Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 16-04-2025
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT
Publicatie: RT202501

Toeristische Toppers: Nina Garvelink - Camping de Achterste Hoef

 Toeristische Toppers: Nina Garvelink - Camping de Achterste Hoef

Nina Garvelink, de 27-jarige directeur en mede-eigenaar van Camping de Achterste Hoef in Bladel, heeft onlangs de PiNCAMP Young Talent Award gewonnen. In een uitgebreid interview deelt ze haar visie en de toekomstplannen voor de camping die al sinds 1961 in de familie is.

Tekst: Ton Vermeulen - Foto’s: Achterste Hoef

Een familiebedrijf met geschiedenis

"Mijn opa heeft het bedrijf opgericht in 1961,” vertelt Nina. "Hij was toen met zijn 21 jaar de jongste campingeigenaar. Later is het bedrijf overgenomen door mijn vader en zijn broer. Ik ben hier geboren en getogen, net als mijn zus en broers.” Na haar opleiding in recreatie en horeca, en werkervaring bij Hutten Catering, keerde Nina terug naar de camping. "Na het overlijden van mijn vader vroeg mijn oom Dirk in 2020 of ik hem wilde ondersteunen. Ik heb meteen ja gezegd.” Nina’s vader had haar altijd aangemoedigd om buiten de camping ervaring op te doen. "Mijn vader zei altijd: ‘Ga alsjeblieft andere dingen doen, je moet hier niet aan beginnen.’ Maar ik wist altijd al dat dit mijn plek was,” zegt ze. "Het was belangrijk om bij andere bedrijven te kijken en nieuwe mensen te leren kennen.”

Het familiebedrijf heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Nina’s leven. "Ik ben hier opgegroeid en heb vanaf mijn dertiende al meegeholpen met afwassen en broodjes bakken,” vertelt ze. "Mijn broers en zussen hebben ook allemaal hier gewerkt en zijn nu actief betrokken bij het bedrijf.”

Van dochter naar directeur

Nina begon als parkmanager en is nu directeur. "We zitten nu echt in de overgangsfase van de tweede naar de derde generatie,” legt ze uit. Haar oom Dirk heeft een stapje teruggedaan, waardoor Nina en haar broers en zus die ook medeaandeelhouder zijn de leiding hebben overgenomen. "We hebben allemaal verschillende rollen binnen het bedrijf, maar ik ben van nature meer een leider. Mijn zusje werkt op de marketingafdeling en mijn broers in de technische en de facilitaire dienst.” Op het bedrijf zijn de rollen duidelijk en is Nina leidinggevend en haar broers en zus medewerker. Eens in de maand hebben ze aandeelhoudersvergadering. "Dan gaan we met z’n allen gewoon wat eten en bespreken we de dingen die gewoon lopen. Dat iedereen weer op de hoogte is van alles.”

De uitdagingen van jong leiderschap

Op jonge leeftijd leidinggeven was een uitdaging, maar Nina had al ervaring opgedaan bij Hutten Catering. "Ik heb daar veel mogen leren en diverse cursussen gevolgd,” vertelt ze enthousiast. "Toen ik hier begon, heb ik in alle afdelingen meegelopen om de basis te leren. Je moet jezelf bewijzen en laten zien dat je weet waar je het over hebt.” Nina benadrukt het belang van hands-on ervaring. "Ik wil weten hoe ik een stroomstoring moet oplossen en hoe ik de basisdingen moet doen,” legt ze uit. "Je moet weten waar het over gaat om goed te kunnen aansturen.”

De Achterste Hoef: Een toeristische trekpleister

Camping de Achterste Hoef heeft 600 kampeerplaatsen en 25 verhuuraccommodaties op een terrein van 33 hectare. "We richten ons vooral op toeristisch kamperen en niet op verhuur,” legt Nina uit. De camping biedt een breed scala aan faciliteiten, waaronder een binnen- en buitenzwembad, een recreatieplas, horecagelegenheden, een supermarkt, een theater, een kidsclub en een 9-holes golfbaan.

De camping trekt voornamelijk gezinnen en opa’s en oma’s met kleinkinderen. "Onze gasten komen vooral uit Brabant en zijn op zoek naar entertainment en vermaak, terwijl ze hier rustig met hun gezin verblijven,” zegt Nina die vooral harmoniezoekers op haar bedrijf ziet. "In het voor- en naseizoen zien we steeds meer Duitse gasten.”

De Achterste Hoef is op veel aspecten eigenwijs en dat zien we ook in de mate van uitbesteden "We hebben alle faciliteiten in eigen beheer. Winkel, horeca en techniek hebben we in eigen beheer.” Dat is voor Nina en haar familie een hele bewuste keuze. "Het is natuurlijk heel makkelijk om je horeca of winkel te verpachten. Maar wij willen heel graag alles zelf doen, want we willen dat de beleving daar goed aansluit op de camping. En we hebben er goede mensen voor, dus dat maakt ook wel uit. Als je alles samendoet, wordt het gewoon beter.”

