Geplaatst op: 07-09-2018
Auteur: Marc Gerlings

Leeggelopen platteland dat niemand wil bezoeken?

Leeggelopen platteland dat niemand wil bezoeken?

Op donderdagmiddag 13 september 2018 organiseert het platform Renaissance van het Platteland een conferentie die in het teken staat van het creëren van nieuwe verbindingen tussen stad en platteland. De essentie van de bijeenkomst: steeds vollere steden en leeglopende buitengebieden. Dit terwijl een vitaal platteland van groot belang is voor een leefbare toekomst van Nederland. We zien de laatste tijd dat zowel de overheid als het bedrijfsleven deze problematiek onderkennen, meldt de organisatie.


Afgelopen vrijdag publiceerde het Financiële Dagblad ons opiniestuk met als titel ‘Platteland dreigt openluchtmuseum te worden dat niemand wil bezoeken’. Het opiniestuk geeft in grote lijnen de problematiek weer die tijdens de conferentie wordt uitgediept.


Stel een Deltacommissaris aan
Tijdens de conferentie wordt onder andere een manifest overhandigd aan Jan-Kees Goet, Secretaris-Generaal van het ministerie LNV. Het platform Renaissance pleit hierin onder andere voor het aanstellen van een Deltacommissaris. Een breed gedragen plan en uitvoering, niet belemmerd door overdadige regelgeving en sectorale of lokale belangen, is nodig om deze nieuwe verbindingen te realiseren.


Aan de hand van de thema’s voedsel, energie, water, wonen en recreatie geeft een groot aantal deskundigen hun visie, waaronder:

  • ·John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven
  • ·Erik Droogh, directeur Leisurelands
  • ·Hans Huijbers, voorzitter ZLTO
  • ·Jos Vranken, directeur NBTC
  • ·Ellen van Selm, burgemeester Opsterland en voorzitter van P10 plattelandsgemeenten
  • ·Berno Strootman, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving


Het platform Renaissance van het platteland is een samenwerkingsverband van ZLTO, HAS Hogeschool, Leisurelands, ASR, FPG, BPG en STIRR. Het platform streeft naar nieuwe verbindingen tussen stad en platteland om Nederland in de toekomst leefbaar te houden. In het kader van de conferentie wordt samengewerkt met de K6, de organisatie van 6 provincies met krimpproblematiek en de P10, de organisatie van de 17 grootste plattelandsgemeenten.

Link: http://www.renaissancevanhetplatteland.nl/
Trefwoorden: recreatie, platteland, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.