Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 02-06-2025
Auteur: Redactie
NRIT

Horeca zoekt duurzame oplossingen voor personeelstekort

Horeca zoekt duurzame oplossingen voor personeelstekort
Image by LuckyLife11 from Pixabay

De personeelstekorten in de horeca vragen om meer dan oplossingen voor de korte termijn. Door bewuster te investeren in mbo-opgeleiden, technologie slim in te zetten en zij-instromers beter te begeleiden, kan de sector bouwen aan een stabieler en duurzamer personeelsbestand. Dat schrijven experts van ABN AMRO in het rapport ‘Horeca – op zoek naar een duurzaam personeelsbestand’ waarin ze constateren dat de horeca nog altijd kampt met ruim 30.000 openstaande vacatures.

Een belangrijke oorzaak is de grote afhankelijkheid in de horeca van jongeren met een bijbaan. Maar liefst 58 procent van het horecapersoneel is tussen de 15 en 25 jaar oud. Deze groep zorgt voor flexibiliteit, maar vertrekt vaak na afronding van hun studie. Tegelijkertijd daalt het aantal mbo- en hbo-studenten in horecaopleidingen, wat de instroom van gekwalificeerd personeel onder druk zet. Het aandeel 25- tot 35-jarigen in de sector is sinds 2015 gedaald van 19 naar 12 procent. De hoge uitstroom blijft een uitdaging: per kwartaal verlaat gemiddeld 35 procent van het horecapersoneel de sector. Werknemers blijven gemiddeld slechts 3,9 jaar bij dezelfde werkgever – het laagste van alle sectoren.

Mbo-ers willen stabiliteit

ABN AMRO pleit voor een meer duurzame aanpak. Zo zouden horecaondernemers meer moeten investeren in mbo-opgeleiden, die op zoek zijn naar stabiliteit, duidelijke loopbaanperspectieven en goede begeleiding. Uit onderzoek blijkt dat jongeren uit Generatie Z, die vaak in de horeca werken, juist waarde hechten aan structuur en toekomstperspectief – in tegenstelling tot het stereotype van de ‘vrijheidszoekende idealist’.

Ook technologie kan bijdragen aan het verlichten van de werkdruk. Vooral hotels investeren al in automatisering en efficiëntere werkprocessen. Toch blijft de kloof tussen benodigde en aanwezige digitale vaardigheden groot, vooral op het gebied van AI en data-analyse. Trainingen en ontwikkelingsprogramma’s zijn daarom essentieel.

Gestructureerde aanpak voor zij-instromers gewenst

Een andere oplossing ligt in het aantrekken van zij-instromers. Hoewel 30 procent van de horecaondernemers hier open voor staat, ontbreekt het vaak aan gestructureerde trajecten zoals die in de zorg of bouw wel bestaan. De sector biedt weliswaar laagdrempelige instapmogelijkheden, maar begeleiding en opleiding blijven cruciaal om deze groep succesvol te integreren.

Investeren in stabiel personeelsbestand

ABN AMRO concludeert dat de horeca alleen toekomstbestendig kan worden als er wordt geïnvesteerd in een stabieler personeelsbestand. Dat vraagt om betere arbeidsvoorwaarden, meer aandacht voor opleiding en begeleiding, en een strategische inzet van technologie en zij-instroom.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/horeca-op-zoek-naar-een-duurzaam-personeelsbestand.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, arbeidsmarkt, arbeidsmarktbeleid, vacatures

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
26/06/25
Studenten Buas en WUR onderzoeken klimaatrisico’s in Montenegrijnse toerismesector
Toerismestudenten van Breda University of Applied Sciences (Buas) en Wageningen University & Research hebben onlangs drie weken lang veldonderzoek gedaan in Montenegro. Ze droegen bij aan het inzicht in hoe lokale gemeenschappen de toenemende klimaatrisico's in de toeristische sector ervaren. Dit onderzoek, onderdeel van het jaarlijkse International Field Practicum, richt zich op complexe duurzaamheidsvraagstukken.
17/06/25
Binnenlandse vakantiegangers stoten meer CO2-uit, eco-efficiency wel omhoog
De CO2-uitstoot ten gevolge van binnenlandse vakanties groeide in 2023 harder dan het aantal vakanties. De zogenaamde eco-efficiency verbeterde wel, van 2,24 verdiende euro naar 2,33 euro per kilogram uitgestote CO2. Dat blijkt uit een studie van de Breda University of Applied Sciences en NBTC.
06/06/25
Exclusief voor leden
JetCamp maakt duurzaamheidslabels voor Europese campings inzichtelijk
Steeds meer vakantiegangers kiezen bewust voor duurzame vakanties, maar wat betekent het eigenlijk als een camping ‘duurzaam’ is? JetCamp, het grootste zoek- en boekingsplatform voor Europese campings, brengt daar nu helderheid in. Het platform vermeldt voortaan bij steeds meer campings welke internationale duurzaamheidslabels zij voeren, zoals Green Key, EcoCamping, EU Ecolabel en ISO 14001.
02/06/25
Bewuster reisgedrag: 39% kiest voor dichtbij, lange verre reizen nemen toe
Volgens onderzoek van Riksja Travel kiezen steeds meer mensen voor bestemmingen binnen 6000 km en wie verder reist, blijft langer weg.
02/06/25
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen voor Europese uitbreiding
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen. Met deze investering speelt FlixTrain in op de groeiende vraag naar snelle en betaalbare treinverbindingen.
02/06/25
APG investeert €250 miljoen in duurzame vliegtuigbrandstof SkyNRG
Pensioenuitvoerder APG investeert namens ABP tot €250 miljoen in SkyNRG, een Nederlandse pionier in duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, SAF). De investering ondersteunt de uitbreiding van SkyNRG’s activiteiten en draagt bij aan de wereldwijde verduurzaming van de luchtvaart.