Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 24-01-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Hoe je beter wordt geboekt op Booking.com

Hoe je beter wordt geboekt op Booking.com

Vorige week organiseerde Booking Experts in Enschede een mooie kennismiddag. In een snelle serie artikelen gaan we daarvan verslag doen. Zo laat Marc van Eck van Business Openers zien hoe je op 1 A4 een compleet bedrijfsplan maakt, geeft Lars de Boer van Booking Boosters 10 tips voor betere conversie, legt Rutger van de Maat van ZKA het verschil uit tussen kwalificerende en orderwinnende factoren en starten we vandaag met Tess Schram van Booking.com die vertelt hoe je het maximale resultaat uit jouw Booking kunt halen. Het werd een presentatie met veel tips hoe je beter geboekt kunt worden op Booking.com die je natuurlijk ook naadloos kunt inzetten op je eigen site.


De tijd dat Booking.com alleen maar hotelkamers aanbood, ligt al weer achter ons. Het wereldwijde platform heeft nu ook volop vakantiehuisjes in de aanbieding. Voor de aanbieders van vakantiewoningen is het platform Booking Home relevant, voor de consument totaal niet want hij krijgt het totale aanbod voorgeschoteld en kan met filters voor alleen vakantiehuizen kiezen.

Over Booking.com

 

Booking.com is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat in 1996 is gestart door een TU-student onder de naam Bookings.nl. Booking.com is in 2005 onderdeel geworden van de Priceline Group. Wereldwijd heeft de onderneming 17 duizend mensen in dienst waarvan 5 duizend op het hoofdkantoor in Amsterdam. Omdat ze in alle markten waar ze opereren lokaal aanwezig willen zijn, hebben ze wereldwijd 198 kantoren.

Ook vakantiewoningen op Booking.com

 

Booking.com heeft zich ontwikkeld van een 100 procent hotelplatform naar een platform met een breed aanbod omdat ze zagen dat gasten ook op zoek waren naar een thuisaccommodatie. Na wat experimenten met een separaat platform is inmiddels de keuze gemaakt voor één platform met al het aanbod zodat er voor de consument één Booking.com is.

Die keuze heeft Booking.com geen windeieren gelegd. Natuurlijk groeit ook de vraag naar hotelkamers maar de vraag naar het homesegment groeit nog veel harder. Dat is niet zo verwonderlijk want uit onderzoek blijkt dat 35 procent van de consumenten graag in een appartement, aparthotel of villa verblijft. Inmiddels heeft Booking.com 5,7 miljoen listings op dat segment en groeide het afgelopen jaar nog met 20 procent.

Vraag neemt aanbod moeiteloos op

 

Booking.com ziet een almaar groeiende vraag met een duidelijke piek in de zomer, waarbij het grotere aanbod moeiteloos door de vraag wordt opgenomen. Wat wel opvallend is dat Booking.com de populariteit van toeristische hotspots signaleert maar ook veel gasten ziet die van gebaande paden afwijken en op zoek gaan naar de verborgen pareltjes. Zo groeiden de boekingen voor verbouwde boerenschuren met 55 procent, voor woonboten met 40 procent, voor boomhutten met 30 procent, voor lodges met 700 procent, voor ryokans met 600 procent en voor yurts met 155 procent.

Helft zoekt en boekt mobiel

 

Inmiddels is het zoeken en boeken van een accommodatie met de smartphone helemaal ingeburgerd. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is dat voor 45 procent van de consumenten totaal geen belemmering meer. Alleen Duitsland blijft met 29 procent wat achter. Cijfers over Nederlandse consumenten had Tess helaas niet meegenomen naar Enschede.Opvallend was ook de conclusie dat de home-accommodatie volop concurreert met het hotel. Zo zoekt 40 procent die naar een home-accommodatie zoekt ook naar het aanbod van 3-sterren hotels.

