Geplaatst op: 22-06-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Acht organisaties samen in actie tegen oververhitting hardlopers

Acht organisaties samen in actie tegen oververhitting hardlopers
Foto: Le Champion
Met steeds meer warme dagen wordt oververhitting van amateursporters een steeds groter probleem. Dat erkennen ook acht sport-, gezondheids- en onderzoeksorganisaties in Nederland. Zij hebben daarom de handen ineengeslagen om hitteproblemen tijdens hardloopevenementen aan te pakken. Voorlichting van zowel sporters als publiek is daarbij een belangrijk speerpunt. De organisatie van de Dam tot Damloop zet bovendien drie koelbaden in, om lopers die onverhoopt in de problemen komen met een hitteberoerte, direct de beste zorg te kunnen verlenen. Verder lopen studenten van UvA-HvA Damloopteam met een myTemp pil om meer te weten te komen over de ontwikkeling van de temperatuur tijdens een wedstrijd.


Le Champion, Stichting Zevenheuvelenloop, de Atletiekunie, Kenniscentrum Sport, VeiligheidNL, Radboud University Medical Center, UvA-HvA en myTemp BV werken samen aan een set van maatregelen om de risico’s op hitteproblemen bij hardlopers te verminderen. Het is een gezamenlijk streven om zoveel mogelijk lopers op een gezonde wijze te laten genieten van het hardlopen.


Bewustwording van hardlopers door voorlichtingsvideo

Deelnemers worden tijdens evenementen en de voorbereiding daarop dikwijls geconfronteerd met hoge temperaturen. Hardlopen in zeer warme omstandigheden kan gevaar opleveren voor de lopers en in het ergste geval kan een hitteberoerte optreden. Bij een hitteberoerte loopt de lichaamstemperatuur zo hoog op dat de warmteregulerende systemen in het lichaam niet goed meer functioneren en dit kan uiteindelijk levensbedreigend zijn.


De risico’s op hitteproblemen worden vaak nog onderschat. In dat kader hebben bovenstaande partijen een voorlichtingsvideo gemaakt om deelnemers aan hardloopevenementen én toeschouwers bewust te maken van de risico’s. Naast een toelichting over de symptomen en tips om een hitteberoerte te voorkomen, komt in de video ook het persoonlijk verhaal van een slachtoffer aan bod. De video wordt via de kanalen van de betrokken partijen bij zoveel mogelijk lopers onder de aandacht gebracht.


Koelbaden bij Dam tot Damloop

Organisator Le Champion zet tijdens de Dam tot Damloop op zondag 23 september drie koelbaden in. Mochten lopers onverhoopt in de problemen komen met een hitteberoerte, dan krijgen zij direct de beste zorg. Een koelbad is een waterbad met ijsklontjes, waarin een loper met een hitteberoerte gelegd kan worden. Dit is de meest effectieve methode om de lichaamstemperatuur te verlagen, omdat hiermee het grootste lichaamsoppervlak in contact komt met een koudere omgeving, wat de warmteafgifte bevordert.

De koelbaden worden al met succes ingezet bij sportevenementen in de Verenigde Staten, maar zijn in Nederland nog niet vaak gebruikt. De koelbaden krijgen een plek kort voor de finish en net na de finish, omdat hier de meeste deelnemers worden getroffen door hitteproblemen.


Studenten lopen met myTemp pil

Tijdens de Dam tot Damloop lopen ook tien studenten van het UvA-HvA Damloopteam mee met een myTemp pil. De pil wordt ingeslikt en meet de kerntemperatuur, die via een mobiele telefoon is af te lezen of later uit te lezen. Het doel is om te meten hoe de temperatuur bij lopers tijdens het evenement toeneemt.

Trefwoorden: sport, evenementen, hardlopen, gezondheid

||| Blogs |||

27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
14/01/19
Oude strijder
Oude strijder
14/01/19 · Attractieparken · Beleid · Dagrecreatie · Duurzaam toerisme · Horeca · Leisure · Marketing · Natuur · Retail · Sport · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Watersport · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
30/06/15
De Tour de France winnen we niet
Het lijkt wel of we niet erg goed zijn in leren en onthouden. Fouten maken we met regelmaat en hela...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/12/19
Exclusief voor leden
Limburg versterkt positie in mountainbiken
Zuid-Limburg heeft twee sportieve routes erbij. Het gaat om de Watersley Sports & Talentpark Sit...
28/11/19
Video Het Trendrapport in 50 trends
Een video met in vier minuten de 50 opvallendste trends uit het Trendrapport.
25/11/19
Gedeputeerde Peter van ‘t Hoog neemt Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019 in ontvangst
Vanmiddag heeft de Gelderse gedeputeerde Peter van ’t Hoog van recreatie en toerisme tijdens het event het Trendrapport Live het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019 in ontvangst genomen.
22/11/19
Stichting Handicart maakt grote duurzame slag
Oudere en mindervalide golfers lopen straks voorop als het gaat om duurzaamheid: de komende vijf jaar vervangt de Stichting Handicart haar complete golfwagenpark door nieuwe elektrische golfkarren.
12/11/19
Trendrapport Live: Gratis kennismiddag rond Trendrapport
Op maandagmiddag 25 november 2019 organiseren CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en PleisureWorld NRIT bij het CBS in Den Haag het jaarlijkse event Trendrapport Live.
29/10/19
Tunnel onder skipiste Sauerland
De skigebieden in het Sauerland investeren dit winterseizoen 15 miljoen euro in duurzaam beheer. Het...
28/10/19
Exclusief voor leden
Prinsenpark vernieuwt paden voor hardlopers
Het Vlaamse Prinsenpark, dicht bij Retie, Kasterlee en bij Sunparks Kempense Meren ontvangt al vele ...
15/10/19
Marathon zet Amsterdam dag lang internationaal in de media
De TCS Amsterdam Marathon is op zondag 20 oktober 2019 in 120 landen live te volgen bij 190 miljoen ...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk