Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 22-06-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Acht organisaties samen in actie tegen oververhitting hardlopers

Acht organisaties samen in actie tegen oververhitting hardlopers
Foto: Le Champion
Met steeds meer warme dagen wordt oververhitting van amateursporters een steeds groter probleem. Dat erkennen ook acht sport-, gezondheids- en onderzoeksorganisaties in Nederland. Zij hebben daarom de handen ineengeslagen om hitteproblemen tijdens hardloopevenementen aan te pakken. Voorlichting van zowel sporters als publiek is daarbij een belangrijk speerpunt. De organisatie van de Dam tot Damloop zet bovendien drie koelbaden in, om lopers die onverhoopt in de problemen komen met een hitteberoerte, direct de beste zorg te kunnen verlenen. Verder lopen studenten van UvA-HvA Damloopteam met een myTemp pil om meer te weten te komen over de ontwikkeling van de temperatuur tijdens een wedstrijd.


Le Champion, Stichting Zevenheuvelenloop, de Atletiekunie, Kenniscentrum Sport, VeiligheidNL, Radboud University Medical Center, UvA-HvA en myTemp BV werken samen aan een set van maatregelen om de risico’s op hitteproblemen bij hardlopers te verminderen. Het is een gezamenlijk streven om zoveel mogelijk lopers op een gezonde wijze te laten genieten van het hardlopen.


Bewustwording van hardlopers door voorlichtingsvideo

Deelnemers worden tijdens evenementen en de voorbereiding daarop dikwijls geconfronteerd met hoge temperaturen. Hardlopen in zeer warme omstandigheden kan gevaar opleveren voor de lopers en in het ergste geval kan een hitteberoerte optreden. Bij een hitteberoerte loopt de lichaamstemperatuur zo hoog op dat de warmteregulerende systemen in het lichaam niet goed meer functioneren en dit kan uiteindelijk levensbedreigend zijn.


De risico’s op hitteproblemen worden vaak nog onderschat. In dat kader hebben bovenstaande partijen een voorlichtingsvideo gemaakt om deelnemers aan hardloopevenementen én toeschouwers bewust te maken van de risico’s. Naast een toelichting over de symptomen en tips om een hitteberoerte te voorkomen, komt in de video ook het persoonlijk verhaal van een slachtoffer aan bod. De video wordt via de kanalen van de betrokken partijen bij zoveel mogelijk lopers onder de aandacht gebracht.


Koelbaden bij Dam tot Damloop

Organisator Le Champion zet tijdens de Dam tot Damloop op zondag 23 september drie koelbaden in. Mochten lopers onverhoopt in de problemen komen met een hitteberoerte, dan krijgen zij direct de beste zorg. Een koelbad is een waterbad met ijsklontjes, waarin een loper met een hitteberoerte gelegd kan worden. Dit is de meest effectieve methode om de lichaamstemperatuur te verlagen, omdat hiermee het grootste lichaamsoppervlak in contact komt met een koudere omgeving, wat de warmteafgifte bevordert.

De koelbaden worden al met succes ingezet bij sportevenementen in de Verenigde Staten, maar zijn in Nederland nog niet vaak gebruikt. De koelbaden krijgen een plek kort voor de finish en net na de finish, omdat hier de meeste deelnemers worden getroffen door hitteproblemen.


Studenten lopen met myTemp pil

Tijdens de Dam tot Damloop lopen ook tien studenten van het UvA-HvA Damloopteam mee met een myTemp pil. De pil wordt ingeslikt en meet de kerntemperatuur, die via een mobiele telefoon is af te lezen of later uit te lezen. Het doel is om te meten hoe de temperatuur bij lopers tijdens het evenement toeneemt.

Trefwoorden: sport, evenementen, hardlopen, gezondheid

CELTH



||| Nieuws |||

14/07/25
850 vrijwilligers klaar voor wandelaars Vierdaagse
Opnieuw staan ruim 850 vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om wandelaars te helpen op de 107de Nijmeegse 4Daagse. Bijna 400 blaarbehandelaars zullen de komende dagen duizenden blaarbehandelingen uitvoeren, met maar één doel: zorgen dat zoveel mogelijk wandelaars de finish halen.
11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Madurodam opent grootste attractie ooit: De Windjager
Madurodam in Den Haag heeft vandaag haar nieuwste en grootste overdekte attractie geopend: De Windjager. Deze innovatieve dark ride laat bezoekers op meeslepende wijze ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut.
10/07/25
RBT Heuvelrug & Vallei heeft veel bereikt in 2024 maar ook uitdagingen in jubileumjaar
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een prima 2024 achter de rug. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.