Geplaatst op: 08-10-2018
Auteur: Marc Gerlings

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress
Foto: Inholland Diemen.

Op dinsdag 2 oktober 2018 vond in Inholland Diemen het eerste Nationale studentencongres over duurzaam toerisme plaats. De eerste editie ging in op dierenwelzijn en de relatie met toerisme. Ook het Urban Leisure & Tourism Lab werd officieel geïntroduceerd.

Dit was het gevolg van eerder overleg tijdens de Vakantiebeurs 2018 in Utrecht tussen de verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland waar tourism management wordt aangeboden met vertegenwoordigers uit de toerismebranche en andere belanghebbenden. Deze laatste groep gaf aan dat hun inzet op de verschillende opleidingsinstituten vaak verbrokkeld was en dat het moeilijk was om overal gastcolleges te komen geven. Tijdens latere bijeenkomsten tussen alle betrokkenen werd besloten om tot een regionale verdeling te komen van Noord, Midden en Zuid en per regio een gehele dag aan het thema te besteden ten behoeve van de studenten. Wageningen Universiteit, Inholland Haarlem en Inholland Diemen namen het eerste congres voor hun rekening dat in Diemen georganiseerd werd door Swen Waterreus (docent Inholland Diemen en alumnus Wageningen).

Dierenwelzijn binnen het toerisme

Tijdens dit congres dat bezocht werd door bijna honderd studenten en medewerkers lag de nadruk op dierenwelzijn binnen het toerisme. Na het openingswoord door professor René van der Duim van Wageningen Universiteit volgden er presentaties van Gerben Hardeman (ANVR) "Animal welfare in tourism and the development of guidelines” en van Melvin Mak (TUI Benelux) "Global Welfare Guidance for Animals in Tourism".

De ochtendsessie werd besloten met het vertonen van de documentaire "Blood Lions” die inzicht verschafte in de negatieve effecten van toeristische activiteiten zoals vrijwilligerswerk in weeshuizen voor leeuwenwelpjes (want geen wezen), het populaire wandelen met leeuwen en ‘canned hunting’, het jagen en afschieten van leeuwen die enkel voor dit doel gefokt zijn.


Lancering Urban Leisure & Tourism Lab

Het evenement bood tevens een podium voor de officiële lancering voor de website van Inholland’s Urban Leisure & Tourism Lab, www.tourismlab.nl. Het lab houdt zich bezig met praktische vraagstukken gericht op ‘de inclusieve stad’ en ‘de stad in balans’ in relatie tot massatoerisme in Amsterdam.

Workshops dierenwelzijn en touroperating

Het middagprogramma bestond uit een aantal workshops waar verder in werd gegaan op het thema van het congres en gerelateerde duurzaamheidsonderwerpen. Een duidelijk voorbeeld hiervan was de presentatie "The relevance of animal welfare guidelines in tourism” door Simone Eckhardtvan de stichting SPOTS en een van de drijvende krachten achter het concept van dit nationale studentencongres. Vervolgens waren er nog workshops/presentaties van Guido Klep van Sustainio over "Certification in tourism organisations”; Ellen Bulthuis van Koning Aap/ Shoestring/ YourWay2GO "Practice and obstacles in making the tour operator sustainable” ; Gerben Hardeman (ANVR) en Melvin Mak (TUI) "Reducing impacts of tourism in practice”; "Fair Trade Tourism: How Africa got it right” door Emilie Hagedoorn van Fair Trade Tourism en "Fair BnB and Overtourism in Amsterdam” door Miranda Kamp & Roos Gerritsma van Inholland’s Urban Leisure Tourism Lab.
Trefwoorden: toerisme, dierenwelzijn, duurzaamheid, opleiding, studenten

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/10/20
Recreatie Vakbeurs verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021
De aankomende editie van Recreatie Vakbeurs die gepland stond op 17, 18 en 19 november 2020 in Evenementenhal Hardenberg wordt verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021.
21/10/20
46% meer boekingen voor bungalowparken in herfstvakantie 2020
Vakantieparken in Nederland zien deze herfstvakantie een boekingenstijging van 46 procent ten opzichte van vorig jaar.
21/10/20
Boekingen voor reizen lopen weer terug: -61%
Met de nieuwe (reis)restricties en oplopende besmettingen in Europa raakt de vakantiemarkt weer dieper in het slop. Dat zien we ook aan de boekingen in de reisbranche die verder terugvallen.
21/10/20
Toverland annuleert Halloween Nights
Door continue negatieve berichtgeving in de media ziet Toverland zich gedwongen de Halloween Nights te annuleren.
21/10/20
Kosten opladen elektrische auto bij laadpaal moeten duidelijk zijn
Consumenten moeten voordat ze hun elektrische auto opladen bij een laadpaal kunnen zien wat het lade...
20/10/20
Combinatie virtuele rondleidingen en winactie voor attractieparken
Op vrijdag 30 oktober worden gratis virtuele Engelstalige rondleidingen georganiseerd door het kasteel van Bran (Dracula) in Roemenië, Warwick’s Haunted Castle in Engeland en Madame Tussauds Berlijn in Duitsland.
20/10/20
Operation Pandora klaar voor financiering
Operation Pandora, de next level, in escape rooms, wil via crowdfunding een deel van de investering voor het project ophalen. Operation Pandora is qua spektakel vergelijkbaar met de beleving van een moderne high-end attractie in een pretpark, maar dan vertaald naar een persoonlijk en meeslepend verhaal en een zéér realistische setting.
20/10/20
Tweede project voor EuroParcs in Oostenrijk en op shirt van Feyenoord
Voor EuroParcs is het een mooie week. De Apeldoornse vakantieparkenspecialist kondigt haar tweede vakantiepark in Oostenrijk aan en prijkt op het shirt van voetbalclub Feyenoord tijdens de Europa League wedstrijden en die van de KNVB-beker.