Kabinet kondigt forse bezuinigingen aan voor Nationale Parken

In de voorjaarsnota heeft het kabinet aangekondigd dat de Nationale Parken de komende jaren bijna 24 miljoen euro minder zullen ontvangen. Dit besluit komt ondanks jaren van voorbereiding op nieuw beleid voor de periode 2024-2030 en een recent manifest waarin de parken samen met het ministerie van LVVN en 15 partners hun samenwerking bevestigden.
Gevolgen voor de Nationale Parken
De Nationale Parken stellen dat het kabinet hiermee strijdig handelt met het Beleidsprogramma Nationale Parken 2024-2030. Vanaf 2026 zullen de parken geen middelen meer hebben voor educatie en informatievoorziening. Ook de organisatie van vrijwilligers die de parken ondersteunen, komt in gevaar. Vanaf 2027 zal de financiering voor natuurherstel, biodiversiteitsverbetering en recreatiebeheer wegvallen. Dit kan leiden tot een verslechtering van de natuur en verminderde toegankelijkheid voor de meer dan 6 miljoen jaarlijkse bezoekers.
Ook natuurorganisatie IVN is ontstemd: "Het besluit is werkelijk bizar. Slechts enkele dagen eerder ondertekenden verschillende partijen het manifest ‘Samen werken aan karakteristieke natuurgebieden’, dat nota bene door het ministerie van LVVN zelf werd geïnitieerd. Nu de inkt nog niet eens droog is, trekt het kabinet de handen volledig af van de uitvoering. Onbegrijpelijk. Na een jarenlange samenwerking wordt nu ineens gekozen voor een volledige financiële afbouw per 2026", schrijft IVN die een klemmend beroep doet op de Tweede Kamer en op provinciale en lokale bestuurders om dit alles niet te laten gebeuren. "Samenwerken aan een gezonde leefomgeving is niet vogelvrij. De Nationale Parken zijn onze nationale trots en erfgoed en van ons allemaal. Ze verdienen onze volle steun."
Toegevoegde waarde van Nationale Parken
Nationale Parken zijn niet alleen natuurgebieden, maar ook samenwerkingsverbanden van bewoners, ondernemers, overheden en andere betrokkenen. Zij werken samen aan natuurbehoud en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Uit onderzoek van Ecorys blijkt dat het keurmerk van de parken jaarlijks 70 miljoen euro aan extra opbrengsten genereert. Europees onderzoek toont aan dat elke geïnvesteerde euro in natuur 8 tot 38 keer wordt terugverdiend. Het ministerie van LVVN heeft daarbij een grote verantwoordelijkheid in haar rol als stelselverantwoordelijke.
Het verhaal van de parken
Nederland heeft 21 nationale parken die samen de topcollectie van natuur en landschap vormen. Elk park heeft een uniek karakter en vertelt een deel van het verhaal van Nederland. Deze parken zijn essentieel voor natuurbehoud en bieden een thuis aan bijzondere flora en fauna.