Studenten Buas en WUR onderzoeken klimaatrisico’s in Montenegrijnse toerismesector

Toerismestudenten van Breda University of Applied Sciences (Buas) en Wageningen University & Research hebben onlangs drie weken lang veldonderzoek gedaan in Montenegro. Ze droegen bij aan het inzicht in hoe lokale gemeenschappen de toenemende klimaatrisico's in de toeristische sector ervaren. Dit onderzoek, onderdeel van het jaarlijkse International Field Practicum, richt zich op complexe duurzaamheidsvraagstukken.
Duurzaam reizen en klimaatkwetsbaarheid
De studenten reisden bewust via 'slow travel' per trein en bus naar Montenegro, wat het belang van klimaatbewust handelen onderstreepte. In vier diverse regio’s – de Baai van Kotor, de berggebieden rond Žabljak en Pljevlja, het merengebied bij Virpazar en de kustregio’s Bar en Ulcinj – onderzochten zij de blootstelling van toeristische gebieden aan klimaatrisico’s. Deze bevindingen dragen bij aan het bredere Destination RiskScape-project. Dit project, een initiatief van CELTH in samenwerking met Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden, het European Tourism Futures Institute en The Travel Foundationen partners, wil een wetenschappelijk onderbouwde tool ontwikkelen voor de analyse van klimaatrisicoprofielen in toeristische bestemmingen wereldwijd. De praktijkinzichten van de studenten zijn waardevol voor de verdere ontwikkeling van deze methodologie.
Samenwerking en toekomstbestendigheid
Het veldonderzoek werd afgesloten met een bijeenkomst aan de Universiteit van Montenegro. Hier presenteerden de studenten hun bevindingen, waaronder de noodzaak om spanningen door snelle toeristische ontwikkeling aan te pakken, het belang van lokaal verankerde klimaatmaatregelen en de waarde van afstemming op nationaal beleid.
Senior onderzoeker Harald Buitendijk (Breda University of Applied Sciences) benadrukt: "Het studentenonderzoek in Montenegro laat vooral zien dat toerisme voor veel mensen in bestemmingen seizoenswerk blijft. De focus ligt dan vaak op het veiligstellen van inkomen in een competitieve markt. Hoe relevant het inperken van klimaatrisico's ook is, veel stakeholders komen hier simpelweg niet aan toe. Met de laagdrempelige tools die we in dit project ontwikkelen, een online riskscan en offline serious game, helpen we stakeholders in bestemmingen samen klimaatmaatregelen te verkennen en toe te passen om de toekomstbestendigheid van toerisme als inkomstenbron te versterken."
Het project werd mede mogelijk gemaakt door een ERASMUS-subsidie en bevordert internationale samenwerking, waarbij drie Montenegrijnse studenten deelnamen aan het veldwerk.
Trefwoorden: duurzaam toerisme, onderzoek, CELTH, klimaat, klimaatverandering, klimaatrisico's, Montenegro