Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 12-06-2025
Auteur: Marc Gerlings

Noordzeekust geliefd bij Nederlanders maar wel erg druk

Noordzeekust geliefd bij Nederlanders maar wel erg druk
Bijna 75% van de Nederlanders bezoekt de Noordzeekust. Het is een geliefde bestemming voor zon, zee, strand en natuur. Toch ervaren Nederlandse gasten de kust als té druk. Vanwege het Kustpact overhandigt de ANWB de resultaten aan lokale en regionale beleidsmakers.

Frisse lucht, mooie natuur en een gevoel van vrijheid. Nederlanders bezoeken graag de Noordzeekust, maar vinden het soms ook te druk en moeilijk te bereiken. De ANWB onderzocht via bureau Blauw bezoeken aan de Noordzeekust in vier kustgebieden: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en het Waddengebied. 

Nederlandse kustbezoekers zijn positief over alle vier de kustgebieden, met gemiddeld een 8 als rapportcijfer. De Waddeneilanden worden het best beoordeeld met een 8,3.

Holland provincies het drukst

Bijna drie op de vier Nederlanders bezoeken de Noordzeekust, vooral in de zomer. De kust van Zuid- en Noord-Holland wordt het vaakst bezocht en wordt dan ook als druk ervaren. Deze kusten worden vaker door dagjesmensen bezocht, in tegenstelling tot de Waddeneilanden waar bezoekers vooral één of meerdere nachten verblijven. In Zeeland is er ongeveer een gelijke verdeling in het aantal dagjesmensen en bezoekers die minimaal met één overnachting blijven.

Als mensen naar de kust gaan in Noord- of Zuid-Holland of naar de Waddeneilanden, denkt 60 procent er van tevoren over na om een andere plaats of eiland te bezoeken dan waar ze uiteindelijk naartoe gaan. In Zeeland geldt dit voor de helft van de bezoekers. "Het strand van Renesse is bij veel mensen populair, maar daardoor ook erg druk. Terwijl langs de Oosterschelde verschillende rustige, kleine strandjes zijn zoals bij Wemeldinge en Krabbendijke die hoofdzakelijk worden gebruikt door de dorpsbewoners. Het helpt dus echt om even verder te kijken", aldus Janique Huijbrechts, Regiomanager van de ANWB.

Slimmer naar de kust

De kustgebieden worden voornamelijk bezocht met de auto. Er worden wel andere vervoersmiddelen overwogen, zoals de trein of andere OV-opties, maar hier wordt minder vaak voor gekozen. Dit komt omdat reizen met het OV vaak langer duurt, minder flexibel is, duurder is en omdat er vaak met een groter gezelschap wordt gereisd. Jonathan Weegink, regiomanager en projectleider ANWB Kustbelevingsonderzoek: "Als we slimmer naar de kust gaan, kunnen we nóg meer genieten van onze mooie stranden."

Wat gaan we doen?

De invulling van een dagje kust verschilt niet veel per provincie. Overal is populair: wandelen, genieten van de natuur, uitwaaien en horecabezoek. Op de Waddeneilanden fietsen mensen opvallend vaker dan in de andere kustgebieden. Voorzieningen zoals horeca en parkeergelegenheid op de Waddeneilanden worden aanzienlijk beter beoordeeld dan in de andere provincies. Parkeerkosten en parkeergelegenheid zijn een aandachtspunt voor Zuid- en Noord-Holland en in iets mindere mate ook voor Zeeland.

Kustpact – verbeteren voorzieningen en beleid

In 2017 tekenden bijna zestig overheden en organisaties het Kustpact, waarmee wordt gestreefd naar balans tussen de ontwikkeling van de kust en het beschermen van haar kernkwaliteiten. Dit kustonderzoek onder 2000 mensen geeft de bezoeker een stem in de kustpactmonitor. De ANWB biedt het onderzoek ook aan provincies en gemeenten langs de kust aan, zodat zij de resultaten kunnen gebruiken voor het verbeteren van hun toeristische voorzieningen en beleid.
Trefwoorden: kust, onderzoek, toerisme, vervoer, verblijf, beleid

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
04/07/25
Exclusief voor leden
Petitie: informeer passagiers over tromboserisico
De Trombosestichting is een petitie gestart om luchtvaartmaatschappijen te bewegen passagiers beter te informeren over het risico op trombose tijdens lange vluchten.
04/07/25
Waar genieten Nederlanders deze zomer van hun vakantie?
De zomervakantie staat voor de deur en veel Nederlanders maken zich op voor een welverdiende reis naar het buitenland. Volgens reisorganisatie TUI blijven Spanje, Griekenland en Turkije de populairste Europese vliegbestemmingen.
04/07/25
Air France-KLM wil meerderheidsbelang in SAS
Air France-KLM wil haar belang in het aandelenkapitaal van SAS verhogen van 19,9% naar 60,5% door de volledige overname van de aandelen van Castlelake en Lind Invest.
03/07/25
Steeds meer reizigers kiezen voor budgetmaatschappijen
Het aantal passagiers dat via Nederlandse luchthavens met een budgetmaatschappij vliegt, is in twintig jaar tijd verdrievoudigd. In 2024 maakten 27,8 miljoen reizigers gebruik van een prijsvechter, tegenover 9,3 miljoen in 2004.
02/07/25
Exclusief voor leden
Starbucks met 180 zitplaatsen opent op Schiphol
Centraal gelegen in de vernieuwde Lounge 1 van Schiphol is geopend een grote Starbucks-locatie van 500 vierkante meter. De herontwikkeling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Schiphol, Avolta AG en Starbucks.
27/06/25
Exclusief voor leden
Gratis handbagage in aantocht
De Europese Unie wil nieuwe regels invoeren die luchtvaartmaatschappijen verplichten om passagiers gratis een handbagagekoffer toe te staan, naast een persoonlijk item zoals een handtas of laptoptas. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij.
24/06/25
Exclusief voor leden
Rust en avontuur populair in zomer 2025
Reizigers die deze zomer op het laatste moment nog een vakantie boeken, kiezen opvallend vaak voor rust, veiligheid en actieve rondreizen. De belangstelling voor Europa groeit, de VS valt uit de top 10 en Thailand blijft populair.