Lokale verbinding en duurzaamheid

Nina benadrukt het belang van lokale verbinding en duurzaamheid. "We zijn bezig met de Green Key certificering en proberen zoveel mogelijk lokaal in te kopen,” zegt ze. Maar dat is in de operatie niet altijd even makkelijk licht Nina toe: "De Sligro komt gewoon een keer per week met een vrachtwagen langs met alles erin. Als je veel producten lokaal gaat inkopen heb je meerdere keren per week al die verschillende leveranciers aan de deur. Dat is qua CO2-uitstoot niet erg duurzaam.” Maar de camping werkt zeker samen met lokale bedrijven en promoot lokale restaurants en activiteiten in hun welkomstboekje. "Hoe leuker de omgeving is, hoe beter dat voor ons is. Dan komen mensen terug,” legt Nina uit. Op het terrein zien we veel inheemse bomen en struiken waar dieren zich in kunnen verschuilen. "We willen kinderen die hier verblijven natuurlijk laten spelen in ons speelbos en laten zien waar de melk en honing vandaan komen.”

In de zomer werken er 100 extra mensen op het park dat dan een klein dorp is met maar liefst 3.000 gasten. Op jaarbasis realiseert de Achterste Hoef 2.500 boekingen.

Die lokale verankering blijkt ook uit het feit dat de Achterste Hoef in het laagseizoen veel business-to-business events organiseert. Daarmee kan het vaste team van 15 mensen aan de gang worden gehouden. Een experiment om het animatieteam off-season bij de kinderopvang te laten werken was wat lastiger. "Want een echte entertainer is natuurlijk niet helemaal op zijn plek in de kinderopvang.”

Digitalisering

Er staat dan wel een nieuwe jonge generatie aan het roer bij de Achterste Hoef maar dat betekent niet dat alles is gedigitaliseerd. "Daar maken we ook bewuste keuzes in. Ik vind het allemaal echt supermooi maar je moet niet alles digitaal willen doen. Ik heb liever dat mensen hier zonder internet gewoon een boekje lezen of met elkaar bezig zijn en tijd voor elkaar vrijmaken dan alleen maar met schermen in hun hand zitten. Gewoon die verbinding met elkaar is zo belangrijk.”

Evenementen en activiteiten

Camping de Achterste Hoef organiseert verschillende evenementen en activiteiten voor haar gasten en de regio. De camping biedt in het seizoen een breed scala aan activiteiten, van livemuziek en pub quizzen tot yoga en duikcursussen. "We willen dat onze gasten zich vermaken en een geweldige tijd hebben,” zegt Nina. "In de zomer hebben we Live’s A Beach, een beachfestival met activiteiten voor kinderen, tieners en volwassenen,” zegt Nina. "Daar werken we aan het water met allemaal verschillende areas. Dus eentje voor de kinderen tot 10 jaar en een andere voor tieners want die zoeken elkaar toch op als ze een bepaalde leeftijdscategorie hebben.” Ze hebben ook een winterfestival gelanceerd, de Baalse Winter, dat gericht is op de inwoners van het dorp. Een groot succes: "Voor de eerste editie verkochten we maar liefst 650 kaarten.”

Marketing en boekingen

De meeste boekingen komen via de eigen website van de camping. "We werken samen met TenZer voor onze technische marketing en gebruiken Booking Experts als ons boekingssysteem,” legt Nina uit. "Daar zijn we heel blij mee. Het is heel makkelijk om mee te werken. Zeker omdat gasten bij ons elke dag mogen aankomen. Dan kunnen we heel makkelijk schuiven om de gaten op te vullen.” Ook in de marketing zijn ze bij de Achterste Hoef eigenwijs en hebben zelf drie marketeers zitten. We zijn zelf heel actief op sociale media zoals Facebook, Instagram, TikTok en LinkedIn.” Dat het werkt blijkt wel uit de groeiende omzet die vooral gedreven wordt door toeristische gasten die korter verblijven en meer uitgeven op het park. Nina benadrukt het belang van directe boekingen. "Boekingen via onze eigen website zijn het meest voordelig voor ons,” zegt ze. "We werken ook samen met platformen zoals ANWB, PitchUp en de ADAC.” Heel opvallend maar vanwege de vele Brabantse gasten hebben ze ook veel boekingen aan de balie. "Je zou het bijna niet meer verwachten, maar het is echt zo. Heel veel mensen komen op zaterdag een rondje lopen en een plekje uitzoeken voor de zomer.”

Toekomstplannen en innovatie

De toekomstplannen voor de camping zijn ambitieus. "We willen de gebouwen vernieuwen, een nieuw zwembad aanleggen en het centrumgebied autovrij maken,” vertelt Nina die de toekomstvisie samen met Facet heeft ontwikkeld.

