Geplaatst op: 13-12-2013
Auteur: Jessy Janga
NRIT Media

Omzet detailhandel oktober 2013 lager dan 2012

Omzet detailhandel oktober 2013 lager dan 2012

In oktober 2013 heeft de detailhandel 1,5 procent minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen lagen op bijna hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het volume kromp met 1,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.


De samenstelling van de koopdagen was in oktober van dit jaar gunstiger dan een jaar geleden. Het positieve effect hiervan op de omzet van de totale detailhandel bedroeg ongeveer 1 procent. Voor een beter beeld van de omzet- en volume-ontwikkeling wordt ook gekeken naar het voortschrijdend driemaandgemiddelde. Dit gemiddelde kwam in oktober voor het volume voor de vijfde maand op rij ongeveer 4 procent lager uit dan vorig jaar. Voor de omzet kromp het gemiddelde sterker dan in de voorgaande maanden.


De omzet van non-foodwinkels kwam ruim 3 procent lager uit dan vorig jaar. Het volume kromp bijna 3 procent, de prijzen waren iets lager dan een jaar geleden. Dit kwam deels doordat in oktober van dit jaar er een einde kwam aan het prijsverhogende effect van het hogere btw-tarief per 1 oktober 2012. Opnieuw leverden bijna alle non-foodbranches omzet in.


Bij een aantal branches, zoals winkels in woninginrichting en consumentenelektronica, was de krimp wel fors kleiner dan een maand eerder. Textielsupermarkten wisten, evenals een maand eerder, wel meer om te zetten dan vorig jaar.


Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een omzetstijging van bijna 2 procent. De prijzen waren 2 procent hoger, terwijl het volume op een iets lager niveau uitkwam dan vorig jaar. Supermarkten noteerden een omzet- en volumegroei. Speciaalzaken zagen de omzet en het volume krimpen.


De omzet van de postorderbedrijven en internetwinkels lag ruim 9 procent hoger dan in oktober 2012.

Link: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-078-pb.htm
Topics:Retail
Trefwoorden: omzet, detailhandel, non-food branche, CBS

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/03/23
Amsterdam start campagne Stay Away tegen overlastgevend toerisme
Amsterdam start onlineontmoedigingscampagne voor overlasttoeristen. Vooralsnog alleen gericht op Britse mannen van 18 tot 35 jaar maar later in het jaar ook voor overlastgevende bezoekers uit Nederland en andere EU-landen.
30/03/23
Meer jongeren en jong volwassenen naar musea
Nederlandse musea weten in toenemende mate nieuwe en vooral jonge doelgroepen aan zich te binden. Dat is de voorzichtige conclusie die we mogen trekken uit gegevens van de Museumvereniging die het bezoek met de Museumkaart analyseerde.
29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.