Geplaatst op: 06-06-2018

10 bestemmingen waarbij toeristische druk grote rol speelt

10 bestemmingen waarbij toeristische druk grote rol speelt
Sagrada Familia in Barcelona.

De aanbiedingensite Holidayguru.nl stelde een lijst samen van tien bestemmingen waarbij overtourism een stevige rol speelt.

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht besteed aan het ‘overtoerisme’. Het groeiende aantal toeristen heeft al meerdere steden gedwongen maatregelen te nemen. Holidayguru keek naar zeer drukke bestemmingen maar biedt ook alternatieven.


1. Isle of Skye, Schotland

Dit eiland is het grootste eiland van Schotland en meteen ook de meest drukbezochte bestemming van het land. In 2017 kreeg de infrastructuur van dit eiland heel wat te verduren door bussen en auto’s die de straten overspoelde. Momenteel zijn er ook strengere regels en boetes opgelegd aan toeristen die de vrede verstoren.
Als je Skye echt wil bezoeken, doe dit dan buiten het hoogseizoen rond de zomer. Verder kun je als alternatief de eilanden Muck en Eigg ontdekken, die ook ongelooflijk mooi zijn.


2. Venetië, Italië

Het over-toerisme is bijzonder slecht voor de stad Venetië, waar ze jaarlijks ongeveer 30 miljoen toeristen ontvangen! De autoriteiten hebben nu toegangspoortjes aan de randen van de stad geplaatst om de toestroom van toeristen te handhaven.
Moet je nog steeds ‘Venetië zien en dan sterven’? Bezoek deze stad dan buiten het hoogseizoen en vermijd een vakantie met een cruiseschip. Een leuk alternatief is het Franse Annecy.


3. Santorini, Griekenland

Dit prachtige Griekse eiland wordt overspoeld met toeristen! Vanwege het massatoerisme hebben de autoriteiten van Santorini een limiet gesteld aan het aantal toeristen die via een cruiseschip op het eiland aankomt.
Als je dan toch de wereldberoemde zonsondergang wil gaan bekijken, overnacht dan in een lokale Airbnb of Bed & Breakfast. Als alternatief kan je ook het eiland Naxos bezoeken.


4. Taj Mahal, India

De Taj Mahal wordt jaarlijks door ongeveer 8 miljoen toeristen bezocht – wat zorgt voor een chaotische en onmiskenbare ervaring. Het gebied rond de Taj Mahal is daarom ook zwaar getroffen door vervuiling van toeristen. De autoriteiten hebben nu dan ook besloten om de verkoop van kaartjes te gaan beperken.
Als je dit wonder toch wil gaan bezoeken, ga dan langs rond zonsopgang. De poortjes gaan om 6 uur open en het is prachtig om te zien.


5. Galapagoseilanden, Ecuador

Het is een ingewikkelde taak voor de overheid van Ecuador om dit UNESCO Werelderfgoed te beschermen. Daarom zijn er erg veel regels waar je je als toerist aan moet houden, en hiervoor teken je bij aankomst. De Galapagoseilanden zijn ook niet goedkoop om te bezoeken. Je ticket (inclusief bijdrage aan het behoudt van de eilanden) bedraagt al ongeveer €500.


6. Parijs, Frankrijk

Als het echt je droom is om Parijs nog een keer te bezoeken, probeer dan de ergste toeristenmassa’s te vermijden door vooraf al je ticket voor de bezienswaardigheden te bestellen. Aan de andere kant, als je eens wat andere steden dan Parijs wilt ontdekken, kan ik je de volgende steden aanraden. Voor de tortelduifjes is Mont Saint-Michel in Normandië een uitstekende bestemming, en verder is de prachtige stad Annecy leuk om te bezoeken.


7. Bali, Indonesië

Een van de grootste problemen gerelateerd aan het massatoerisme van Bali is de drukte rondom de tempels en bekende bezienswaardigheden. De populaire stranden van het eiland kunnen ook nog eens vol zijn in het hoogseizoen.
Je kan nog steeds naar Bali afreizen en een geweldige vakantie hebben. Als je de drukste toeristische trekpleisters vermijdt kan je nog gemakkelijk een prachtige vakantie hebben op Bali. Het eiland heeft genoeg mooie plekjes die nog niet in de reisgidsen staan.


8. IJsland

Het constante toenemende aantal toeristen in IJsland heeft ook bezienswaardigheden zoals de Blue Lagoon aangetast. Hoewel de VVV van IJsland nog steeds gelooft dat het eiland het aantal toeristen aankan, zijn ze wel bezorgd over het effect dat al deze toeristen hebben op de natuur van het eiland.
Als je nog steeds wilt gaan, zou ik je aanraden om alternatieven te vinden voor de bekende bezienswaardigheden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel lagunes op IJsland en vind je ook een prachtig landschap buiten de Golden Circle.


9. Dubrovnik, Kroatië

Massatoerisme in Dubrovnik piekte een paar jaar geleden toen UNESCO dreigde de status van werelderfgoed in te trekken vanwege het massatoerisme. Maar hierna nam de stad drastische middelen om het aantal toeristen te verminderen.
Als je toch wilt gaan, boek dan buiten het hoogseizoen en probeer de cruiseschepen zoveel mogelijk te vermijden. Split is ook een goed alternatief. De stad ligt meer in het noorden, maar is ook een zeer mooie middeleeuwse stad.


10. Barcelona, Spanje

Barcelona is net als zoveel andere zuidelijke vakantiebestemmingen getroffen door het massatoerisme. In 2016 kwamen 34 miljoen toeristen naar de stad - een stijging van 25% sinds 2012.
Als je echt Barcelona wilt bezoeken kan dit vrij gemakkelijk en zonder te veel toeristen in de buurt. Je kunt een deel van de toeristen al vermijden door straten zoals La Rambla over te slaan. Het is ook al een goed idee om van tevoren entreetickets te kopen zodat je niet in de rij hoeft te staan.
Als je gewoon op zoek bent naar een alternatief voor Barcelona, dan kan ik Valencia of Bilbao aanbevelen.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, overtourism, reizen

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
25/03/24
Toerisme Award voor GeoFort
Ondernemer Willemijn Simon van Leeuwen heeft de Toerisme Award gewonnen. Ze kreeg de award uitgereikt op de opening van het toeristisch seizoen in Rivierenland. De DMO vierde een extra feestje vanwege het 20-jarig bestaan.
25/03/24
Exclusief voor leden
Goed toeristisch jaar voor Royal Delft
Dat het inkomend toerisme in 2023 weer volop draaide zagen ze ook bij Royal Delft. De bezoekersaantallen en omzet groeiden fors. Het bedrijf richt zich met een unieke propositie op de toeristische markt.
22/03/24
Exclusief voor leden
Wereldreistrends
Een interessant onderzoek van Skyscanner die het recente boekgedrag van reizigers wereldwijd in kaart heeft gebracht. Ze rapporteren over reisplannen voor de periode juni-augustus 2024 en spiltsen die uit naar regio.
22/03/24
Drenthe lanceert campagne: Dit is de kracht van Oer
Marketing Drenthe heeft de multimediale campagne 'Dit is de kracht van Oer' gelanceerd. De campagne richt zich op het Drentse landschap als perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van alledag en de wereld even op pauze te zetten. Doelgroep zijn stellen van 35 jaar en ouder met een interesse in natuur en cultuur.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...