Geplaatst op: 11-02-2019

Waar letten duurzame reizigers op?

Waar letten duurzame reizigers op?

Onlangs schreven we al over de trends in duurzaam toerisme. Men zoekt de natuur steeds vaker op en wil daarnaast ook nog eens een steentje bijdrage aan natuurbehoud en verantwoordelijk reizen. Een belangrijk onderdeel van iedere vakantie is natuurlijk de accommodatie. Maar waar letten milieubewuste reizigers nu precies op tijdens het kiezen van het verblijf?

Certificering

 

Eco-labels zijn belangrijk; zo gaf 68% van de reizigers in 2018 aan de intentie te hebben om in een groene accommodatie te verblijven. Veel vakantiegangers letten hierbij op de aanwezigheid van een label. Tegenwoordig zijn er echter veel groencertificaten in de roulatie. Allen belangrijk, maar moeilijk te weten waar alles voor staat en welke nu betekenen dat een accommodatie écht groen, milieubewust of duurzaam is. Sommige labels vallen namelijk al te behalen door zelf een onlineformulier in te vullen, terwijl anderen een strenge keuring vereisen. Bookdifferent, is een onafhankelijk platform die reizigers een wegwijs biedt tussen de wirwar van labels. Maar voor veel eigenaren van B&B’s, vakantiewoningen en bungalowparken is het niet direct duidelijk wat er nu bij komt kijken om een groene accommodatie aan te bieden. 

Duurzame materialen

 

Zelfs voor milieubewuste vakantiegangers is het meestal geen overbodige luxe om het warm te hebben tijdens het verblijf, vooral tijdens deze koude dagen. Veel nieuwe vakantiewoningen en hotels worden nu al gebouwd met het oog op duurzaamheid op zowel lange en korte termijn. Denk hierbij aan de bouwmaterialen, de isolatienormen en verwarmingsoplossingen. Zo is het safari resort Beekse Bergen volledig aardgasvrij en worden Landal Greenparks enkel gebouwd met duurzame bouwmaterialen. Steeds meer nieuwe vakantieparken kiezen voor duurzame verwarmingsoplossingen. Maar ook reeds bestaande bungalowparken, B&B’s, hotels en andere vakantieaccommodaties investeren in het ‘verduurzamen’. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw laten isoleren van de locatie of het inwisselen van de cv-ketels naar warmtepompen. Met deze pompen wordt energie uit de buitenlucht onttrekt en gebruikt voor verwarming van lucht en water, waardoor er geen aardgas nodig is. Landal heeft het zelfs, onder andere door middel van de warmtepomp, voor elkaar gekregen om per jaar meer energie te leveren dan te verbruiken.

Ecologisch consumeren

 

Duurzame reizigers kunnen er natuurlijk niet geheel omheen; ook zij zullen consumeren. Dit zijn dan ook dingen waar steeds meer op gelet wordt. Naast een duurzame accommodatie wordt er ook gelet op de producten die worden geserveerd en gebruikt. Wordt er in het restaurant biologisch eten en drinken geserveerd? Worden er milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt? En wordt het afval wel gescheiden of gerecycled?


Duurzame accommodaties worden steeds populairder en reizigers worden steeds bewuster van waar op gelet moet worden en wat zij kunnen doen tijdens hun vakantie. Investeren in een duurzame voedselleverancier en een warmtepomp aan laten leggen wordt dus steeds belangrijker, niet alleen voor de reputatie, maar vooral ook voor het milieu zelf natuurlijk.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, verblijfsrecreatie, bungalowparken, warmtepompen

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...