Geplaatst op: 31-01-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Hoge waardering van toeristen voor Putten

Hoge waardering van toeristen voor Putten

De bezoekers van de Gelderse gemeente Putten zijn in het algemeen zeer tevreden over hun bezoek aan de gemeente. Bijna alle bezoekers zeggen nog een keertje terug te komen. Opvallend was dat veel bezoekers met suggesties kwamen om het toeristisch product te verbeteren. Veiligheid is wel een issue.


Van juli tot en met oktober 2018 is er een bezoekersonderzoek uitgevoerd in de gemeente Putten. Er is dagbezoekers en vakantiegangers gevraagd naar hun mening over Putten. Ruim 450 bezoekers hebben de online vragenlijst ingevuld en de resultaten zijn ronduit positief te noemen. Bezoekers geven Putten gemiddeld een 8,5


Johan Grift, voorzitter VVV Putten+ is blij dat de gasten zo’n hoge waardering uitspreken. "Vooral de positieve reacties op de vriendelijkheid en gastvrijheid springen er voor mij uit. Hier werken we als VVV Putten+ met de recreatiebranche en gemeente Putten hard aan.” Roelof Koekkoek, wethouder toerisme gemeente Putten wil gehoor geven aan de vele suggesties die gasten hebben gedaan: ”Heel mooi deze betrokkenheid van dag- en meerdaagse bezoekers bij Putten! En zo bouwen we verder aan deze sterke economische sector.”

Herkomst

 

Ruim een derde (35%) de respondenten komt uit Gelderland; 23% uit Putten en 12% uit de rest van Gelderland. Zuid-Holland en Noord-Holland zijn beide goed voor ongeveer een vijfde van de respondenten. De belangrijkste redenen voor een vakantie in Putten is de ligging op de Veluwe (50%), de accommodatie die aansprak (42%) en herhaalbezoek (23%). Iets minder belangrijk waren de reisafstand tot de woonplaats (18%) en de combinatie van natuur en water (15%).

Bezoekmotief

 

Het grootste deel van de respondenten (53%) was tijdens het laatste bezoek aan Putten op vakantie in de gemeente. Ruim één op de vijf respondenten (22%) was in Putten voor dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of sporten. Dertien procent van de respondenten bezocht Putten voor een uitstapje vanaf het huis (12%) of vanaf een vakantieadres dat niet in Putten ligt (6%).

Bestedingen

 

Een kleine 70% van de dagbezoekers van Putten verbleef maximaal 4 uur in Putten. De gemiddelde bestedingen lagen op 87 euro per persoon per dag. Dit hangt uiteraard samen met de activiteiten die men heeft ondernomen. De vaste gasten gaven 29 euro per dag uit, waarvan ruim de helft in winkels. Toeristische gasten gaven gemiddeld 98 euro per persoon per dag uit. Ruim de helft van dit bedrag werd uitgegeven aan de accommodatie. Bijna een kwart in horecagelegenheden en 18% in winkels.

Waardering

 

De bezoekers van Putten zijn in het algemeen zeer tevreden over hun bezoek aan Putten. Toeristische vakantiegangers en vaste gasten geven Putten gemiddeld een ruime 8,5. Van de bezoekers die een uitstapje in Putten gemaakt hebben krijgt Putten een 8,3. Bijna alle vaste gasten en dagbezoekers en 88% van de toeristische vakantiegangers komen zeker of misschien terug naar Putten.


Kernwaarden

 

De respondenten gebruiken veel verschillende woorden om Putten te omschrijven. Een aantal woorden komt steeds terug: bos, gezellig, rust, natuur, mooie omgeving en Veluwe. Dit sluit aan bij de uitkomsten van de interactieve sessies met de toeristische sector in het Dromenlab Putten; "Putten is natuurlijk, ontspannen, doen”. Dat ‘doen’ komt ook duidelijk naar voren in dit onderzoek: 72% van de vakantiegangers fietste en 61% van de vakantiegangers wandelde tijdens hun laatste vakantie in Putten.


Verbeteringen

 

Uiteraard is er ook ruimte voor verbetering van het toeristisch product. Circa 14% van respondenten vindt dat de omschrijving ‘onveilig’ bij Putten past. Vakantiegangers vinden dit vaker (17%) dan de bewoners van Putten (10%). Dit is geen gewenste typering van een vakantiebestemming. Verder valt op dat nog geen kwart van de respondenten Putten associeert met watersport en dat slechts 7% van de respondenten vindt dat Putten geschikt is voor watersporters. Dit terwijl Strand Nulde aan het Nuldernauw (één van de Veluwerandmeren) ligt.

Suggesties

 

Opvallend veel bezoekers hebben de moeite genomen en de gelegenheid aangegrepen om hun opmerkingen, suggesties en tips mee te geven. Van een verkeersluwe Dorpsstraat, toegankelijkheid voor minder validen, opening van voorzieningen op zondag (maar ook: zondagsrust in ere houden) tot het plaatsen van bankjes in het bos en de oproep tot meer eigentijdse evenementen.

Link: http://www.putten.nl/dsresource?type=pdf&objectid=90028f01-6c90-43b7-a395-96ada09166a3&&
Trefwoorden: toerisme, dagrecreatie, verblijfsrecreatie, vaste gasten, bezoekersonderzoek, waardering, gelderland

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...