Geplaatst op: 08-10-2018
Auteur: Marc Gerlings

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress
Foto: Inholland Diemen.

Op dinsdag 2 oktober 2018 vond in Inholland Diemen het eerste Nationale studentencongres over duurzaam toerisme plaats. De eerste editie ging in op dierenwelzijn en de relatie met toerisme. Ook het Urban Leisure & Tourism Lab werd officieel geïntroduceerd.

Dit was het gevolg van eerder overleg tijdens de Vakantiebeurs 2018 in Utrecht tussen de verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland waar tourism management wordt aangeboden met vertegenwoordigers uit de toerismebranche en andere belanghebbenden. Deze laatste groep gaf aan dat hun inzet op de verschillende opleidingsinstituten vaak verbrokkeld was en dat het moeilijk was om overal gastcolleges te komen geven. Tijdens latere bijeenkomsten tussen alle betrokkenen werd besloten om tot een regionale verdeling te komen van Noord, Midden en Zuid en per regio een gehele dag aan het thema te besteden ten behoeve van de studenten. Wageningen Universiteit, Inholland Haarlem en Inholland Diemen namen het eerste congres voor hun rekening dat in Diemen georganiseerd werd door Swen Waterreus (docent Inholland Diemen en alumnus Wageningen).

Dierenwelzijn binnen het toerisme

Tijdens dit congres dat bezocht werd door bijna honderd studenten en medewerkers lag de nadruk op dierenwelzijn binnen het toerisme. Na het openingswoord door professor René van der Duim van Wageningen Universiteit volgden er presentaties van Gerben Hardeman (ANVR) "Animal welfare in tourism and the development of guidelines” en van Melvin Mak (TUI Benelux) "Global Welfare Guidance for Animals in Tourism".

De ochtendsessie werd besloten met het vertonen van de documentaire "Blood Lions” die inzicht verschafte in de negatieve effecten van toeristische activiteiten zoals vrijwilligerswerk in weeshuizen voor leeuwenwelpjes (want geen wezen), het populaire wandelen met leeuwen en ‘canned hunting’, het jagen en afschieten van leeuwen die enkel voor dit doel gefokt zijn.


Lancering Urban Leisure & Tourism Lab

Het evenement bood tevens een podium voor de officiële lancering voor de website van Inholland’s Urban Leisure & Tourism Lab, www.tourismlab.nl. Het lab houdt zich bezig met praktische vraagstukken gericht op ‘de inclusieve stad’ en ‘de stad in balans’ in relatie tot massatoerisme in Amsterdam.

Workshops dierenwelzijn en touroperating

Het middagprogramma bestond uit een aantal workshops waar verder in werd gegaan op het thema van het congres en gerelateerde duurzaamheidsonderwerpen. Een duidelijk voorbeeld hiervan was de presentatie "The relevance of animal welfare guidelines in tourism” door Simone Eckhardtvan de stichting SPOTS en een van de drijvende krachten achter het concept van dit nationale studentencongres. Vervolgens waren er nog workshops/presentaties van Guido Klep van Sustainio over "Certification in tourism organisations”; Ellen Bulthuis van Koning Aap/ Shoestring/ YourWay2GO "Practice and obstacles in making the tour operator sustainable” ; Gerben Hardeman (ANVR) en Melvin Mak (TUI) "Reducing impacts of tourism in practice”; "Fair Trade Tourism: How Africa got it right” door Emilie Hagedoorn van Fair Trade Tourism en "Fair BnB and Overtourism in Amsterdam” door Miranda Kamp & Roos Gerritsma van Inholland’s Urban Leisure Tourism Lab.
Trefwoorden: toerisme, dierenwelzijn, duurzaamheid, opleiding, studenten

||| Blogs |||

03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
31/01/20
Reisvirus
Reisvirus
31/01/20 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Nuchter beschouwd – het is tenslotte nog net Dry January – is het zowel bizar als komisch tegeli...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/20
Exclusief voor leden
Toerisme in diverse Europese landen
In 2019 heeft Spanje een recordaantal internationale toeristen getrokken. Het land werd bezocht door 83,7 miljoen toeristen, een groei van 1,% Marokko heeft vorig jaar bijna 13 miljoen toeristen getrokken, 5,2% meer dan in 2018.
26/02/20
Roompot gaat gasten helpen zoeken
Nieuws met een knipoog, maar ook nieuws dat aangeeft dat Roompot echt om haar gasten geeft.
26/02/20
Overtocht Texel duurzamer dan ooit
Texel wil een duurzaam eiland worden. Een hybride veerboot is een eerste mooie stap.
26/02/20
Groningen pakt retail aan om leefbaarheid te vergroten
Met ruim een ton ondersteunt de provincie de uitvoering van een aantal actiepunten uit de uitvoering...
25/02/20
Exclusief voor leden
Duinrell stapt in festivals
Op zondag 10 mei vindt op Duinrell de eerste editie van het One Two Tribute Festival plaats. Het lan...
25/02/20
Exclusief voor leden
Oad laat klanten met bestemming Italië omboeken
In navolging op het negatief reisadvies van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken voor be...
24/02/20
Exclusief voor leden
Light Walk Zandvoort helpt Zandvoort met positie jaarrond destinatie
Afgelopen zaterdag stonden 5.000 deelnemers aan de start van de allereerste editie van de Zandvoort ...
24/02/20
Exclusief voor leden
Meer motorliefhebbers naar MOTORbeurs (+11%)
Zin in een tochtje op de motor? Meer liefhebbers zeiden daar 'ja' op en wilden zich eerst goed laten...