Geplaatst op: 18-06-2013
Auteur: Laurien van der Vaart

Meerwaarde bieden met een belevenis

Meerwaarde bieden met een belevenis
Hoe ontwerp je een belevenis? Hoe kan een belevenis extra waarde toevoegen? Hoe kan ik aan belevenissen geld verdienen? Allemaal vragen die me bezighouden. Want ik wil wandelen of fietsen tot een belevenis maken, met een verhaal als rode draad. Zodat toeristen en recreanten een leuke dag beleven en even helemaal wegdromen naar een andere wereld of verhaal. En ondernemers en organisaties kunnen verdienen aan hun mooie locatie. Vorige week las ik een interessant artikel over het ontwerpen van belevenissen, Imagineering (NRIT Magazine nr. 2, p.36, te lezen via deze link). Het artikel was vrij theoretisch, net als het onderliggende studieboek waarop het artikel was gebaseerd. De komende weken wil ik de theorie praktisch gaan toepassen in concrete ideeën.  

Samenwerking
Maar dit kan ik niet alleen. Daarom zoek ik samenwerking met anderen om kennis en ervaring uit te wisselen. Graag hoor ik van zo veel mogelijk mensen welke onderwerpen ze op deze plek behandeld willen zien. Van ondernemers of werknemers in het toerisme en de recreatie, van medewerkers van organisaties voor natuur of erfgoed, of gewoon van mensen die graag buiten zijn. Wat wilt u als recreant als u een dagje op stap bent, ergens in Nederland? Wat verwacht u van hotel/camping/bungalowpark/horecagelegenheid op dit gebied? Hoe speelt u als ondernemer hier op in? Wat doet uw organisatie op dit gebied? Zijn er wensen voor belevingsroutes voor mensen met een beperking (scootmobiel, rolstoel)? Wat zijn verder wensen en ideeën voor de toekomst? Wat ziet u als belemmering? Wat zou u uw gasten of bezoekers willen laten zien of meemaken? En, tot slot niet onbelangrijk,  hoe kan die beleving waarde toevoegen aan uw bedrijf of organisatie? Wat heeft u daarvoor nodig? Wat zijn de belangrijkste struikelblokken om dit te realiseren?  

Praktijk
In de komende edities van dit Buitenpaden-Blog  wil ik ideeën en vorderingen met belangstellende delen. Zodat de Blogs handvatten geven hoe je in de praktijk belevenissen kan ontwerpen, en hoe je er ook nog eens geld aan kan verdienen Graag verneem ik uw reactie via   laurien@buitenpaden.nl.  Ik stel het erg op prijs als u hieraan mee zou willen werken en denken. Heeft u nog vragen, neem dan contact me me op. Voor alle inzenders organiseer ik een gratis belevingsexcursie met verhaal  op vrijdagmiddag 28 juni en/of vrijdagmiddag 5 juli. De excursie vindt plaats in de Haarlemmerhout in Haarlem en gaat over de Hollandse jaren van onze eerste koning, Lodewijk Napoleon.
Trefwoorden: wandelen, fietsen, beleving, imagineering, storytelling

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/06/20
Prima 2019 voor toerisme in de Achterhoek
De Achterhoek heeft het in 2019 toeristisch gezien uitstekend gedaan. . In deze coronatijd lijkt het vreemd om terug te kijken op toeristisch 2019. Toch geeft het een goede indicatie van de toeristische slagkracht van een regio en de uitgangspositie die het inneemt voor herstel.
03/06/20
Snelfietsroutes toeristisch benutten
DMO’s kunnen het snelfietsnetwerk in hun regio benutten om de fietsbeleving te optimaliseren en een aantrekkelijk aanbod voor de e-bike op te bouwen. Dat schrijven RBT Heuvelrug & Vallei en NBTC Holland Marketing in een gezamenlijke verkenning.
31/05/20
Hoe Breda de heropening van de horeca aangrijpt voor een breed actieplan
Breda Marketing heeft de campagne ‘Breda geeft je de ruimte’ gelanceerd. Daarnaast wordt een Taskforce Toerisme opgezet die aansluit bij provinciale en landelijke herstelplannen.
28/05/20
Fietsroute Waddenkust moet Friese kustregio een boost geven
Friesland krijgt een doorgaande fietsroute langs de kust van de Waddenzee, met zicht op de Wadden. Daardoor moet de economie en toerisme in de kustregio een boost krijgen.
28/05/20
Veluwe gaat recreatiezonering invoeren
De Veluwe krijgt een recreatiezonering. Die moet het evenwicht tussen natuur en recreatie herstellen.
20/05/20
MarketingOost lanceert heatmap en dashboard voor vrijetijdseconomie
Marketing Oost presenteert een heatmap van drukke locaties in de provincie.
18/05/20
Archeo Route Limburg uitgebreid met vijf nieuwe locaties
In deze tijd van afstand houden, zijn activiteiten in de open lucht populairder dan ooit. Maar doelloos wandelen of fietsen is best lastig. Mensen willen graag een bestemming, een doel. Dat kan met de Archeoroute Limburg.
18/05/20
Fietsen door de Bomen wint World Landscape Architecture Award
Het project ‘Fietsen door de Bomen’ in Belgisch Limburg blijft maar prijzen winnen. Na een Iconi...