Geplaatst op: 19-09-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Toerismesector groeit dankzij inkomend toerisme

Toerismesector groeit dankzij inkomend toerisme

De bijdrage van de toerismesector aan het bbp van Nederland is gegroeid van 3,2 procent in 2010 tot 3,6 procent in 2013. Deze groei komt vooral omdat er meer buitenlandse toeristen naar Nederland komen en meer buitenlandse boekingen bij Nederlandse bedrijven worden gedaan. Dit maakt het CBS vandaag bekend. 


In 2013 gaven toeristen 65 miljard euro uit in de Nederlandse economie. Voor kenners is dit een opmerkelijk getal omdat eerder werd uitgegaan van 38 miljard euro. Het CBS heeft de afgelopen periode de statistiek, voor kenners bekend onder de naam Tourism Satellite Account, geheel herzien en vanaf 2010 volgens de nieuwe methode herrekend. Het belang van toerisme voor de Nederlandse economie wordt door betere statistische bronnen en een bredere afbakening van de sector beter in kaart gebracht. Voor velen eindelijk een harde erkenning van de sector. 


Figuur 1: Ontwikkeling bestedingen toerismeMeer buitenlandse toeristen

Het bedrag dat toeristen uitgaven in de Nederlandse economie is in de afgelopen 3 jaar met ruim 9 procent gestegen tot 65 miljard euro in 2013. Dit komt voornamelijk doordat de prijzen in deze periode zijn gestegen met 6 procent. Ook nam het aantal buitenlandse toeristen toe en steeg het aantal buitenlandse boekingen bij Nederlandse bedrijven, zoals online boekingen van vliegreizen en hotels. In 2013 verwelkomde Nederland 12,8 miljoen buitenlandse toeristen in hotels en dergelijke, 5 procent meer dan het jaar ervoor. Nederlanders houden als toerist in eigen land hun hand meer op de knip. Dit is in lijn met de totale consumptie van huishoudens die, na een lange periode van krimp, pas de afgelopen drie maanden stabiliseert.


Horeca zorgt voor veel werkgelegenheid in de toerismesector

In de toerismesector hebben veel mensen een parttimebaan, omgerekend naar voltijdbanen is de sector in 2013 goed voor 357 duizend voltijdbanen. Dat zijn er 20 duizend meer dan in 2010. De horeca zorgt binnen de toeristische sector voor de meeste werkgelegenheid. Overige goederen en diensten, zoals vervoer over land en de detailhandel zijn goed voor een kwart van de werkgelegenheid in de toerismesector. Daarnaast dragen activiteiten in de kunst- en cultuursector, sport, recreatie en gokwezen bij aan de toeristische werkgelegenheid (ongeveer 22 procent). De luchtvaart en reisbemiddeling dragen voor 6 procent bij. De reisbemiddeling in Nederland profiteert van de stijging in online boekingen, terwijl de traditionele reisbemiddeling economisch bezien minder presteert.


Reactie NBTC

Inkomend toerisme is een groeisector en NBTC is blij dat de TSA-cijfers het belang van de sector onderstrepen. Het is een van de weinige sectoren die ook tijdens de crisis volumegroei weet te realiseren. De sector levert een wezenlijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Uit het Toekomstperspectief ‘Destinatie Holland 2025’ van NBTC blijkt dat Nederland in 2025 in potentie 16 miljoen bezoekers kan ontvangen. "Deze groei moeten we willen verzilveren. In 2025 stijgen de totale bestedingen van buitenlandse verblijfsbezoekers naar zo’n 12,4 miljard euro. Als gevolg daarvan groeit ook de werkgelegenheid naar zo’n 80.000 banen. Kortom, internationale bezoekers dragen substantieel bij aan inkomen, werkgelegenheid en voorzieningen in ons land”, aldus Jos Vranken, algemeen directeur NBTC.


Groei niet vanzelfsprekend

Groei en zelfs marktbehoud zijn geen vanzelfsprekendheid. "Het is van belang dat we onze bestemming blijvend op de kaart zetten bij internationale bezoekers, zeker ook op de lange termijn. Daarom is het nodig om meerjarig, structureel en consequent te investeren in Holland-marketing. Een prachtig perspectief lonkt, maar het behalen van dit resultaat vraagt om een ophoging van het publieke budget. Alleen zo kunnen we de kansen die het toerisme ons land biedt duurzaam verzilveren”, aldus Vranken.


Link: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4132-wm.htm
Topics:Toerisme
Trefwoorden: inkomend toerisme

CELTH
 


||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...