"We willen dat het terras direct grenst aan de speeltuin, zodat ouders hun kinderen in de gaten kunnen houden,” legt Nina uit. "Het hele centrumgebied wordt autovrij, zodat fietsers en wandelaars makkelijk toegang hebben.” Ook het zwembad wordt compleet vernieuwd. "Het zwembad dat we nu hebben heeft relatief weinig speelwaarde. In het nieuwe plan krijgt het onder meer een glijbaan en een buiten- en binnenspraypark.” Ook de gebouwen krijgen een facelift. "Met wat meer hout en natuurlijke uitstraling. Wat ook wat mooier wegblendt in de omgeving.” Lastig in de uitbreiding is de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet. "Ik ben van de nieuwe generatie, dus natuurlijk wil ik dat alles lang meegaat en duurzaam is. Maar het wordt niet altijd makkelijk gemaakt op dat gebied en word je bijna gedwongen om sommige dingen toch weer op het gas te gaan doen.”

Een grotere camping is niet iets dat Nina ambieert: "We hebben helemaal niet de ambitie om dat verder uit te breiden. Ik vind het heel eerlijk groot genoeg. Het is heel behapbaar met het team waar we nu mee werken. We hebben veel voor elkaar over en durven op elkaar te vertrouwen.” Nina is bang dat die bijna familiaire dynamiek verdwijnt bij een groter team. "Wel willen we een de keer accommodaties vernieuwen.” Ook blijft de camping een camping. "We hebben heel bewust voor toeristisch kamperen gekozen. Er is niks mooier dan een camping met authentiek kamperen.” Ook de jaarplaatsen en seizoen plaatsen met winterstalling verdwijnen langzaam maar zeker van de camping. "In 2019 zijn we gestopt met nieuwe jaarplaats houders toe te laten. We zien nu een natuurlijk verloop met steeds minder jaarplaatsen.”

Droom voor de toekomst

Nina’s grootste droom is om met het huidige team de verbouwing te realiseren en duurzamer te werken. "Ik hoef niet de grootste of meest innovatieve te zijn, maar ik wil dat we goed zijn voor elkaar en voor onze gasten,” zegt ze. "Het gevoel van thuiskomen op vakantie, dat is onze grootste droom.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, kamperen

CELTH



||| Nieuws |||

20/05/25
Open Watersport Weken 2025 trekken meer dan 25.000 bezoekers
De derde editie van de Open Watersport Weken, die plaatsvonden van 5 april tot en met 18 mei in Frie...
20/05/25
Exclusief voor leden
Waarom we landgenoten tijdens vakantie vermijden
Hard praten, zeuren over het eten en alleen maar bezig zijn met geld. Maar liefst 69 procent van alle Nederlanders ergert zich tijdens de vakantie aan het gedrag van landgenoten.
19/05/25
Exclusief voor leden
Flexibel arbeidscontract moet meer zekerheid bieden
Werknemers met een flexibel arbeidscontract krijgen meer zekerheid over hun inkomen en hun werktijd. Zo krijgen uitzendkrachten recht op ten minste gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden als reguliere werknemers. Dat staat onder meer in een wetsvoorstel van ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
19/05/25
Wisselend beeld Gelders dagbezoek in meivakantie
In de meivakantie hebben attracties op de Veluwe, in de regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen meer bezoek ontvangen dan een jaar eerder. Het was wel rustiger in de binnensteden en in de natuur. Er waren meer bezoekers uit andere regio’s.
19/05/25
Exclusief voor leden
Verrassend: treinen goedkoper dan vliegen
Verrassend onderzoek van spaarplatform Raisin dat ziet dat Europese vliegreizen veel duurder zijn dan treinreizen. Een gezin betaalt gemiddeld 62% meer voor het vliegtuig dan met de trein. In 2025 zijn treinreizen in de zomer gemiddeld even duur als in 2024, maar vliegen is 6% duurder geworden. Het maakt wel uit of je met Eurostar of Deutsche Bahn reist.
19/05/25
Biesbosch MuseumEiland verbetert toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers
Biesbosch MuseumEiland heeft nieuwe stappen gezet om het Nationaal Park en het museum toegankelijker te maken voor bezoekers met een fysieke beperking. Ook zijn meer bankjes geplaatst.
19/05/25
Elfteling presenteert 'Prinses op de Erwt' met donkere huiskleur
De Efteling heeft met ‘De Prinses op de Erwt’ haar nieuwste sprookje gepresenteerd. De prinses heeft voor het eerst een donkere huidskleur. Volgens lector storytelling Moniek Hover van de Breda University of Applied Sciences past een dergelijke verandering prima bij het fenomeen sprookje.
19/05/25
Huurauto op vakantie: prijzen sinds 2022 meer dan gehalveerd
De prijzen voor huurauto’s op populaire Europese vakantiebestemmingen zijn in drie jaar tijd met meer dan 50 procent gedaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Enterprise Car Sharing & Rental.

||| Agenda |||

20/05/25 t/m 22-05-25
20/05/25 t/m 22-05-25: Week van de Self Service
Vanaf 25 juni 2025 verandert de wetgeving rond selfservice-oplossingen ingrijpend door de inwerkingt...
26/05/25
26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
27/05/25
27/05/25 t/m 27-05-25: HZ Changemaker Event
Op dinsdag 27 mei vindt het HZ Changemaker Event plaats. Dan wordt voor de tweede keer de HZ Changem...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...