Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 01-05-2013

Inholland-studenten zetten kustversterking Camperduin kracht bij

Inholland-studenten zetten kustversterking Camperduin kracht bij
Foto: Bertil van Beek

In het kader van het project Kust op Kracht, kustverdediging tussen Camperduin en Callantsoog, buigt een groep HTRO-studenten van Hogeschool InHolland uit Haarlem zich over de invulling van het nieuwe strand.


‘Wat kunnen we doen om Camperduin straks aantrekkelijker te maken?’ is een van de vragen die in het programma ‘Ruimtelijke Kwaliteit Zwakke Schakels Noord-Holland' zijn opgenomen. Een vraag die ook leeft bij de ondernemers in Camperduin. "De Provincie heeft voor dat project een budget vrijgemaakt. Net als voor Zijpe is ook voor de gemeente Bergen geld beschikbaar", weet Joost Botman van de adviescommissie van ondernemers. "De Provincie heeft er in onze gemeente acht ton voor over, maar die wordt alleen aangereikt wanneer de gemeente zelf twee ton investeert in het project.”


Het doel is invulling geven aan het toekomstige stuk strand bij Camperduin. Dat loopt van strandpaviljoen Luctor et Emergo tot circa vijfhonderd meter langs de Hondsbossche Zeewering. "Zoals de plannen laten zien, wordt het een enorme zandvlakte, een soort niemandsland", voorspelt Joost. " Niet alleen voor Hoogheemraadschap biedt dit uitdagingen. We zien ook nieuwe kansen voor de ondernemingen in Camperduin.”


De 25 Haarlemse HTRO-studenten krijgen de opdracht ‘bedenk een nieuwe strandbeleving’. Daarmee gaan ze in kleinere groepen aan de slag. "Dat kan natuurlijk op allerlei manieren worden geïnterpreteerd”, vertelt Joost enthousiast. "Misschien komen ze met een activiteitenstrand met een kustbelevingscentrum, een rodelbaan en een meertje. Of een palmenstrand. Hierbij worden facetten als doelgroepen en trends meegewogen. Het moet interessant zijn voor de gebruikers, maar ook voor de ondernemers. Het beste concept wordt uiteindelijk aangedragen bij de ondernemers. Ze krijgen een college van de Kamer van Koophandel aangeboden. Eerder volgden de studenten al een gastcollege van Hoogheemraadschap. Een presentatie van de RECRON en projectontwikkelaars komen ook nog aan bod. Ze krijgen rondleidingen en excursies, waaronder een naar Noord-Duitsland waar een compleet nieuw dorp is gebouwd.


Op 1 juni 2012 is de aanbesteding met aannemers gestart, zodat in 2013 gestart kan worden met de werkzaamheden.

Recreatie & Toerisme april 2013, nummer 2.

Trefwoorden: Inholland, Camperduin, ruimtelijke kwaliteit

||| Nieuws |||

09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
26/06/25
Studenten Buas en WUR onderzoeken klimaatrisico’s in Montenegrijnse toerismesector
Toerismestudenten van Breda University of Applied Sciences (Buas) en Wageningen University & Research hebben onlangs drie weken lang veldonderzoek gedaan in Montenegro. Ze droegen bij aan het inzicht in hoe lokale gemeenschappen de toenemende klimaatrisico's in de toeristische sector ervaren. Dit onderzoek, onderdeel van het jaarlijkse International Field Practicum, richt zich op complexe duurzaamheidsvraagstukken.
17/06/25
Binnenlandse vakantiegangers stoten meer CO2-uit, eco-efficiency wel omhoog
De CO2-uitstoot ten gevolge van binnenlandse vakanties groeide in 2023 harder dan het aantal vakanties. De zogenaamde eco-efficiency verbeterde wel, van 2,24 verdiende euro naar 2,33 euro per kilogram uitgestote CO2. Dat blijkt uit een studie van de Breda University of Applied Sciences en NBTC.
06/06/25
Exclusief voor leden
JetCamp maakt duurzaamheidslabels voor Europese campings inzichtelijk
Steeds meer vakantiegangers kiezen bewust voor duurzame vakanties, maar wat betekent het eigenlijk als een camping ‘duurzaam’ is? JetCamp, het grootste zoek- en boekingsplatform voor Europese campings, brengt daar nu helderheid in. Het platform vermeldt voortaan bij steeds meer campings welke internationale duurzaamheidslabels zij voeren, zoals Green Key, EcoCamping, EU Ecolabel en ISO 14001.
02/06/25
Bewuster reisgedrag: 39% kiest voor dichtbij, lange verre reizen nemen toe
Volgens onderzoek van Riksja Travel kiezen steeds meer mensen voor bestemmingen binnen 6000 km en wie verder reist, blijft langer weg.
02/06/25
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen voor Europese uitbreiding
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen. Met deze investering speelt FlixTrain in op de groeiende vraag naar snelle en betaalbare treinverbindingen.
02/06/25
APG investeert €250 miljoen in duurzame vliegtuigbrandstof SkyNRG
Pensioenuitvoerder APG investeert namens ABP tot €250 miljoen in SkyNRG, een Nederlandse pionier in duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, SAF). De investering ondersteunt de uitbreiding van SkyNRG’s activiteiten en draagt bij aan de wereldwijde verduurzaming van de luchtvaart.
26/05/25
Nieuwe route in Nationaal Park De Alde Feanen verbindt natuur, gezondheid en toerisme
Op 23 mei is in Nationaal Park De Alde Feanen een bijzondere nieuwe wandelroute geopend die bezoekers uitnodigt om bewust te vertragen, tot rust te komen en zich te verbinden met de omgeving. De minfulness Route.