de sector leisure geen last van; na een matig 2019 groeit de sector in 2020 weer stevig door.
11/12/19
Dertig procent camperaars in de winter op pad
Camperaars gaan steeds meer in de winter op vakantie. Ruim 30 procent gaat ook in de winter met de camper op pad. Zo blijkt uit een poll op de website van de NKC die door bijna vierduizend mensen werd ingevuld.
10/12/19
Wet Toeristische verhuur positief beoordeeld door de Raad van State
De Raad van State heeft een positief advies afgegeven voor het wetsvoorstel toeristische verhuur van woonruimte en kan voor behandeling naar de Tweede Kamer.
10/12/19
Derde verhaallijn van Visit Wadden: Smaak van de Wadden
Het Waddengebied wil zich ook culinair op de kaart zetten. Daartoe is de campagne Smaak van de Wadden gelanceerd. Het is de derde verhaallijn van Visit Wadden.
10/12/19
Exclusief voor leden
Jora Vision ontwerpt grotendeels overdekt themapark in Sint Petersburg
Het Nederlandse Jora Vision gaat een grotendeels overdekt sprookjespark in het Russische Sint Petersburg ontwikkelen. Centraal staat de sprookjes van Alexander Sergeyevich Pushkin die in het park Lukomorye tot leven komen.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk