Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 02-06-2025
Auteur: Redactie
NRIT

Horeca zoekt duurzame oplossingen voor personeelstekort

Horeca zoekt duurzame oplossingen voor personeelstekort
Image by LuckyLife11 from Pixabay

De personeelstekorten in de horeca vragen om meer dan oplossingen voor de korte termijn. Door bewuster te investeren in mbo-opgeleiden, technologie slim in te zetten en zij-instromers beter te begeleiden, kan de sector bouwen aan een stabieler en duurzamer personeelsbestand. Dat schrijven experts van ABN AMRO in het rapport ‘Horeca – op zoek naar een duurzaam personeelsbestand’ waarin ze constateren dat de horeca nog altijd kampt met ruim 30.000 openstaande vacatures.

Een belangrijke oorzaak is de grote afhankelijkheid in de horeca van jongeren met een bijbaan. Maar liefst 58 procent van het horecapersoneel is tussen de 15 en 25 jaar oud. Deze groep zorgt voor flexibiliteit, maar vertrekt vaak na afronding van hun studie. Tegelijkertijd daalt het aantal mbo- en hbo-studenten in horecaopleidingen, wat de instroom van gekwalificeerd personeel onder druk zet. Het aandeel 25- tot 35-jarigen in de sector is sinds 2015 gedaald van 19 naar 12 procent. De hoge uitstroom blijft een uitdaging: per kwartaal verlaat gemiddeld 35 procent van het horecapersoneel de sector. Werknemers blijven gemiddeld slechts 3,9 jaar bij dezelfde werkgever – het laagste van alle sectoren.

Mbo-ers willen stabiliteit

ABN AMRO pleit voor een meer duurzame aanpak. Zo zouden horecaondernemers meer moeten investeren in mbo-opgeleiden, die op zoek zijn naar stabiliteit, duidelijke loopbaanperspectieven en goede begeleiding. Uit onderzoek blijkt dat jongeren uit Generatie Z, die vaak in de horeca werken, juist waarde hechten aan structuur en toekomstperspectief – in tegenstelling tot het stereotype van de ‘vrijheidszoekende idealist’.

Ook technologie kan bijdragen aan het verlichten van de werkdruk. Vooral hotels investeren al in automatisering en efficiëntere werkprocessen. Toch blijft de kloof tussen benodigde en aanwezige digitale vaardigheden groot, vooral op het gebied van AI en data-analyse. Trainingen en ontwikkelingsprogramma’s zijn daarom essentieel.

Gestructureerde aanpak voor zij-instromers gewenst

Een andere oplossing ligt in het aantrekken van zij-instromers. Hoewel 30 procent van de horecaondernemers hier open voor staat, ontbreekt het vaak aan gestructureerde trajecten zoals die in de zorg of bouw wel bestaan. De sector biedt weliswaar laagdrempelige instapmogelijkheden, maar begeleiding en opleiding blijven cruciaal om deze groep succesvol te integreren.

Investeren in stabiel personeelsbestand

ABN AMRO concludeert dat de horeca alleen toekomstbestendig kan worden als er wordt geïnvesteerd in een stabieler personeelsbestand. Dat vraagt om betere arbeidsvoorwaarden, meer aandacht voor opleiding en begeleiding, en een strategische inzet van technologie en zij-instroom.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/horeca-op-zoek-naar-een-duurzaam-personeelsbestand.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, arbeidsmarkt, arbeidsmarktbeleid, vacatures

CELTH




||| Nieuws |||

25/07/25
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen trekken aan
Na een wat teleurstellend voorjaar trekken de laatste twee maanden de vakantieboekingen aan. In mei met +6% en in juni met +5%. In juni viel vooral de populariteit van Denemarken en Griekenland op.
23/07/25
Exclusief voor leden
Sterk eerste kwartaal voor Ryanair, vooruitzichten onzeker door externe factoren
Ryanair heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2025/2026 een winst na belastingen van €820 miljoen geboekt, een forse stijging ten opzichte van €360 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal passagiers groeide met 4% tot 57,9 miljoen, terwijl de gemiddelde ticketprijs met 21% steeg naar €51.
23/07/25
Exclusief voor leden
JA21 presenteert luchtvaartplan: investeren in bereikbaarheid, betaalbaarheid en innovatie
JA21 heeft haar ‘Luchtvaartplan 2030’ gepresenteerd, waarin de partij pleit voor een koerswijziging in het Nederlandse luchtvaartbeleid. Betaalbaarheid voor reizigers, een gelijk Europees speelveld, realistische verduurzaming en het behoud van banen staan centraal.
18/07/25
Koelere bestemmingen populair bij last-minute zomervakanties
Nederlandse vakantiegangers die deze zomer nog snel een reis boeken, kiezen opvallend vaak voor koelere bestemmingen. Uit recente boekingsdata van reisorganisatie Riksja Travel blijkt dat 15% van de last-minuteaanvragen gericht is op landen als IJsland, Noorwegen, Schotland, Canada en de Azoren.
17/07/25
easyJet boekt sterke winstgroei in derde kwartaal 2025 en blijft optimistisch over toekomst
Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het derde kwartaal achter de rug met meer winst, capaciteit en bezetting.
16/07/25
Exclusief voor leden
Hoe gaat Nederland last minute op vakantie?
Een deel van de vakantiegangers hoopt op een last minute. Maar wat weten we eigenlijk van ze? Wat voor type vakantie boeken ze, waar vertrekken ze en hoeveel zijn ze bereid te betalen. De VakantieDiscounter dook in haar data en komt met interessante bevindingen. We zetten ze in 6 punten op een rijtje.
15/07/25
Laadnetwerk voor elektrische vliegtuigen naar Lelystad
Duurzame luchtvaartstartup NRG2fly heeft een investering opgehaald voor de uitrol van een laadnetwer...
15/07/25
Vernieuwde fietsroute 'Duits Lijntje' laat je de historie van een Europese spoorlijn beleven
Fietsers kunnen vanaf 14 juli de rijke geschiedenis van de bijzondere spoorlijn het 'Duits Lijntje' ervaren via een nieuwe themaroute.

||| Agenda |||

27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
22/09/25
22/09/25 t/m 22-09-25: Toerisme Top 2025
De Toerisme Top wordt dit jaar op maandag 22 september in Noord-Holland georganiseerd. Het thema is ...
02/04/26
02/04/26 t/m 02-04-26: Trendcongres Toerisme 2026
Het Trendcongres Toerisme 2026 is op donderdag 2 april 2026 bij Saxion Hogeschool in Deventer. De ed...