Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 22-09-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

154 beschermde natuurgebieden

154 beschermde natuurgebieden
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft tot nu toe 154 gebieden als uniek natuurgebied aangewezen. Dit zijn plekken in Nederland met extra bescherming voor planten en dieren. Dijksma maakt deze tussenstand bekend bij de première van de nieuwe natuurfilm ‘Holland - Natuur in de Delta’.


In 2012 waren er nog 58 gebieden aangewezen als natuurgebied, Nederland krijgt er uiteindelijk 160. Om natuur in de grote wateren te versterken, investeert Dijksma de komende drie jaar 12 miljoen euro. Van 146 gebieden is de aanwijzing onherroepelijk.


"Nederland kent in totaal ruim 11.000 vierkante kilometer beschermde natuur, waarvan driekwart bestaat uit water. De hoofdrolspelers uit de film - zeearend, bever, stekelbaarsje en het pimpernelblauwtje - en miljoenen vissen en vogels voelen zich thuis in ons waterrijke land. Dat moeten we koesteren: daarom wijzen we gebieden aan en investeren we ook de komende jaren in natuur in en rondom onze delta.”


Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken


"Nederland kent in totaal ruim 11.000 vierkante kilometer beschermde natuur, waarvan driekwart bestaat uit water. De hoofdrolspelers uit de film - zeearend, bever, stekelbaarsje en het pimpernelblauwtje - en miljoenen vissen en vogels voelen zich thuis in ons waterrijke land. Dat moeten we koesteren: daarom wijzen we gebieden aan en investeren we ook de komende jaren in natuur in en rondom onze delta.”


Natuurnetwerk Nederland

Alle beschermde gebieden liggen binnen het Natuurnetwerk Nederland. Dit is een netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden om de biodiversiteit op land en in zee te behouden. Bekende gebieden zijn onder meer de Biesbosch, de Drentsche Aa, het Haringvliet, de Waddenzee en het IJsselmeer. Sinds het aantreden van dit kabinet heeft de staatssecretaris 96 natuurgebieden aangewezen als zogenoemd Natura 2000 gebied. Van de 154 gebieden zijn 146 onherroepelijk geworden. Dat betekent dat alle bezwaarprocedures zijn doorlopen. De overige zijn nog in behandeling bij de Raad van State.


Grote wateren

Dijksma trekt in haar begroting de komende drie jaar 12 miljoen euro uit voor projecten die de natuur in grote wateren versterken. Dit zijn onder meer investeringen in de zogenoemde vismigratierivier bij de Afsluitdijk (doorgang in de dijk tussen Waddenzee en IJsselmeer zodat vissen heen en weer kunnen trekken), het programma de Rijke Waddenzee en onderzoeken naar het verbeteren van natuurcombinaties in de verschillende wateren. Nederland is een delta met waardevolle gebieden als de Waddenzee, de Zuidwestelijke Delta en het rivierengebied. In en rondom deze gebieden is een zeer rijke natuur aanwezig, vanaf de plek waar de rivieren ons land binnenkomen tot en met de Noordzee. Er kan natuurkracht gewonnen worden door investeringen in waterveiligheid, zoetwatervoorziening, energie en visserij te combineren met het realiseren van een blijvend rijke deltanatuur.


Word lid en krijg onbeperkt toegang tot alle NRIT artikelen.

Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, natuurbescherming, natuurgebieden, natuurbeleid

CELTH



||| Nieuws |||

16/07/25
Ga mee op inspiratiereis naar Montpellier – beleef de Europese recreatiesector van binnenuit
Van 3 t/m 6 november 2025 organiseert HISWA-RECRON samen met France-Compagnie opnieuw een unieke inspiratiereis voor recreatieprofessionals. Inmiddels hebben 23 ondernemers en managers uit de Nederlandse recreatiesector zich aangemeld voor deze exclusieve reis. Wil jij er ook bij zijn? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
16/07/25
Eerste podhotel van Nederland opent in hartje Den Haag
In het centrum van Den Haag is De Lola Podshotel officieel geopend, het eerste volwaardige podhotel van Nederland. Gevestigd in de voormalige Foodhallen aan de Haagsche Bluf, introduceert het hotel een innovatief slaapconcept met 80 compacte slaapunits.
16/07/25
Exclusief voor leden
Hoe gaat Nederland last minute op vakantie?
Een deel van de vakantiegangers hoopt op een last minute. Maar wat weten we eigenlijk van ze? Wat voor type vakantie boeken ze, waar vertrekken ze en hoeveel zijn ze bereid te betalen. De VakantieDiscounter dook in haar data en komt met interessante bevindingen. We zetten ze in 6 punten op een rijtje.
16/07/25
Exclusief voor leden
Dagattracties kunnen sleutelrol spelen in verduurzaming reisgedrag
Dagattracties zoals pretparken, dierentuinen en musea kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan duurzamer reisgedrag van hun bezoekers. Dat blijkt uit een onderzoek van reizigersvereniging Rover.
16/07/25
Merlin investeert 70 miljoen pond in ruimtevaartthema
Merlin Entertainment heeft op 15 juli de eerste details onthuld van het ruimtevaartthema dat wordt ontwikkeld in LEGOLAND Resorts in Florida en Californië, met onder meer indoor achtbanen.
16/07/25
Aantal bezoekers VVV's Noordwijk stijgt fors
Een recordaantal van 23.904 bezoekers in VVV Noordwijk en Noordwijkerhout in de eerste helft van 2025. Voor VVV Noordwijk betekent dat een stijging van 34% ten opzichte van 2024, voor Noordwijkerhout een stijging van 16%.
15/07/25
Boekingsplatform Vipio lanceert rubriek 'Bekend van TV'
Vipio heeft een speciale categorie gelanceert in de nieuwe rubriek over accommodaties die eerder te zien waren in populaire televisieprogramma's.
15/07/25
Laadnetwerk voor elektrische vliegtuigen naar Lelystad
Duurzame luchtvaartstartup NRG2fly heeft een investering opgehaald voor de uitrol van een laadnetwer...