Millennial reist veel

 

Tess zoomde in op de belangrijke doelgroep van millennials die graag veel van de wereld willen zien. Ze hebben een gemiddeld lager inkomen maar spenderen een groot deel van hun inkomen aan reizen. Ze willen vooral naar bestemmingen waar positieve gevoelens naar boven komen en eco-vriendelijk spreekt de duurzaambewuste millennial aan. Van de millennials boekt 93 procent de accommodatie via de smartphone, 44 procent geeft aan dat de locatie een grote rol speelt in de keuze en 40 procent laat de keuze volledig afhangen van de recensies. Opvallend is dat 44 procent het komend jaar de bestemming van de familievakantie uit vroeger tijden wil bezoeken. Down memory lane.

Vroegboekers gaan lang en laatboekers kort weg

 

Waar overal het middensegment verliest, ziet Booking.com dat ook in het boekingsmoment. Het vroegboeken groeit, als ook de laatboekers. Allemaal ten kosten van het middensegment. Ook ziet Booking.com dat hoe verder van te voren wordt geboekt, hoe langer de verblijfsduur is. Mensen willen voor een lang verblijf toch meer zekerheid hebben. Wordt kort van te voren geboekt, dan is de verblijfsduur ook korter. Bezien we dat gedrag naar vakantieperiode dan wordt voor de winterpiek veel langer van te voren geboekt dan voor de voorzomerpiek waar Booking.com veel last minutes en weekendjes weg ziet.Booking.com zit op een enorme berg data die continu wordt geanalyseerd en daar valt veel uit te leren. Zo houden gasten van keuzes en je moet deze aanbieden in de vorm van wel of geen ontbijt, refundable of non-refundable of een vroegboekactie met een gratis ontbijt.

Foto’s, foto’s en nog eens foto’s

 

Ook hebben ze met eyetracking laten onderzoeken waar mensen naar kijken op de site. Dat zijn vooral de foto’s die elk overigens maar drie seconden aandacht krijgen. Schokkend voor ons is dat slechts 18 procent kijkt naar de beschrijving van de accommodatie. Van de foto’s zijn alleen de eerste tien echt relevant. Goede foto's zijn daarom essentieel maar presenteer de accommodatie niet mooier dan deze is. Dat zorgt voor verkeerde verwachtingen wat direct resulteert in slechte reviews. De foto die je als eerste moet plaatsen is van het exterieur. Laat gasten vooral ook zien wat er nog meer in de omgeving te beleven is, want dat vinden ze belangrijk en kan ze over de streep halen voor jouw accommodatie te kiezen. Uit onderzoek van Booking.com blijkt dat negentig procent sneller boekt als er relevante, duidelijke foto's in hoge resolutie worden getoond. Ze hebben ontegenzeggelijk een positief effect op de conversie. Laat duidelijk het verschil tussen verschillende kamer- en accommodatietypes zien. En schep de juiste verwachtingen. Deze foto’s moet je zeker presenteren:


- eten en drinken buiten de accommodatie

- luxe faciliteiten

- bestemming

- omgeving

- fietsen

- woonkamer

- draadloos muzieksysteem

- tv met netflix- keuken, inclusief nespresso/koffiemachine

- hoge resolutie plattegrond


Vertel ook wat over jezelf en vergeet niet dat Netflix op de TV een belangrijke pré is geworden. Persoonlijk communiceren met de gasten die bij je geboekt hebben, is ook erg belangrijk en Booking.com maakt het je met allerhande zelf in te regelen templates erg gemakkelijk. En wil je de waardering omhoog helpen? Dan moet je zelf je gasten ontvangen.

Hoe je beter wordt geboekt?

 

En wil je vaker in de zoekresultaten van Booking.com naar voren komen, dan moet je zoveel als mogelijk restricties loslaten. Want Booking.com werkt met dynamic ranking. Dat betekent dat de gast de juiste accommodaties op zijn zoekvraag en gedrag krijgt gepresenteerd. Zorg dus dat je inzet op conversie bevorderende opties en voor het hoog- en laagseizoen verschillende tactieken inzet. De hamvraag is altijd wat het beste converteert. Tess had negen mooie tips meegenomen:

  1. content
  2. faciliteiten
  3. competitieve prijs
  4. ontbijtopties
  5. flexibele boekingsvoorwaarden
  6. flexibele betalingsmogelijkheden
  7. aanbiedingen
  8. beschikbaarheid op belangrijke data
  9. reviews

