Waar letten duurzame reizigers op?
Onlangs schreven we al over de trends in duurzaam toerisme. Men zoekt de natuur steeds vaker op en wil daarnaast ook nog eens een steentje bijdrage aan natuurbehoud en verantwoordelijk reizen. Een belangrijk onderdeel van iedere vakantie is natuurlijk de accommodatie. Maar waar letten milieubewuste reizigers nu precies op tijdens het kiezen van het verblijf?
Certificering
Eco-labels zijn belangrijk; zo gaf 68% van de reizigers in 2018 aan de intentie te hebben om in een groene accommodatie te verblijven. Veel vakantiegangers letten hierbij op de aanwezigheid van een label. Tegenwoordig zijn er echter veel groencertificaten in de roulatie. Allen belangrijk, maar moeilijk te weten waar alles voor staat en welke nu betekenen dat een accommodatie écht groen, milieubewust of duurzaam is. Sommige labels vallen namelijk al te behalen door zelf een onlineformulier in te vullen, terwijl anderen een strenge keuring vereisen. Bookdifferent, is een onafhankelijk platform die reizigers een wegwijs biedt tussen de wirwar van labels. Maar voor veel eigenaren van B&B’s, vakantiewoningen en bungalowparken is het niet direct duidelijk wat er nu bij komt kijken om een groene accommodatie aan te bieden.
Duurzame materialen
Zelfs voor milieubewuste vakantiegangers is het meestal geen overbodige luxe om het warm te hebben tijdens het verblijf, vooral tijdens deze koude dagen. Veel nieuwe vakantiewoningen en hotels worden nu al gebouwd met het oog op duurzaamheid op zowel lange en korte termijn. Denk hierbij aan de bouwmaterialen, de isolatienormen en verwarmingsoplossingen. Zo is het safari resort Beekse Bergen volledig aardgasvrij en worden Landal Greenparks enkel gebouwd met duurzame bouwmaterialen. Steeds meer nieuwe vakantieparken kiezen voor duurzame verwarmingsoplossingen. Maar ook reeds bestaande bungalowparken, B&B’s, hotels en andere vakantieaccommodaties investeren in het ‘verduurzamen’. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw laten isoleren van de locatie of het inwisselen van de cv-ketels naar warmtepompen. Met deze pompen wordt energie uit de buitenlucht onttrekt en gebruikt voor verwarming van lucht en water, waardoor er geen aardgas nodig is. Landal heeft het zelfs, onder andere door middel van de warmtepomp, voor elkaar gekregen om per jaar meer energie te leveren dan te verbruiken.
Ecologisch consumeren
Duurzame reizigers kunnen er natuurlijk niet geheel omheen; ook zij zullen consumeren. Dit zijn dan ook dingen waar steeds meer op gelet wordt. Naast een duurzame accommodatie wordt er ook gelet op de producten die worden geserveerd en gebruikt. Wordt er in het restaurant biologisch eten en drinken geserveerd? Worden er milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt? En wordt het afval wel gescheiden of gerecycled?
Duurzame accommodaties worden steeds populairder en reizigers worden steeds bewuster van waar op gelet moet worden en wat zij kunnen doen tijdens hun vakantie. Investeren in een duurzame voedselleverancier en een warmtepomp aan laten leggen wordt dus steeds belangrijker, niet alleen voor de reputatie, maar vooral ook voor het milieu zelf natuurlijk.