Geplaatst op: 08-10-2018
Auteur: Marc Gerlings

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress
Foto: Inholland Diemen.

Op dinsdag 2 oktober 2018 vond in Inholland Diemen het eerste Nationale studentencongres over duurzaam toerisme plaats. De eerste editie ging in op dierenwelzijn en de relatie met toerisme. Ook het Urban Leisure & Tourism Lab werd officieel geïntroduceerd.

Dit was het gevolg van eerder overleg tijdens de Vakantiebeurs 2018 in Utrecht tussen de verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland waar tourism management wordt aangeboden met vertegenwoordigers uit de toerismebranche en andere belanghebbenden. Deze laatste groep gaf aan dat hun inzet op de verschillende opleidingsinstituten vaak verbrokkeld was en dat het moeilijk was om overal gastcolleges te komen geven. Tijdens latere bijeenkomsten tussen alle betrokkenen werd besloten om tot een regionale verdeling te komen van Noord, Midden en Zuid en per regio een gehele dag aan het thema te besteden ten behoeve van de studenten. Wageningen Universiteit, Inholland Haarlem en Inholland Diemen namen het eerste congres voor hun rekening dat in Diemen georganiseerd werd door Swen Waterreus (docent Inholland Diemen en alumnus Wageningen).

Dierenwelzijn binnen het toerisme

Tijdens dit congres dat bezocht werd door bijna honderd studenten en medewerkers lag de nadruk op dierenwelzijn binnen het toerisme. Na het openingswoord door professor René van der Duim van Wageningen Universiteit volgden er presentaties van Gerben Hardeman (ANVR) "Animal welfare in tourism and the development of guidelines” en van Melvin Mak (TUI Benelux) "Global Welfare Guidance for Animals in Tourism".

De ochtendsessie werd besloten met het vertonen van de documentaire "Blood Lions” die inzicht verschafte in de negatieve effecten van toeristische activiteiten zoals vrijwilligerswerk in weeshuizen voor leeuwenwelpjes (want geen wezen), het populaire wandelen met leeuwen en ‘canned hunting’, het jagen en afschieten van leeuwen die enkel voor dit doel gefokt zijn.


Lancering Urban Leisure & Tourism Lab

Het evenement bood tevens een podium voor de officiële lancering voor de website van Inholland’s Urban Leisure & Tourism Lab, www.tourismlab.nl. Het lab houdt zich bezig met praktische vraagstukken gericht op ‘de inclusieve stad’ en ‘de stad in balans’ in relatie tot massatoerisme in Amsterdam.

Workshops dierenwelzijn en touroperating

Het middagprogramma bestond uit een aantal workshops waar verder in werd gegaan op het thema van het congres en gerelateerde duurzaamheidsonderwerpen. Een duidelijk voorbeeld hiervan was de presentatie "The relevance of animal welfare guidelines in tourism” door Simone Eckhardtvan de stichting SPOTS en een van de drijvende krachten achter het concept van dit nationale studentencongres. Vervolgens waren er nog workshops/presentaties van Guido Klep van Sustainio over "Certification in tourism organisations”; Ellen Bulthuis van Koning Aap/ Shoestring/ YourWay2GO "Practice and obstacles in making the tour operator sustainable” ; Gerben Hardeman (ANVR) en Melvin Mak (TUI) "Reducing impacts of tourism in practice”; "Fair Trade Tourism: How Africa got it right” door Emilie Hagedoorn van Fair Trade Tourism en "Fair BnB and Overtourism in Amsterdam” door Miranda Kamp & Roos Gerritsma van Inholland’s Urban Leisure Tourism Lab.
Trefwoorden: toerisme, dierenwelzijn, duurzaamheid, opleiding, studenten

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/05/21
Exclusief voor leden
Concurrenten ACSI en camping.info samen in online campingboekingen
Twee grote Europese spelers op de campingmarkt ACSI en camping.info bundelen op het gebied van online campingboekingen hun krachten. Door de lancering van ACSI camping.info Booking zijn campings voortaan met één contract aangesloten bij de twee grootste campingplatforms van Europa. Vanaf vanaf vandaag is het platform online.
11/05/21
Vanaf 15 mei weer op vakantie
Nederlanders kunnen vanaf 15 mei weer internationaal voor het plezier op reis. Het generieke reisadvies voor de hele wereld wordt dan per land of gebied verschillend. Dat heeft het Nederlandse kabinet besloten. Reizen kan alleen naar landen met een laag besmettingsniveau. Die zet het kabinet op ‘geel’.
11/05/21
Kabinet zet stap 2 van openingsplan met noodknop
Het kabinet heeft de knoop doorgehakt. Stap twee van het openingsplan gaat op woensdag 19 mei in. Er is nog wel een noodknop als de nieuwe ic- en ziekenhuisopnames niet verder dalen. Die wordt dan op maandag 17 mei ingedrukt. Dan gaan de versoepelingen niet door. Stap 2 betekent dat er ruimere openingstijden komen voor terrassen, doorstroomlocaties buiten weer open mogen en buiten van kunst en cultuur kan worden genoten.
11/05/21
Dag van het kasteel zet app in
Op 24 mei, 2e Pinksterdag, biedt de Nederlandse Kastelenstichting een geheel Covid-proof wandelconcept aan in heel Nederland. De kastelenstichting maakte nieuwe content voor de Spacetime Layers app. “In februari zagen we al aankomen dat ons landelijk evenement ook dit jaar niet gepaard kon gaan met een fysiek bezoek aan kastelen en buitenplaatsen”, zegt Dag van het Kasteel projectleider Janneke van Dijk. “Daarom hebben we het roer omgegooid”.
11/05/21
EuroParcs gaat tweede resort op Bonaire bouwen
Vier jaar na de opening van Resort Bonaire gaat EuroParcs een tweede resort bouwen op het Carib...
11/05/21
13 genomineerden van de Aad Struijs Persprijs 2021
De winnaars van de prestigieuze Aad Struijs Persprijs (ASP)2021 worden op dinsdag 3 juni 2021 in de ...
11/05/21
Studenten Thomas More ontwikkelen mee rolstoelvriendelijk belevingspad voor Prinsenpark
Voortaan kunnen rolstoelgebruikers en minder mobiele bezoekers nog meer genieten van een uitje in Pr...
11/05/21
Dag van het Nationaal Park zet groep 6 en 7 in actie met Tiny Tales
Maandag 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Deze 22ste editie staat in het teken van ‘The Next Generation’. Dat is in deze coronapandemie relevanter dan ooit.