Geplaatst op: 19-12-2017

Ruim miljoen meer Nederlanders in 2060

Ruim miljoen meer Nederlanders in 2060

De toeristische sector kan voor de toekomst rekening houden met steeds meer Nederlandse gasten en klanten. Volgens de nieuwe prognose van het CBS zal de Nederlandse bevolking de komende decennia blijven groeien, tot ruim 18,4 miljoen inwoners in 2060. De 18 miljoenste inwoner wordt in 2031 verwacht. De samenstelling van Nederland verandert, de groei komt voor een groot deel door migratie.

Nederland telt in de toekomst meer ouderen en meer personen met een migratieachtergrond. De bevolkingsprognose heeft tot doel de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking te beschrijven.


Groei vooral door migratie en stijgende levensduur
De bevolking groeit doordat er meer migranten naar Nederland komen dan er vertrekken, en door de stijgende levensduur. De komende jaren worden er ook weer meer kinderen geboren, maar dat is op den duur niet voldoende om het oplopende aantal sterfgevallen te compenseren. Volgens de huidige inzichten zullen vanaf eind jaren dertig jaarlijks meer inwoners overlijden dan er kinderen worden geboren.


Prognose kent onzekerheid

Het aantal migranten kan van jaar tot jaar sterk fluctueren. Op korte termijn is er daarom bij de prognose van de immigratie en emigratie grote onzekerheid. Geboorte en sterfte zijn voor de korte termijn beter voorspelbaar, maar daarbij loopt de onzekerheid op de lange termijn sterker op. Rekening houdend met deze onzekerheden is verdere groei van de bevolking in elk geval tot rond 2040 waarschijnlijk. In de jaren daarna zou de bevolking zowel kunnen groeien als krimpen. De bevolking in 2060 ligt waarschijnlijk tussen17,2 miljoen en19,7 miljoen.


Meer inwoners hebben wortels in het buitenland

De afgelopen twintig jaar is de bevolking met1,5 miljoeninwoners gegroeid. 86 procent van die toename betrof personen met een migratieachtergrond. Internationale migratie heeft hieraan een bijdrage geleverd. De afgelopen tien jaar is arbeids- en studiemigratie uit EU-landen en Azië sterk toegenomen. Recent kwamen ook veel asielmigranten naar Nederland. De migratie uit de traditionele herkomstlanden zoals Marokko, Turkije en Suriname is juist gedaald.

De komende decennia groeit de bevolking alleen nog door mensen met een migratieachtergrond, en daalt het aantal inwoners met een Nederlandse achtergrond. In 2017 heeft23 procent van de bevolking een westerse of niet-westerse migratieachtergrond, in 2060 zal dat naar verwachting34 procent zijn. Zowel nu als in de toekomst is ruim de helft van degenen met een migratieachtergrond zelf in Nederland geboren, met minimaal één in het buitenland geboren ouder (tweede generatie).

Trefwoorden: trend, welvarend, inkomen, doelgroep, segmentatie, recreatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

30/04/24
EuroParcs wijzigt koers
EuroParcs kondigt met Horizon 2028 een strategische koerswijziging aan. Het bedrijf verlegt de focus van de ontwikkeling en verkoop van vakantiewoningen en kavels naar de verbetering en verbreding van het toerismeaanbod van de bestaande vakantieparken. Die wijziging wordt ingegeven door een inzakkende mark. Nieuw is dat mensen ook een vakantiewoning kunnen leasen.
30/04/24
Nederland en Vlaanderen ontwikkelen Wijnstraat
Nederland en Vlaanderen willen vier wijngebieden met elkaar verbinden in een zogenaamde Wijnstraat. De duurzame toeristische beleving staat voorop. Een Europese subsidie moet het project een vliegende start geven.
26/04/24
MagSafe accessoires voor Samsung
Er zijn tegenwoordig nog weinig mensen die zonder hun smartphone de deur uitgaan, laat staan dat ze op vakantie gaan zonder smartphone. Waarbij eerder de trend rondom iPhone en MagSafe accessoires zeer groot was, is deze trend nu ook te zien bij Samsung gebruikers.
26/04/24
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst
In 75 jaar Beerze Bulten is er heel veel veranderd, maar het park blijft zich ontwikkelen. Van een huuske en een waterpomp op een kale zandvlakte, naar een 5-sterren Vakantiepark met luxe faciliteiten.
26/04/24
SEA LIFE Scheveningen opent interactieve tentoonstelling ‘Kracht van de Natuur’
SEA LIFE opent een nieuwe interactieve tentoonstelling over het windpark Hollandse Kust Zuid dat voor de kust van het Scheveningse aquarium ligt. Kinderen leren van de karakters Milly en Windston meer over het onderwaterleven in de Noordzee, de bouw van een windpark en over onderzoek om ecologie te versterken.
26/04/24
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
De informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken zijn vernieuwd om de bijzondere status van UNESCO Werelderfgoed Hollandse waterlinies onder de aandacht te brengen.
26/04/24
Nieuwe webapplicatie Explore Gouda feestelijk in gebruik genomen
Vanaf nu kan jong en oud de stad Gouda te voet ontdekken met Explore Gouda, een webapplicatie met gesproken routeaanwijzingen die informatie geeft over interessante punten onderweg.
26/04/24
Kom naar Buuten in mei
Buuten, een nieuw merk voor het oostelijke natuur- en recreatiegebied in Leeuwarden. Het gebied biedt een scala aan buitenbelevenissen voor toeristen, dagjesmensen en inwoners van Leeuwarden en omgeving en is 365 dagen per jaar toegankelijk.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...