De laatste horde: betalen

 

En als een klant dan voor je heeft gekozen en gaat boeken moet je zorgen dat de deal gelijk rond komt. Biedt daarvoor makkelijke betaalmogelijkheden aan want de meeste mensen haken af omdat ze niet met een creditcard kunnen betalen. In 2017 werd 6 op de 10 boekingen zonder creditcard gedaan. Staan jouw accommodaties nog niet op Booking.com, dat kan eenvoudig via: join.booking.com

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, vakantieparken, boekingen

CELTH




||| Nieuws |||

25/07/25
Exclusief voor leden
Bestedingen bij fastservicerestaurants onder druk
Consumenten geven structureel minder geld uit bij zogenaamde fastservicerestaurants omdat ze die te duur vinden. Een trendbreuk.
25/07/25
Exclusief voor leden
Nieuwe subsidieregeling voor toegankelijke recreatie in Drenthe
De provincie Drenthe heeft een nieuwe subsidieregeling geopend voor mkb-ondernemers in de recreatie- en toerismesector. Met deze regeling wil de provincie bijdragen aan een inclusieve en toegankelijke omgeving.
25/07/25
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen trekken aan
Na een wat teleurstellend voorjaar trekken de laatste twee maanden de vakantieboekingen aan. In mei met +6% en in juni met +5%. In juni viel vooral de populariteit van Denemarken en Griekenland op.
24/07/25
Aantal bewoners op vakantieparken stijgt
Het aantal mensen dat officieel woont op een vakantiepark is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens het CBS stonden op 1 april 2025 bijna 60.000 mensen ingeschreven op een vakantiepark, tegenover ruim 51.000 in 2019.
24/07/25
Exclusief voor leden
Wandelnet: Geef wandelen een volwaardige plek in het omgevingsbeleid
Met de invoering van de Omgevingswet is er een nieuw beleidskader ontstaan voor de inrichting van de leefomgeving. Wandelnet grijpt deze kans aan om het belang van wandelen te benadrukken. In de brochure ‘Wandelkwaliteit in het omgevingsbeleid’ laat Wandelnet zien hoe wandelen een structurele plek kan krijgen in gemeentelijke visies, plannen en regelgeving.
24/07/25
Nieuw model brengt recreatiebehoefte in kaart
Een nieuw recreatiebehoeftemodel laat zien waar de grootste behoefte is aan recreatieruimte. Het model combineert data over bevolkingsgroei, reisbereidheid en bestaande voorzieningen om knelpunten én kansen voor recreatie in beeld te brengen.
24/07/25
Meer publiek, maar rode cijfers: poppodia onder financiële druk
Ondanks een groeiend aantal bezoekers en optredens in 2024, kampen Nederlandse poppodia met toenemende financiële problemen. De kosten stijgen sneller dan de inkomsten, waardoor meer podia verlies draaien.
24/07/25
Steeds meer Nederlanders elektrisch op zomervakantie
Nederlanders kiezen deze zomer massaal voor de elektrische auto richting Zuid-Europa. Uit geanonimiseerde data van ruim 25.000 gebruikers van de Shuttel-mobiliteitspas blijkt dat laadstress plaatsmaakt voor vertrouwen in het Europese laadnetwerk.

||| Agenda |||

27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
11/09/25
11/09/25 t/m 11-09-25: Atlasfestival 2025 –Vitamine L: de Leefomgeving als ingrediënt voor Gezondheid
Het Atlasfestival 2025 staat in het teken vanVitamine L– de leefomgeving als bron van gezondheid. ...
22/09/25
22/09/25 t/m 22-09-25: Toerisme Top 2025
De Toerisme Top wordt dit jaar op maandag 22 september in Noord-Holland georganiseerd. Het thema is ...
01/10/25
01/10/25 t/m 01-10-25: Netwerk Editie Kampeerbranche
Na het succes van eerdere edities van het Duurzaamheidscongres introduceren we dit jaar een nieu...
31/10/25
31/10/25 t/m 31-10-25: Inspiratie-event: Wandelen als sleutel tot een vitalere
Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, leefstijl en l...