Meerderheid ondernemers in de horeca positief over veiligheid


De afgelopen jaren is er door bedrijfsleven en overheid samen geïnvesteerd in het verbeteren van de veiligheid. Ruim 1.000 ondernemers namen deel aan het onderzoek van Motivaction en werden gevraagd naar hun veiligheidsgevoel en de samenwerking op dit gebied. 86% van de ondernemers gaf aan de situatie rond zijn bedrijf veilig te vinden. 20% van de ondernemers vindt de veiligheid zelfs verbeterd ten opzichte van drie jaar geleden. Samenwerking met andere ondernemers vindt 86% belangrijk; ruim een vijfde werkt ook al samen. Qua samenwerking met de gemeente is nog winst te boeken.
De Week van de Veiligheid
De Week van de Veiligheid, die wordt ondersteund door het Ministerie van Veiligheid & Justitie, loopt van maandag 7 oktober tot en met zondag 13 oktober. Doel van deze week is preventie en veiligheidsbewustzijn extra onder de aandacht te brengen bij met name ondernemers. Met de donkere wintermaanden voor de deur is week 41 daarvoor het aangewezen moment. De ervaring leert dat juist in de wintermaanden de criminaliteit stijgt. Branche- en koepelorganisaties in tal van sectoren, gemeenten, politie en OM organiseren in de Week van de Veiligheid verschillende activiteiten. Staatssecretaris Teeven: "Samenwerking tussen overheid en het bedrijfsleven is essentieel voor een veilige samenleving. De Taskforce Overvallen laat dat in cijfers zien: in de eerste acht maanden van 2013 is het aantal overvallen met 15% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Natuurlijk is elke overval er een teveel. Met de Week van de Veiligheid creeren we extra bewustwording."
Overvaltrainingen KHN
KHN doet vanzelfsprekend mee met de Week van de Veiligheid; ook in de horeca is veiligheid een belangrijk thema voor ondernemers, hun medewerkers en gasten. In 2013 organiseert KHN onder andere 50 overvaltrainingen in heel Nederland voor horecaondernemers en hun medewerkers. In de Week van de Veiligheid worden 26 van deze trainingen gegeven waarmee 500 mensen leren hoe zij overvallen kunnen voorkomen en moeten handelen bij een overval. Lodewijk van der Grinten, directeur KHN: "Bij een thema als veiligheid is samenwerking vereist; daarom zet KHN zich met de andere brancheorganisaties, Nationale Politie, Openbaar Ministerie, het ministerie van Veiligheid & Justitie en gemeenten in om veiligheid integraal aan te pakken."
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, veiligheid, overvallen, preventie