Geplaatst op: 02-07-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Reizigers vanaf 1 juli nog beter beschermd

Reizigers vanaf 1 juli nog beter beschermd

Een vakantie of een zakenreis boeken bij een ANVR-reisondernemer biedt vanaf 1 juli reizigers nog meer bescherming dan voorheen. Consumenten die altijd al een pakketreis boekten, kennen de luxe van verzekerd zijn tegen faillissement van de reisaanbieder en tal van andere garanties. Maar vanaf 1 juli gaan reizigers die zelf een reis samenstellen, en soms zelfs zakenreizigers, hier óók van profiteren.


Vaker pakketreis

Steeds vaker willen reizigers hun eigen reis samenstellen, maar liepen daarmee het risico dat zij op basis van de Europese wet- en regelgeving uit 1990 geen rechten hadden op tal van garanties en bescherming. Daar komt vanaf 1 juli nu verandering in! 

Vaker dan voorheen vallen dan reizen onder de noemer 'pakketreis', waardoor ook deze reizigers meer bescherming krijgen. Zo is de reiziger -in tegenstelling tot voorheen- verzekerd tegen faillissement van een reisaanbieder en krijgt de reiziger het geld terug als deze vanaf 1 juli verschillende losse reisdiensten binnen dezelfde reis boekt en betaalt bij een reisaanbieder, zoals bijvoorbeeld vervoer, een accommodatie, autohuur of een excursie. Iedereen die handelt in reisdiensten, of dat nu via een reisbureau of organisator gaat, offline of online, iedereen kan 'reisaanbieder' zijn. 

Voordelen reiziger
Andere veranderingen voor de reiziger zijn er ook. Zo kan de reiziger met klachten over zijn geboekte losse reisdiensten binnen dezelfde reis ook terecht bij de Geschillencommissie Reizen als hij er met de reisaanbieder niet uitkomt. En met klachten over een geboekte reis kan de reiziger niet 12, maar vanaf 1 juli zelfs 24 maanden terecht bij de Geschillencommissie. Terug van weggeweest zijn de vaste percentages die men betaalt bij annuleren van de reis, zodat de reiziger weet waar hij aan toe is. Ook mag een reiziger onder bepaalde voorwaarden het heft in eigen hand nemen als hij problemen ervaart op zijn bestemming.

Gemiste kans
De ANVR-Reizigersvoorwaarden, die gelden voor alle boekingen vanaf 1 juli en waarin alle rechten en plichten staan vermeld van de reiziger en van de reisaanbieder, zijn in overleg met de Consumentenbond vastgesteld. De reiziger is met deze duidelijke en gebruiksvriendelijke voorwaarden die ANVR-reisaanbieders hanteren nog meer beschermd tegen faillissement. Helaas heeft de Europese wetgever een kans gemist om luchtvaartmaatschappijen niet onder de nieuwe richtlijn te laten vallen, waardoor deze airlines bij eigen faillissement los verkochte tickets aan reizigers niet vergoeden.

Link: http://www.anvr.nl/anvr-brochure.pdf
Trefwoorden: pakketreizen, reizigersvoorwaarden

||| Blogs |||

27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/05/15
Managing visitor pressure in urban tourism
The discussion around the balance between visitors and inhabitants is discussed frequently in the ...
07/12/14
Trends & Hypes november 2014
De vrijetijdssector is een enorm dynamische sector waar de ontwikkelingen en innovaties elkaar snel...
10/11/14
Trends & Hypes oktober 2014
De vrijetijdssector is een enorm dynamische sector waar de ontwikkelingen en innovaties elkaar snel...
05/09/14
Trends & Hypes augustus 2014
De vrijetijdssector is een enorm dynamische sector waar de ontwikkelingen en innovaties elkaar snel...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/08/20
A380 weer dagelijks op Schiphol
Emirates vliegt sinds afgelopen zaterdag weer elke dag met haar A380 van Dubai naar Amsterdam. ’s ...
14/07/20
Exclusief voor leden
Hele diepe dip voor vak- en publieksbeurzen na prima 2019
Vak- en publieksbeurzen waren in 2019 goed voor een bijdrage van 4 miljard euro aan de Nederlandse economie. De sector leverde maar liefst 24.000 banen op. Vooral vakbeurzen zaten in de lift. Helaas wordt 2020 vanwege de coronacrisis een dramatisch jaar met een krimp van wel 80%.
23/06/20
Exclusief voor leden
Nieuwe internationale intercity verbindt Randstad, Brabant en Limburg met Aken
Voor het toerisme komt een interessante treinverbinding tot stand, bijna van de Noordzee tot aan het Duitse Aken. De probleempunten zitten in de infrastructuur en daarom meldt NS pas een aanvangsjaar 2025. Een nog lastiger punt, de lijn is volgens de huidige berekening niet kostendekkend. Aken is populair, zowel in Duitsland maar ook bij Nederlanders die Duitsland bezoeken.
12/06/20
Den Haag wil meer concurrentie op het spoor voor internationale verbindingen
Uit oogpunt van kwaliteit en stabiliteit gaat de concessie voor het landelijke spoorwegnet (hoofdrailnet) na 2024 opnieuw naar NS. Voor internationale verbindingen en op een aantal regionale lijnen moet er juist meer ruimte komen voor concurrentie.
10/06/20
De meeste bedrijven vinden duurzaam zakenreizen belangrijk maar weten niet hoe dit aan te pakken
Bedrijven willen graag duurzamer zakenreizen maar moeten rekening houden met de impact op mensen, de...
26/05/20
Na weken van videobellen lijkt vraag naar meetings groot
Op 1 juni openen de meeste meetingbedrijven weer hun deuren. Na de lockdown sinds 15 maart maken de ...
30/04/20
CELTH schetst vier scenario’s voor de bezoekerseconomie na de crisis
Op welke wijze en hoe snel kan de vrijetijdssector zich na de crisis herstellen? CELTH verkent daarvoor vier scenario's.
05/03/20
Vijf veelbelovende bedrijven geselecteerd voor deelname aan Travel Startup Accelerator
87Labs, Airtrotter, Hi,hi Guide, Ventoura en Via Ella zijn de vijf startups die gaan deelnemen aan d...