Geplaatst op: 14-12-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Omzetgroei horeca maakt pas op de plaats na sterke opleving

Hotels en inkomend toerisme redden branche

Omzetgroei horeca maakt pas op de plaats na sterke opleving

De ING is niet positief over de ontwikkeling van de omzet in de horeca in 2015. De omzet in de horeca zal zich in 2015 naar verwachting stabiliseren. De sterke groei van de verkopen in 2014 (+3%) krijgt volgens de bank nog geen vervolg. Ondanks het uitblijven van groei in 2015 worden ten opzichte van het dieptepunt in 2010 duidelijk meer overnachtingen geboekt in hotels en maaltijden en drankjes verkocht in restaurants en cafetaria’s. Cafés zijn het kind van de rekening van veranderend consumentengedrag. Na een korte opleving in 2014 vanwege het warme weer en het WK voetbal komen de verkopen in 2015 wederom onder druk te staan.


"Consumenten hebben een steeds ruimer horeca-aanbod tot hun beschikking en het aantal alternatieve aanbieders neemt toe. Dit vergroot de kans dat bij ondernemers in de traditionele horeca omzet en marge weglekt en vraagt om overtuigend klantgericht opereren”, stelt Jan van der Doelen, ING Sectormanager Leisure. De sterke groei in de horeca in 2014 is het resultaat van een samenloop van gunstige omstandigheden. In vrijwel alle maanden is het warmer geweest dan in 2013 en ook andere factoren zoals de prestaties van Oranje tijdens het WK-voetbal, de verbetering van het consumentenvertrouwen en de toename van het aantal buitenlandse gasten pakten gunstig uit voor de omzetgroei.

  • Stabilisatie van de horecaomzet in 2015 na sterke groei in 2014;
  • De verbetering van het vertrouwen van de Neder-landse consument en de toenemende populariteit van Nederland bij buitenlandse toeristen werken positief door;
  • Omzetvolume hotels, restaurants en cafetaria’s blijft licht groeien;
  • Cafés merken weer teruggang in 2015.

Figuur 1: Omzetontwikkeling Nederlandse horeca


Vooral cafés trekken omzet horeca omlaag

Ondanks het doorzetten van het economisch herstel maakt de omzetontwikkeling in de horeca in 2015 een pas op de plaats. Cafés leveren een negatieve bijdrage aan de ontwikkeling van het omzetvolume terwijl bij hotels, restaurants en cafetaria’s in 2015 sprake is van stabilisatie of lichte groei.


Hotels belangrijke peiler onder omzetontwikkeling

Vooral in de hotellerie is de grotere toestroom van buitenlandse gasten een belangrijke pijler onder de omzetontwikkeling. Na een sterke groei in 2014 volgt naar verwachting een lichte toename van het omzetvolume in de hotellerie in 2015. De populariteit van Nederland bij buitenlandse toeristen is verder gestegen en ook het aantal Nederlandse gasten dat overnacht stijgt nog licht. Bij een toenemend kameraanbod is de gemiddelde kamerprijs de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. In 2015 wordt een lichte stijging verwacht.. De prijzen, bezetting en opbrengst per kamer zijn in de regio Amsterdam beduidend hoger dan in de rest van Nederland. Het aanbod groeide in 2014 met meer dan 3%, op dit moment telt Nederland ruim 117.000 hotelkamers. Daarbij daalde het aantal kamers met 1 of 2 sterren.


Figuur 2: Ontwikkeling afzet en gemiddelde kamerprijs Nederlandse hotels


Toenemende concurrentie van binnen en buiten de sector

De concurrentie om de gunst van de consument blijft ook in 2015 hevig. Consumenten zien hun koopkracht weer wat toenemen en worden zekerder over hun baan en over de waardeontwikkeling van hun huis. De afweging tussen schulden aflossen, sparen of consumeren blijft echter actueel. Binnen de horeca winnen restaurants en cafetaria’s aan belang terwijl de populariteit van cafés onder druk staat. Tegelijkertijd trekken branchevreemde partijen potentiële horecaklanten naar zich toe. Zo groeit de particuliere verhuur van woningen aan toeristen en bieden diners op locatie een alternatief voor een etentje in een restaurant. Cafés hebben ondertussen concurrentie van de koffiebar, horecaconcepten in winkels en supermarkten die sterk op prijs concurreren. De dynamiek in de horeca is en blijft groot en inzicht in de wensen en waardering van de klant is essentieel. Daarbij kan de positievere stemming onder consumenten een aanknopingspunt zijn om komend jaar de gemiddelde besteding per bezoek weer te doen toenemen.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, restaurants, cafes, cafetarias

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

13/09/24
Nooit eerder zo snel vloer Recreatie Vakbeurs volgeboekt
Over twee maanden vindt de 22e editie van Recreatie Vakbeurs plaats op 12, 13 en 14 november 2024. De beursorganisatie is trots op een nieuw record, de beursvloer is volledig volgeboekt. Nooit eerder is dit vakevenement zo snel volgeboekt geweest.
13/09/24
Center Parcs kiest voor bureau VML
Na een pitchronde tussen drie kanshebbers kwam communicatiebureau VML als winnaar uit de bus voor Center Parcs. Dit wereldwijd opererende creatieve bedrijf is sinds september 2024 verantwoordelijk voor alle Center Parcs-campagnes.
11/09/24
Hoger beroep over mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug
Routenetwerken Twente is het niet eens met de gerechtelijke uitspraak over de langere sluiting van de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug en gaat in hoger beroep. De beheerorganisatie zet nu ook eigen onderzoek naar flora en fauna in.
11/09/24
Pier Scheveningen krijgt hotel, wellness en congrescentrum
Het reuzenrad blijft het icoon na de uitvoering van de nieuwe plannen voor de kenmerkende Pier van Scheveningen. De eigenaren willen meer leisurefuncties toevoegen aan de constructie die dringend aan renovatie toe is.
11/09/24
Samenwerking NS en Rode Kruis bij grote storingen
Het Rode Kruis en spoporbedrijf NS gaan samenwerken bij langdurige storingen van het treinverkeer. Het gaat om een pilot van één jaar, waarbij Rode Kruis-vrijwilligers bijspringen om reizigers te ondersteunen of op te vangen.
10/09/24
Exclusief voor leden
Schijnzelfstandigheid wordt vanaf 2025 aangepakt
In attractiepark Bobbejaanland kunnen van zaterdag 12 oktober tot en met maandag 11 november bezoekers terecht voor zeven spookhuizen, vier halloweenzones en meer show en entertainment dan ooit tevoren. De strategie voor Halloween is gericht op gratis shows en entertainment.
10/09/24
Koningin Maxima verdiept zich in duurzaam bouwen
Koningin Máxima woont donderdagmiddag 19 september in Dokkum een seminar bij over duurzaam bouwen en wonen van Bouwgroep Dijkstra Draisma. In theater Sense spreken betrokkenen uit de bouwsector onder de noemer ‘Open your mind’ over oplossingen en visies voor duurzaam bouwen en wonen.
09/09/24
DierenPark Amersfoort sluit aan bij Club van Elf
Sinds september is DierenPark Amersfoort het 24e lid van Club van Elf. Musea, attractieparken, stadsattracties en dierentuinen versterken elkaar op het gebied van verschillende sociale en culturele thema’s.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...