Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 16-04-2025
Auteur: Redactie
NRIT

Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland

Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland
Erik van Dijk (National Operator van Green Key Nederland), Abel Reitsma (wethouder van de gemeente Leeuwarden) en Bowien Dijkstra (leidinggevende bediening en administratief medewerker restaurant de Dikke van Dale).

Restaurant De Dikke van Dale in Leeuwarden heeft als 800e bedrijf in Nederland het prestigieuze Green Key certificaat behaald. De feestelijke uitreiking vond maandag plaats in aanwezigheid van wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden en Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland.

Deze mijlpaal benadrukt de groeiende focus op duurzaamheid binnen de Nederlandse recreatiesector.

Fries begeleidingstraject werpt vruchten af

De Dikke van Dale nam deel aan het succesvolle Friese Green Key Begeleidingstraject, dat sinds 2020 door Toerisme Alliantie Friesland in samenwerking met de Provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland wordt aangeboden. Dit traject, voortgezet in het Interreg project 3ST, heeft significant bijgedragen aan de verduurzaming van de Friese gastvrijheidssector. Dankzij deze aanpak steeg het aantal Green Key gecertificeerde bedrijven in Friesland met 30%, van 45 naar 59.

Eigen bedrijf beter leren kennen

Bowien Dijkstra, leidinggevende bediening en administratief medewerker bij De Dikke van Dale, is enthousiast over het traject: "Door Green Key heb ik het bedrijf nog beter leren kennen, doordat je alle lagen van het bedrijf doorgaat. Van bediening, keuken tot aan algemene diensten. Het bouwt een betere band met collega’s omdat het certificeringsproces iets is wat we met het hele team hebben gedaan."

Concrete stappen gezet

Het restaurant heeft concrete stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, zoals het aanbieden van biologische rode wijn met recyclebare flessen en het laten ophalen van koffiedik voor de kweek van oesterzwammen. Dijkstra vervolgt: "Het idee is om deze oesterzwammen af te nemen en, zodra we de nieuwe menukaart invoeren, een gerecht met oesterzwammen op de kaart te zetten. Tijdens het proces ontdekten we dat we op veel andere normen al goed scoorden, zoals het vlees met het Beter Leven Keurmerk en de vis die we serveren, die afkomstig is van verantwoorde visserij en niet overbevist is.”

Over Green Key

Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector. Gecertificeerde bedrijven integreren duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun bedrijfsvoering, zonder in te leveren op comfort en gastvrijheid.

Trefwoorden: horeca, duurzaam toerisme, Green Key, certificering, duurzaamheid

CELTH



||| Nieuws |||

05/06/25
Exclusief voor leden
Strategische samenwerking Unseen en Art Rotterdam
De dertiende editie van fotografiebeurs Unseen, nu als onderdeel van Art Rotterdam, vindt eind maart 2026 plaats; dus niet, als eerder aangekondigd door de organisatie, komende september in de Amsterdamse NDSM Loods.
05/06/25
European Running Championships 2029 in Utrecht
Op World Running Day (4 juni) kwam mooi nieuws van European Athletics naar buiten. Utrecht wordt gastheer van de derde editie van de Europese Kampioenschappen Hardlopen, die in mei 2029 plaatsvinden.
03/06/25
Herre Dijkema vertrekt als directeur toerisme veluwe arnhem nijmegen
Herre Dijkema stapt per 1 augustus 2025 over naar de rol van directeur van de Koninklijke NRVD.
03/06/25
Klimrijk Brabant verwelkomt 15.000ste bezoeker tijdens jubileumjaar
Het vijftienjarig jubileum van het park was een mooie aanleiding om de 15.000ste bezoeker extra in het zonnetje te zetten.
03/06/25
Recreatie Vakbeurs kiest Villa Pardoes als goede doel voor 2025-editie
Recreatie Vakbeurs heeft Villa Pardoes benoemd tot officieel goede doel voor de beurseditie die zal plaatsvinden op 11, 12 en 13 november 2025.
03/06/25
Van Hooff voorzitter Talent Alliantie
Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs, is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Utrecht Talent Alliantie (UTA). Van Hooff volgt bestuursvoorzitter Hogeschool Utrecht Wilma Scholte op Reimer op.
02/06/25
Exclusief voor leden
Vegan Food Tour zorgt voor verandering
In 2024 liepen 1.700 mensen mee met een Vegan Food Tour in drie steden: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Ze bezochten in totaal 40 verschillende horecapartners van deze tourorgqanisatie, van comfort food tot fine dining. 66% van de deelnemers was geen veganist. Eten proeven leidt tot verandering.
26/05/25
Finalisten ‘Beste Bed & Breakfast van Nederland’ zijn bekend
De genomineerden voor de titel ‘Beste B&B van Nederland 2025’ zijn door Stichting Bed & Breakfast Nederland bekendgemaakt. De genomineerden bevinden zich in de hoogste kwaliteitsklasse van het officiële B&B-classificatiesysteem.