Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 13-07-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Meer mogelijk op Haagse strand

Meer mogelijk op Haagse strand

De gemeente Den Haag geeft in haar nieuwste strandnota 2017 – 2022 meer ruimte voor initiatieven van ondernemers. Het strand wordt ook beter toegankelijk voor minder validen. Op twee stranden staat natuurbeleving centraal en mag niet meer worden gebouwd. Dat moet er voor zorgen dat het strand ook in de toekomst aantrekkelijk blijft. Verscheidenheid in beleving is een belangrijk uitgangspunt in de nieuwe strandnota.


In de eerste plaats blijft de natuurkwaliteit van de kuststrook behouden. In de tweede plaats krijgen ondernemers en sportverenigingen meer de ruimte, zodat ze meer mogelijkheden hebben om bezoekers het gehele jaar door te vermaken met activiteiten en evenementen. In de derde plaats moeten de basisvoorzieningen op het strand goed zijn. Zo moet het strand ook voor minder validen en ouderen goed toegankelijk zijn. En in de vierde plaats zorgt een vermindering en versimpeling van de regels er voor dat er goed gehandhaafd kan worden en een gelijk speelveld is voor ondernemers.


"Het strand is voor iedereen. In Scheveningen en Kijkduin komen mensen nu al om veel verschillende redenen. Van natuur op het stille strand tot golfsurfen en zomerse feesten tot diep in de nacht. Die veelzijdigheid is fantastisch en trekt - terecht - toeristen van heinde en verre. Dat is essentieel voor de Haagse economie. Met het nieuwe strandbeleid wil ik nog meer mensen van ons strand laten genieten. Maar dan wel wat beter over het jaar verspreid."


Wethouder Boudewijn Revis


De nota in het kort

In de strandnota 2017 – 2022 komen veel aspecten aan bod om het strand aangenaam divers, veilig en leefbaar te houden. Daartoe heeft het gemeentebestuur de volgende uitgangspunten geformuleerd:

  1. Diversiteit voorop: zonering op het strand koesteren en versterken;
  2. Kwaliteit garanderen: basis op orde in de buitenruimte;
  3. Bescherming van natuurlijke kwaliteiten en behoud van een prettige leefomgeving;
  4. Ruimte om te ondernemen: verlevendiging van het strand waar dat past;
  5. Versterking van mogelijkheden voor strandsport en watersport.

Enkele veranderingen (niet uitputtend) op een rij:


De basis op orde:

Er worden meer voorzieningen geplaatst zoals afvalbakken, toiletten en douches. Ook wordt er gewerkt aan het versterken van de kwaliteitsbeleving zoals gastvrije dienstverlening, toegankelijkheid voor minder validen en het aanbieden van wifi.


Zonering op het strand:

De zonering die is ontstaan wordt omarmd en versterkt. De gemeente bekijkt nauwkeurig welke evenementen in welke zone passend zijn. In sommige zones zijn intensief gebruik en reuring gewenst. In andere zones zijn juist het behoud van natuur, rust en ruimte waardevol. Diversiteit is het uitgangspunt.


Natuurbehoud:

Het Zuiderstrand en het Westduinpark grenzen aan natuurgebieden. Daarom komt er niet meer ruimte voor nieuwe bebouwing op het strand zodat mensen in dit gebied tot rust kunnen komen als ze dat willen.


Ruimte voor ondernemers:

Zij kunnen nieuwe initiatieven ontplooien zoals bijvoorbeeld het idee van shop in shop. Detailhandel of recreatieve- en culturele diensten kunnen als een aanvulling dienen op de horeca in een strandpaviljoen of het aanbod van een watersportvoorziening.


Ook komt er een pilot waardoor er trampolines, volleybalveldjes en strandbedjes zonder vergunning geplaatst kunnen worden op een openbaar deel van het strand in vakken grenzend aan strandexploitaties.


Strandhuisjes dragen ook bij aan meer dynamiek tijdens het strandseizoen. Bovendien trekken ze een nieuwe groep bezoekers. Er is een enorme behoefte om de unieke belevenis van een paar dagen wonen en leven op het strand mee te maken. De huisjes staan van maart tot en met oktober op het strand.


Bestaande watersportpaviljoens krijgen de mogelijkheid om een drank- en horecavergunning aan te vragen. Het uitgangspunt is wel dat de horecafunctie gerelateerd is aan de hoofdbestemming watersport. Hierdoor blijft de diversiteit gehandhaafd;


Strand- en watersport:

Onder de vlag van Beachcity zal in samenwerking met evenementenorganisatoren, strandexploitanten, verenigingen en sportbonden worden gewerkt aan een jaarrond benutting van het sportstrand en het Beachstadion. Ook worden de voorkeurszones voor kitesurfen, golfsurfen en andere populaire watersporten uitgebreid. De strandpaviljoens ter hoogte van deze zones krijgen de mogelijkheid om waterscholen aan te laten sluiten en te faciliteren;


Toegankelijk strand:

Bij de Morales boulevard worden op enkele plaatsen extra trappen en een hellingbaan gerealiseerd zodat de verschillende niveaus van de boulevard goed in verbinding staan met het strand. Er komen betonpaden voor voetgangers richting zee;


Handhaving:

Versimpeling van regels op het strand wordt gerealiseerd door meer gebruik te maken van algemene regels die in de rest van de stad ook gelden, zoals opruimplicht, het hondenbeleid of de regels voor horecaondernemers. Ook zullen er specifieke regels door de raad worden vastgesteld, zoals het verbod op gemotoriseerde watersport en sporten die niet goed passen op de drukke stranden. Politie, brandweer en de betrokken stadsdelen zullen werkafspraken maken over de inzet van de gemeentelijke handhavingsorganisatie om het strand leefbaar en veilig te houden.


De Raad is aan zet

De strandnota is tot stand gekomen in samenwerking met de bewoners, gebruikers, sporters en overige belangstellenden. Er is uitgebreid over wensen en ideeën gediscussieerd in de consultatieronde, waarbij de verscheidenheid in beleving een belangrijk uitgangspunt is. Het nieuwe beleid moet vanaf 2017 gaan gelden. Na deze zomer stelt de Raad de strandnota vast.

Link: http://denhaag.raadsinformatie.nl/document/3698477/2/RIS294701%20Strandnota%202017-2022%20%27Het%20strand%20is%20van%20iedereen%27
Topics:Beleid
Trefwoorden: kustgebieden, stranden, beleid

CELTH




||| Nieuws |||

25/07/25
Exclusief voor leden
Bestedingen bij fastservicerestaurants onder druk
Consumenten geven structureel minder geld uit bij zogenaamde fastservicerestaurants omdat ze die te duur vinden. Een trendbreuk.
25/07/25
Exclusief voor leden
Nieuwe subsidieregeling voor toegankelijke recreatie in Drenthe
De provincie Drenthe heeft een nieuwe subsidieregeling geopend voor mkb-ondernemers in de recreatie- en toerismesector. Met deze regeling wil de provincie bijdragen aan een inclusieve en toegankelijke omgeving.
25/07/25
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen trekken aan
Na een wat teleurstellend voorjaar trekken de laatste twee maanden de vakantieboekingen aan. In mei met +6% en in juni met +5%. In juni viel vooral de populariteit van Denemarken en Griekenland op.
24/07/25
Aantal bewoners op vakantieparken stijgt
Het aantal mensen dat officieel woont op een vakantiepark is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens het CBS stonden op 1 april 2025 bijna 60.000 mensen ingeschreven op een vakantiepark, tegenover ruim 51.000 in 2019.
24/07/25
Exclusief voor leden
Wandelnet: Geef wandelen een volwaardige plek in het omgevingsbeleid
Met de invoering van de Omgevingswet is er een nieuw beleidskader ontstaan voor de inrichting van de leefomgeving. Wandelnet grijpt deze kans aan om het belang van wandelen te benadrukken. In de brochure ‘Wandelkwaliteit in het omgevingsbeleid’ laat Wandelnet zien hoe wandelen een structurele plek kan krijgen in gemeentelijke visies, plannen en regelgeving.
24/07/25
Nieuw model brengt recreatiebehoefte in kaart
Een nieuw recreatiebehoeftemodel laat zien waar de grootste behoefte is aan recreatieruimte. Het model combineert data over bevolkingsgroei, reisbereidheid en bestaande voorzieningen om knelpunten én kansen voor recreatie in beeld te brengen.
24/07/25
Meer publiek, maar rode cijfers: poppodia onder financiële druk
Ondanks een groeiend aantal bezoekers en optredens in 2024, kampen Nederlandse poppodia met toenemende financiële problemen. De kosten stijgen sneller dan de inkomsten, waardoor meer podia verlies draaien.
24/07/25
Steeds meer Nederlanders elektrisch op zomervakantie
Nederlanders kiezen deze zomer massaal voor de elektrische auto richting Zuid-Europa. Uit geanonimiseerde data van ruim 25.000 gebruikers van de Shuttel-mobiliteitspas blijkt dat laadstress plaatsmaakt voor vertrouwen in het Europese laadnetwerk.

||| Agenda |||

27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
11/09/25
11/09/25 t/m 11-09-25: Atlasfestival 2025 –Vitamine L: de Leefomgeving als ingrediënt voor Gezondheid
Het Atlasfestival 2025 staat in het teken vanVitamine L– de leefomgeving als bron van gezondheid. ...
22/09/25
22/09/25 t/m 22-09-25: Toerisme Top 2025
De Toerisme Top wordt dit jaar op maandag 22 september in Noord-Holland georganiseerd. Het thema is ...
01/10/25
01/10/25 t/m 01-10-25: Netwerk Editie Kampeerbranche
Na het succes van eerdere edities van het Duurzaamheidscongres introduceren we dit jaar een nieu...
31/10/25
31/10/25 t/m 31-10-25: Inspiratie-event: Wandelen als sleutel tot een vitalere
Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, leefstijl en l...