Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 25-11-2015
Auteur: Marc Gerlings

Het angstaanjagende en het positieve scenario van Food Toerisme

Aihr, Stenden en CELTH congres Guests on Earth #1

Het angstaanjagende en het positieve scenario van Food Toerisme
Met zijn actie door een Feyenoord sjaal over de katheder te hangen krijgt futuroloog Dr. Ian Yeoman de lachers op zijn hand. Hij blikt naar de toekomst over toerisme en voeding. Wie houdt er nu niet van lekker eten. Dat gaat er in als koek. Het lijkt zo luchtig maar naast alle positieve kanten aan Food Toerisme verschijnt ook een doemscenario.

Yeoman was de slotspreker bij de eerste dag van het tweedaagse congres Guests on earth van de Hotelacademie van hogeschool Stenden in Leeuwarden. Bijgestaan door Center of Expertise in Leisure Hospitality & Tourism kwam een fraaie dag vol toegepast onderzoek goed uit de verf. Verrassend veel internationale deelnemers, verleid door het netwerk van Stenden Academy international Hospitality Research, kwamen naar Leeuwarden. Yeoman week af. Hij presenteerde niet direct nieuw onderzoek maar zijn kijk op wat een van de grotere drijfveren in toerisme is; genieten van eten en drinken en daarvoor op reis gaan.

"Er is niet één toekomst,” leek Yeoman zijn eigen verhaal onderuit te halen. Vooruit, hij presenteerde twee grote scenario’s.

Trends sturen positieve scenario aan
Het ene scenario ziet er blinkend uit. Eten wordt meer en meer een vorm van cultuur en is een gewaardeerd onderdeel van de beleveniseconomie. Deze tak van toerisme noemt de futuroloog uniek omdat je er voor moet stoppen en omdat je het moet delen. Hij onderbouwt dit met trends dat consumenten in de Westerse wereld steeds grotere keukens aanschaffen en daar veel meer tijd in doorbrengen dan eerdere generaties. Rolverschuivend, de man staat steeds langer in de keuken. "Was de man vroeger gek op een nieuwe set speren, nu zijn dat de messen in de keuken.”
Tegelijkertijd is de opwaartse gang van onderwijs tot in de keuken en de eettafel zichtbaar. Mensen vragen meer van en over voeding. Luxe verandert van beeld en verschuift van het traditionele rijkdom en exclusief naar kwaliteit van leven en ontspanning. "We vieren meer, er is altijd wel een reden om wat te vieren”, besluit Yeoman zijn blik op de relatie tussen voeding en toerisme.

2050: Alles is op
Dan de naargeestige kant. Het lijkt bijna dark tourism. In 2050 zijn alle hulpbronnen op. De mensheid is zo groot in aantal dat er niet genoeg voedsel meer is. Overbevolking, geen energie. "Het is een heel realistisch scenario,” meldt de futuroloog met een vrijwel nuchtere stembuiging.

Als dat scenario doorzet dan willen mensen exclusief toegang krijgen tot echt voedsel. Dat gaat het om het eten en genieten van authentiek voedsel, niet iets dat wordt gemaakt om de mensen maar tevreden te houden. Dit kan dan onderdeel zijn van een duidelijk scheiding tussen mensen die wel en niet genoeg middelen en mogelijkheden hebben om aan echt goed voedsel te komen.

Voeding helpt mee aan fluïde staat
Hij besluit met een blik die op de nabije toekomst ligt en die ziet er wat lieflijker uit. Voedsel behoort al tot politiek kapitaal want veel processen in de economie hebben met voeding te maken. Food toerisme schept een bijna visionaire staat van zijn, een utopia. "Het is de drijfveer voor waarde en exclusiviteit en het gaat duidelijk om gemeenschap (communities).” Voeding en toerisme neemt een bijna fluïde identiteit aan, een beleveniseconomie waar de bereisde consument veel vernieuwing van verwacht. Een kleiner percentage is een echte foodie. Zij zijn totaal fan van voeding en doen daar alles voor.

Trefwoorden: toerisme, food, eten, foodie, scenario, Yeoman

CELTH



||| Nieuws |||

17/06/25
Exclusief voor leden
Pocketpark Houthavens Botanique open
Prinses Margarita opende in de Amsterdamse Houthavens het Houthavens Botanique. Dit groene pocketpark, een samenwerking van Heren2, Boomkwekerij Ebben en Erwin Stam Tuinstudio, benadrukt het belang van groenbeleving.
17/06/25
Caroline Belt wordt directeur-bestuurder voor de Van Gogh Sites Foundation.
Met ingang van 1 juli start Caroline Belt als directeur-bestuurder voor de Van Gogh Sites Foundation. Caroline neemt hiermee het stokje over van Frank van den Eijnden die in de afgelopen 15 jaar Van Gogh in Brabant op de kaart heeft gezet en Simone van der Heiden die vanaf 2022 mede de directie heeft gevoerd.
17/06/25
Binnenlandse vakantiegangers stoten meer CO2-uit, eco-efficiency wel omhoog
De CO2-uitstoot ten gevolge van binnenlandse vakanties groeide in 2023 harder dan het aantal vakanties. De zogenaamde eco-efficiency verbeterde wel, van 2,24 verdiende euro naar 2,33 euro per kilogram uitgestote CO2. Dat blijkt uit een studie van de Breda University of Applied Sciences en NBTC.
16/06/25
Exclusief voor leden
PMV neemt 39 procent belang in Brussels Airport
Op 13 juni heeft PMV, de Participatiemaatschappij Vlaanderen een overeenkomst bereikt met het Canadese pensioenfonds Ontario Teachers’ Pension Plan, OTPP, om haar onrechtstreeks belang in Brussels Airport Company te verwerven.
16/06/25
ZOOmer Festival in DierenPark Amersfoort
Deze zomer, van 23 tot en met 26 juli, verandert DierenPark Amersfoort van 16.00 tot 21.00 uur in een vrolijk festivalbos voor het hele gezin. Tijdens het ZOOmer Festival kunnen bezoekers genieten van swingende muziek, entertainment en foodtrucks, allemaal te midden van de dieren.
16/06/25
Exclusief voor leden
Rijden in het buitenland? Toch wel eng
34 procent van de Nederlandse vrouwen vindt autorijden in het buitenland spannend, terwijl 82 procent van de mannen gerust achter het stuur stapt.
13/06/25
Vliegtickets en prijzen overnachtingen vakantieparken drukken inflatie
De inflatie is gedaald van 4,1 in april naar 3,3 procent in mei van dit jaar, meldt CBS. Bijzonder i...
13/06/25
ABN AMRO presenteert Bourgondische Lunchindex 2025
Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.

||| Agenda |||

19/06/25
19/06/25 t/m 19-06-25: Online kennisevent: Ruimte voor recreatie, maar hoe dan?
Nederland staat voor complexe opgaven die een zware druk leggen op de ruimte, de natuur en budgetten...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...
27/06/25
27/06/25 t/m 27-06-25: Beleidsmakersdag
De Beleidsmakersdag staat zo vlak voor de vakanties in het teken van 'Vooruitwerken em verbinden ric...
27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...