Geplaatst op: 22-05-2018
Auteur: Marc Gerlings

Bali hel voor dieren in parken gericht op toeristen

Karin Bilo: “Kijk niet naar goede beoordelingen op internet”

Bali hel voor dieren in parken gericht op toeristen
Foto: World Animal Protection / Andi Sucirta

Bali is een ware hel voor wilde dieren in gevangenschap. Tot die conclusie komt World Animal Protection na undercover onderzoek bij toeristische dierenattracties op het eiland. Geen enkel park met olifanten, tijgers, dolfijnen en civetkatten voldoet ook maar aan de laagst mogelijke dierenwelzijnseisen. Jaarlijks bezoeken meer dan 100.000 Nederlanders het vakantie-eiland. World Animal Protection roept toeristen op om alle vormen van entertainment met wilde dieren op Bali te vermijden.


Het rapport Wildlife Abusement Parks beschrijft de bevindingen vanuit 26 onderzochte parken, waar in totaal zo’n 1.500 dieren gevangen zitten. Zij worden ingezet voor circusshows, olifantenritten, zwemmen met dolfijnen en het maken van selfies met orang oetans. De onderzoekers troffen zelfs dolfijnen aan waarbij preventief de tanden waren verwijderd, zodat ze geen zwemmende toeristen konden verwonden.

Misstanden ongekend
Karin Bilo van World Animal Protection:"Waar Bali een paradijs is voor de vakantieganger, blijkt het een hel voor wilde dieren in gevangenschap.We hebben vaker onderzoek gedaan naar dierenwelzijn in de toeristische sector, maar de misstanden op Bali zijn ongekend.In andere landen was er altijd wel een plek met entertainment waar het dierenwelzijn redelijk of goed was. Maar op Bali is er niet één.”


Veel toeristisch vermaak lijkt op het eerste oog onschuldig. Maar achter de schermen gaat groot dierenleed schuil. Zo worden dieren al op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald, en op grove wijze mishandeld om ze ‘geschikt’ te maken voor de toeristische uitstapjes. Ook de dagelijkse leefomstandigheden op Bali zijn gruwelijk. Dolfijnen leven in zwembaden van 10 bij 20 meter. Olifanten lopen de hele dag in de brandende zon met meerdere toeristen op hun zwakke rug, en orang oetans hebben geen enkele bewegingsvrijheid bij het urenlange maken van toeristen-selfies. De dieren zullen dit moeten blijven doen tot hun dood.


Vermijd alle entertainment
"Kijk vooral niet naar eventuele mooie of goede beoordelingen op internet”, zeg Karin Bilo."Als je op een wild dier kunt rijden, ermee mag knuffelen of er een selfie mee kunt maken, dan kan je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan ernstig dierenleed.”


World Animal Protection roept alle toeristen op om entertainment met wilde dieren op Bali te mijden. Ook roept World Animal Protection reisorganisaties op om hun verantwoordelijkheid te nemen en geen entertainment met wilde dieren meer aan te bieden.
Trefwoorden: toerisme, reizen, dieren, dierenwelzijn, natuur

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
25/03/24
Toerisme Award voor GeoFort
Ondernemer Willemijn Simon van Leeuwen heeft de Toerisme Award gewonnen. Ze kreeg de award uitgereikt op de opening van het toeristisch seizoen in Rivierenland. De DMO vierde een extra feestje vanwege het 20-jarig bestaan.
25/03/24
Exclusief voor leden
Goed toeristisch jaar voor Royal Delft
Dat het inkomend toerisme in 2023 weer volop draaide zagen ze ook bij Royal Delft. De bezoekersaantallen en omzet groeiden fors. Het bedrijf richt zich met een unieke propositie op de toeristische markt.
22/03/24
Exclusief voor leden
Wereldreistrends
Een interessant onderzoek van Skyscanner die het recente boekgedrag van reizigers wereldwijd in kaart heeft gebracht. Ze rapporteren over reisplannen voor de periode juni-augustus 2024 en spiltsen die uit naar regio.
22/03/24
Drenthe lanceert campagne: Dit is de kracht van Oer
Marketing Drenthe heeft de multimediale campagne 'Dit is de kracht van Oer' gelanceerd. De campagne richt zich op het Drentse landschap als perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van alledag en de wereld even op pauze te zetten. Doelgroep zijn stellen van 35 jaar en ouder met een interesse in natuur en cultuur.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...