Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 02-10-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Meldplicht particuliere verhuur ingegaan, deelfietsen van de straat

Meldplicht particuliere verhuur ingegaan, deelfietsen van de straat
photoshooter2015 / Shutterstock.com
Oktober 2017 is een belangrijk maand voor Amsterdam in de strijd tegen de overlast van toerisme. Zondag is de meldplicht voor toeristische verhuur ingegaan en op 20 oktober moeten alle deelfietsen uit het straatbeeld zijn verdwenen.


Minder woningen op Airbnb

Opvallend is dat voorafgaand aan de maatregelen het aantal Amsterdamse woningen op Airbnb met ruim negen procent daalde naar 13.689. Dat stelt tenminste de gemeente Amsterdam op basis van eigen onderzoek in de periode januari– juni. Airbnb claimt dat het aantal Amsterdamse woningen zelfs is gegroeid. Aan Airbnb wordt door Amsterdammers overigens flink verdiend, een gemiddelde woning kost in Amsterdam 171 euro per nacht. De stad is daarmee Europees koploper. Het aantal aangeboden kamers groeide met zeven procent naar 3.725. Kamers mogen overigens wel meer dan 60 dagen worden verhuurd.


Slag toegebracht

Volgens wethouder Laurens Ivens van Wonen werpen de maatregelen van de stad tegen illegale verhuur nu echt vruchten af. "We brengen nu echt een slag toe aan huisjesmelkers, door digitaal rechercheren, maximale boetes, het inzetten van mystery guests en de overeenkomst met Airbnb over het maximum van 60 dagen verhuur per jaar”, zei hij tegen de NOS. Amsterdammers kunnen zeven dagen per week overlast en woonfraude melden.


Overeenkomst met Airbnb

Amsterdam heeft een overeenkomst met Airbnb waarin is afgesproken dat woningen die de maximale termijn zijn verhuurd, niet meer op het platform worden aangeboden. Inmiddels heeft Airbnb 1.250 woningen om die reden verwijderd. Amsterdam zou ook graag willen dat Airbnb verhuur aan meer dan vier personen onmogelijk maakt. Wel zorgt Airbnb dat het niet mogelijk is te frauderen door een woning over te zetten van vakantieverhuur naar een bed & breakfast.


Gemeente verder alleen met Booking en Wimdu in gesprek

Ook vakantieplatform Booking heeft een aantal maatregelen genomen die aansluiten bij het Amsterdamse beleid over vakantieverhuur. Zo biedt Booking inzicht in de verhuur door het vermelden van de adressen in de advertenties, informeren zij verhuurders over de Amsterdamse regels en worden advertenties/huurders verwijderd zodra de gemeente aangeeft dat voor bepaalde adressen een boete is opgelegd. De overige zeven grotere bedrijven die vakantieverhuur aanbieden zijn herhaaldelijk aangeschreven om tot afspraken te komen, maar tot nu toe heeft alleen Wimdu hier op gereageerd. " ‘Daar ga ik me de komende periode verder voor inspannen. Het is goed om te zien dat de combinatie van afspraken met Airbnb en een steeds betere handhaving zorgen voor een eerste voorzichtige stabilisatie in het aanbod van vakantieverhuur en een daling van het illegale aanbod op Airbnb", zegt Ivens.


Strenge regels

De meldplicht betekent dat elke keer als een particulier zijn woning verhuurt dit moet worden gemeld aan de gemeente Amsterdam. Ook buurgemeente Amstelveen wil een meldplicht voor toeristische verhuur instellen. Aan de verhuur in Amsterdam zijn strikte voorwaarden verbonden.

  1. De woning heeft officieel de bestemming wonen
  2. Uitsluitend verhuur door hoofdbewoner
  3. Uitsluitend incidentele verhuur
  4. Maximaal 60 dagen per kalenderjaar
  5. Toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen
  6. Toestemming van VvE of verhuurder
  7. Maximaal 4 personen
  8. Geen overlast
  9. Een brandveilige woning of woonboot

Deelfietsen uit straatbeeld

De deelfietsaanbieders hebben eind vorige week een brief gekregen van de gemeente Amsterdam. In de brief staat dat zij drie weken de tijd hebben om de deelfietsen zelf weg te halen. Als er na die termijn nog deelfietsen staan gaat de gemeente ze verwijderen. Deelfietsen leggen volgens de gemeente een te grote druk op de schaarse openbare ruimte. De aanbieders van deelfietsen overtreden artikel 2.50 van de APV die het commercieel verhuren van deelfietsen in de openbare ruimte verbiedt.

Link: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/bijzondere-situaties/vakantieverhuur/
Topics:Beleid
Trefwoorden: deeleconomie, airbnb, pariculiere verhuur, deelfietsen, amsterdam, beleid

CELTH



||| Nieuws |||

11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Madurodam opent grootste attractie ooit: De Windjager
Madurodam in Den Haag heeft vandaag haar nieuwste en grootste overdekte attractie geopend: De Windjager. Deze innovatieve dark ride laat bezoekers op meeslepende wijze ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut.
10/07/25
RBT Heuvelrug & Vallei heeft veel bereikt in 2024 maar ook uitdagingen in jubileumjaar
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een prima 2024 achter de rug. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten