Arthur van Disseldorp heeft volop ambities voor de Europese brancheorganisatie van campsites en holiday parks

Arthur van Disseldorp, regiomanager bij HISWA-RECRON, is de nieuwe president van de Europese brancheorganisatie van campsites en holiday parks, EFCO & HPA. Hij gaat de belangen van campings en vakantieparken bij de Europese Unie voor het voetlicht brengen. Wat zijn zijn speerpunten voor de komende jaren?
Wat is EFCO & HPA?
De naam EFCO & HPA zal voor velen niet direct bekend zijn. Van Disseldorp legt dit graag uit: "EFCO & HPA is een federatie waarbij brancheorganisaties, zoals HISWA-RECRON, vanuit heel Europa bij zijn aangesloten. De organisatie is opgericht in 1978 door vier landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en Zwitserland. In die periode was Gerben Baaij sr., als RECRON-voorzitter, een van de founding fathers. Inmiddels zijn er 24 landen aangesloten, allemaal landen die lid zijn van de Europese Unie, maar ook Noorwegen, Zwitserland, Servië en het Verenigd Koninkrijk. Ondanks het feit dat deze landen geen lid zijn van de Europese Unie is het toch belangrijk dat ze bij EFCO & HPA zijn aangesloten.” De Europese brancheorganisatie richt zich nl. op een breed scala aan onderwerpen die relevant zijn voor de kampeer- en vakantieparksector. "We zijn een Europees platform dat zich bezighoudt met diverse relevante zaken voor de hele sector, zoals belastingen, regelgeving, standaardisering en het delen van best practices,” aldus Van Disseldorp.
De rol van de president
Van Disseldorp werd onlangs benoemd tot president van EFCO & HPA, een rol die hij met enthousiasme vervult. "Het is een mooi contrast met mijn werk als regiomanager in Limburg en Brabant”, vertelt hij. "Soms spreek ik ambtenaren van de Europese Unie die een voorstel hebben. Dan kan ik door mijn ervaring uitleggen wat dat in de praktijk betekent voor een ondernemer.”
Hij benadrukte het grote belang van EFCO & HPA voor de sector en ondernemers. "We proberen het Europese beleid te vertalen naar de praktijk en ervoor te zorgen dat de belangen van onze leden worden behartigd,” legt hij uit. "In het verleden werden beslissingen over onze sector genomen zonder onze inbreng, maar nu zitten we aan tafel en dat is een groot verschil.”
Ook wordt er samengewerkt met andere Europese toeristische federaties. "We hebben met 70 andere organisaties een Tourism Manifest opgesteld. Daarin hebben we aangegeven hoe het Europees toerisme zich moet ontwikkelen en wat we van de Europese Unie nodig hebben.” Van Disseldorp probeert in Europa het beeld van toerisme te kantelen van een sector voor de leuk naar een economische sector van betekenis. ""Het belang van toerisme in Europa is enorm groot en groeit; het gaat om veel geld en werkgelegenheid, wat vaak wordt onderschat.”
Kennishub
Vast onderdeel van de vergaderingen van EFCO & HPA is de zogenaamde ‘Tour du Table’ waar landen hun inzichten over het vakantieseizoen delen. Over 2024 is de algemene trend in Europa een dalende bezetting bij gelijkblijvende omzet maar wel minder secundaire bestedingen. In alle landen zien ze een toenemende belangstelling voor het binnenlands toerisme. Nederlanders gingen minder naar mediterrane landen maar meer naar Ierland, Duitsland en Scandinavië. In Oost-Europa is de bezetting vanwege onrustige situatie in de regio eenderde lager. Van zijn collega’s hoorde hij dat de bezetting van campings in de Baltische landen is gestegen, ondanks de oorlog in Rusland. "Heel veel jeugd, heel veel backpackers,” zei hij. Ook Frankrijk wist een interessant inzicht te delen: Voor het eerst ziet men deze eeuw de bezetting t.o.v. het jaar daarvoor dalen. Dit heeft weer invloed op het investeringsvolume in de toekomst.
De aanwezige landen wezen ook op de verschuiving van toeristenstromen naar het noorden van Europa, deels als gevolg van klimaatverandering. "Vroeger hadden we altijd de trek naar het zuiden, de mediterrane landen. Nu zie je op Europese schaal een verschuiving naar het noorden,” zei Van Disseldorp. In Frankrijk is het aantal campings sinds de eeuwwisseling gedaald van 10.000 naar ongeveer 8.500. "Veel campings verdwijnen, maar een deel daarvan wordt omgevormd tot camperterreinen, wat in lijn is met de groeiende populariteit van campers,” legde hij uit. Duitsland noteerde met 43 miljoen overnachtingen op campings het beste jaar ooit: "In Duitsland zie je veel vertrouwen, net als in Scandinavië dat profiteert van de trek naar minder hete vakantiegebieden,” merkte Van Disseldorp op. "Maar sommige regio’s zijn nu al bezig met overtoerisme, hoewel daar nu nog geen sprake van is.” Luxemburg heeft een opvallend hoog percentage Nederlandse kampeerders. "85 procent van de Luxemburgse campinggasten zijn Nederlanders,” zei Van Disseldorp.
Ambitieuze plannen
Van Disseldorp heeft ambitieuze plannen voor zijn presidentschap bij EFCO & HPA. Met een focus op standaardisering, crisismanagement en data-uitwisseling, streeft hij ernaar om de sector te versterken en te professionaliseren. Er zijn wereldwijd 35.000 normen, variërend van de grootte van een kampeerplaats tot regels rond voedselveiligheid en milieu. Omdat deze regels in toenemende mate door Europa worden bepaald, is het zaak dat we daar als branche aan tafel zitten,” zei hij. Dat voorgenomen Europese regels ver gaan illustreert hij graag: "We zijn nu bezig over regeltjes rond een zwemvlot in een vijver. Ik denk, af en toe het gaat helemaal nergens over; laat ondernemers, ondernemen. Hij/zij kent zijn verantwoordelijkheid.”
Een ander belangrijk speerpunt is crisismanagement, met een focus op watersnood. "We hebben een plan van aanpak ingediend dat gaat over crisismanagement in het algemeen en watersnood in het bijzonder. We proberen grensoverschrijdend samen te werken, ervaringen uit te wisselen en draaiboeken te maken teneinde bijeen volgende crisis eerder en effectiever te opereren.”
Derde speerpunt betreft data. "We hebben behoefte aan betrouwbare data op regionaal, nationaal en Europees niveau. De data die Eurostat verzamelt is nu te generiek en bedrijven herkennen zich er niet in, omdat we vaak met hotels in dezelfde categorie worden geplaatst.”
Van Disseldorp heeft intern ook duidelijke doelen voor zijn voorzitterschap. "Een van mijn doelen is om de betrokkenheid te vergroten van landen die wel lid zijn, maar niet actief deelnemen. Daarnaast wil ik de band tussen de leden versterken. Ik vind het belangrijk dat er ook ruimte is voor ontspanning en informeel contact.” Juist als de persoonlijke relatie goed is, kun je elkaar in tijden van crisis (corona, watersnood) ook snel vinden.
Van Disseldorp wil nog wel aandacht vragen voor het vaak onzichtbare werk van EFCO & HPA in Europa: "Als we voorgestelde maatregelen met onze inbreng van tafel weten te krijgen, hoor je daar niks over en lijkt of we niets doen. Maar achter de schermen hebben we de sector voor heel wat onheil weten te behoeden.”